Growth Hacking Nedir?Örnekleri

Share on linkedin
Share on email
Share on print
Growth hacker zihin yapısından, pazarlama ve growth hacking karşılaştırmasına, growth hacking örneklerine Growth Hacking'i keşfedin!
Growth hacker zihin yapısından, pazarlama ve growth hacking karşılaştırmasına, growth hacking örneklerine Growth Hacking'i keşfedin!
İçindekiler

Bu yazıda growth hacking’in tarihinden, ne anlama geldiğinden, growth hacker kavramından, growth hacker zihin yapısına, pazarlama ve growth hacking karşılaştırmasından, growth hacking örneklerine, son olaraksa size rehberlik edecek bir yol haritasına kadar pek çok konuya değindim.

Elbette Facebook ve Tesla örnekleride mevcut. Dilerim yazıyı okuduktan sonra birisi size “Growth Hacking Nedir?”diye sorduğunda bu şekilde şık bir cevap verebilirsiniz.  Keyifli okumalar.

Growth hacking’i anlatmaya başlamadan önce bu işin gurularından birinin sözüyle başlayalım.

Growth Hacking herkesin diline dolanmış bir kavram , ama insanlar gerçekten ne anlama geldiğini biliyor mu?

Neil Patel- Ubersuggest Kurucu Ortağı

Growth hacking logo growth hacker made by ajansara

Growth Hacking Nedir?

Growth Hacking pazarlama, veri ve teknolojinin bir kombinasyonu olan görece yeni bir alan.

Growth Hacker, müşteri sayısını artırmak ve markayı her anlamda büyütmek için işlem-tabanlı (process-based) bir metodolojiye dayalı deneyler gerçekleştirir.

Growth Hacking; sınırlı bütçeler ve kaynaklar nedeniyle, girişimciler (startup’lar) için idealdir, ancak aynı zamanda daha büyük şirketler de bu yeni metodoliji kullanırlar.

Growth Hacker Nedir?

Growth Hacker; veri, ürün, teknoloji, pazarlama bilgisine sahip olmasının yanısıra, yaratıcılığa ve tamamen sürdürülebilir büyümeye odaklanan bir zihniyete sahip olan kişidir.

Ajansara - growth hacking nedir? Ne demek? Örnekleri
Growth Hacking, en güzel şeylerin bir birleşimidir. Yazının devamında ayrıntılı olarak keşfedeceksiniz. Kaynak

Growth Hacking Tarihi

Growth Hacking Silikon Vadisi’nin girişimlerinde başladı, ancak günümüzde büyük ve kurumsallaşmış şirketler için de geçerli olan bir çalışma biçimi haline geldi.

Growth Hacking, ilk çıktığı dönemde girişimler için büyük şirketleri yenmenin yoluydu.

Girişimler, büyük rakiplere göre çok daha az kaynak ve bütçeye sahip olduğundan ürünlerini pazarlamak için alternatif yollar bulmak zorunda kaldılar.

Bu nedenle ‘hack’ kelimesi farklı, yaratıcı, düşük bütçeli ve çok daha hızlı bir şekilde büyümeyi anlatabilmek için bir metafor olarak kullanıldı.

Sunumlarınıza koyabilmeniz için ajansara tarafından yapılan “Growth Hacking Logo”ları aşağıda! Benim favorim siyah arkaplan üzerine beyaz! Güle güle kullanın.

Growth hacking logo ajansara growth hacking nedir? Örnekleri ajansara
Siyah -logo |Büyük hali için görsele tıklayınız
Growth hacking logo ajansara white growth hacking nedir? Örnekleri ajansara
Beyaz Logo | Büyük hali için görsele tıklayınız
 

Growth Hacking günümüzde büyük şirketler için de geçerli mi?

21. yüzyıl için birçok şirket growth hacking’i mükemmel bir strateji olarak görüyor, rakipleri önlemek için yeniliklere esnek, olasılıkları  denemek için hızlı ve veri odaklı olmaları gerekir, çünkü içgüdülerine göre hareket etmeleri onlara büyük finansal yük getirebilir.

Ajansara - growth hacking nedir? Ne demek? Örnekleri - sean ellis
Growth Hacking’in mucidi Sean Ellis – Danışmanlık verdiği keçiboynuzu üreticisine growth hacking planı yaparken kara kara düşünüyor.

Growth Hacking nispeten yeni bir terimdir. 2011 yılında, o zamanlar PayPal’ın pazarlama müdürü olan Sean Ellis, bu terimi internette bir “Growth Hacker” için boşluk olduğunu gördüğünde ortaya attı.

Veri, ürün, teknoloji ve pazarlama bilgisine sahip birini arıyordu ve buna ek olarak, kişinin tamamen sürdürülebilir büyümeye odaklanan çok özel bir zihniyete sahip olması gerekiyordu.

 

O andan itibaren, daha fazla insan kendilerini bir büyüme hacker’ı, büyüme pazarlama profesyoneli, teknik pazarlama uzmanı, veri odaklı pazarlama uzmanı, büyüme lideri veya büyüme gurusu olarak adlandırmaya başladı.

Bu ekolü geleneksel pazarlamayla farkı gördüler ve kendilerini bu zihniyetin içinde tanımladılar.

Growth Hacking Zihin Yapısı

Growth Hacker Kuzey Yıldız Metriği (North Star Metric-NSM)’ne, odaklanır. Kuzey Yıldızı Metriği, şirketin uzun vadeli başarısını en yüksek sayılarla ve en iyi şekilde tahmin eden metriktir.

Bir metriğin “Kuzey Yıldızı” olarak nitelendirilmesi için üç şeyi yapması gerekir: Gelire yol açmak, müşteri değerini yansıtmak ve ilerlemeyi ölçmek.

Bir metrik bu üç noktaya ulaşırsa ve her departman onu iyileştirmeye katkıda bulunursa, şirket sürdürülebilir bir şekilde büyüyecektir(NSM yanlışsa masa başında büyüyor gibi gözükecektir).

Yani bu metrik büyümeyi sağlamanın KPI‘ıdır.

İşte tanıdık şirketlerden bazı North Star Metrics örnekleri:

  • Airbnb: Rezerve edilen geceler
  • Facebook: Günlük aktif kullanıcılar
  • Quora: Bir kullanıcının yanıtladığı soru sayısı
  • WhatsApp: Bir kullanıcının gönderdiği mesaj sayısı

Bir growth hacker’ın bilgi ve beceri olarak geniş bir dizi yeteneğe sahip olması bu yüzden gereklidir.

Ana sorun ve nedenini bulmak içinse tek bir seçeneceği var: Veri bilgisi.

Sonra yaratıcılık bu soruna çözüm bulmak için ardından gelir ve son olarak, growth hacker bu çözümleri gerçekleştirmek için teknik becerilere ihtiyaç duyar.

Elbette yukarıdaki yaratıcılık, teknik bilgi, yürütme becerileri çok kapsamlı kavramlar. Gelin bunları  aşağıda yavaş yavaş biraz sistematik hale getirelim ve spektrumunu daraltalım.

Growth Hacking ve Pazarlama arasındaki farklar nelerdir?

Farkları açıklarken size growt hacker’ın kullandığu huniden bahsedeğim. Korsan Hunisi.

Korsan hunisi nedir? Korsan hunisi, Dave McClure tarafından ortaya atılan altı aşamada bir şirketin büyümesini sağlayan bir yöntemdir.

Bu 6 aşama ise;

Awareness – Farkındalık
Acquisition – Edinme
Activation – Aktivasyon
Retention – Saklama
Revenue – Gelir
Referral – Referans

Ajansara - growth hacking nedir? Ne demek? Örnekleri - korsan hunisi
Pirate Funnel – Korsan Hunisi Kaynak

Aşamaların ilk harfleri  AAARRR!!! oluşturduğu için adı Korsan Hunisi koyulmuş.

Ajansara - growth hacking nedir? Ne demek? Örnekleri - korsan bey & papağan dostumuz
Ne alaka dediyseniz alın size bir AAARRRRRRRRR!!!

Growth hacker ve geleneksel bir pazarlamacı arasındaki huni ile ilgili olarak görebileceğimiz temel zihniyet farkı şudur;

Pazarlama uzmanı esas olarak ilk iki aşama olan Farkındalık ve Edinme’ye odaklanır,

— Web sitemi nasıl daha fazla tanıtabilirim ve daha fazla ziyaretçi alabilirim?

Growth hacker Korsan hunisinin tüm aşamalarına odaklanır,

— Geliri artırmak için en büyük fırsat nerede?

Geleneksel pazarlama uzmanıda bu huniyi uygulayabilir. Aslolan dönüşüm hunisini bir şekilde gerçekleştirmekle alakalı değil elbette.

İş ile ilgili nasıl bir zihniyete sahip olduğunuz ve nihai olarak nasıl bir sonuç elde ettiğiniz ile alakalı. 

Pazarlama ve Growth Hacking arasındaki 4 fark nedir?

  • Çoğu pazarlama uzmanı yalnızca farkındalık oluşturma ve edinme’ye odaklanırken growth hacker dönüşüm hunisinin tamamını kullanır.
  • Pazarlama uzmanı genellikle tek bir yönteme odaklanrken growth hacker ne gibi durumlarda hangi yönün en iyi çalıştığını test eder/deneyini yapar.
  • Çoğu pazarlama uzmanı veriyi gözardı ederken, growth hacker veriye dayalı çalışır.
  • Bir growth hacker programlama, spesifik araçlar ve otomasyon gibi pazarlama uzmanlarının sahip olmadığı bazı teknik becerileri vardır.

Growth hackerlar ürünleri ve pazardaki rekabet üzerinde de oldukça bilgilidirler, çünkü diğer şeylerin yanı sıra büyümek için aktif müşterilerin elde tutulmasına dikkat etmesi gerekir.

Bir Growth Hacker’ın Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Bunu özellikleri ben 2’ye ayırıyorum.

  1. Growth Hacker’ın zihin yapısı – Nasıl düşünmeli? Nasıl bakmalı? Nasıl davranmalı?
  2. Growth Hacker’ın nitelikleri – Programlama, Konsept tasarımı, Deneyim tasarımı, Dizayn, Backend-forend, Programatik, online reklamcılık, ML, AI.

1. Growth Hacker’ın zihin yapısı

Growth hacker olmak için en önemlisi, her şeyde olduğu gibi: Zihniyet

Growth hacker zihniyeti ise iş ile ilgili sorunları çözmek için alternatif yollar aramanız, mükemmelliğe değil ilerlemeye öncelik vermeniz, bunları yaparken de verileri ve yeni teknikleri kullanmanızdır.

Ancak böylelikle, doğru bir şekilde engelleri görebilir, problemleri anlayabilir, çözüm getirebilir ve bilinmeze karşı nasıl davranacağınızı bilebilirsiniz.

Zihniyetiniz nasıl gelişeceğinizi, değişikliklerle nasıl başa çıkacağınızı ve nasıl hissettiğinizi belirler. Bu nedenle  son derece önemlidir. Yaptığınız her şey üzerinde etkisi vardır.

Şimdi bu zihin yapısını basitçe 5’e ayırarak inceleyim

I. Hız > Mükemmellik ( Hız mükkemmelikten büyüktür)

II. Alternatif sorunlara açık olmak

III. Alternatif çözümlere açık olmak

IV. Hisleriniz yerine veri odaklı tercihler yapmak

V. Yüksek “Dijital Zeka

I. Hız > Mükemmellik

Hız mükemmellikten daha önemlidir. Hiç kimse, büyümeniz üzerinde neyin etkisi olacağını ve olmayacağını kesin olarak söyleyemez.

Bu nedenle growth hackerlar, A/B testleri ve daha büyük kampanyalardan gelen MVP(minimum viable product)’ler gibi pazarlama deneyleri kurmak için growth hacking döngüsünde çalışır.

Ortalama olarak sadece 10 deneyde 1 büyük bir başarılı sonuç alınır. Üst düzey growth hackerlar arasında bu 3 deneyde 1 kadardır.

Sonuç olarak, eğer daha fazla deney(test) yaparsanız, growth hacking zihniyetini daha kısa sürede ve daha iyi bir şekilde kavramış olursunuz.

Ajansara - growth hacking nedir? Ne demek? Örnekleri - amazon, jeff bezos

Mümkün olduğunca deney planlamak ve uygulamak, süreçlerde “mükemmeliyetçilik”i benimsemeyerek, “mükemmel” yerine ‘iyiye’ odaklanmanız gerekmektedir.

Amazon ve Booking gibi hızlı büyüyen start-up’lara baktığımızda, mutlaka güzel web sitelerine sahip olmadıklarını, çalışma hızlarıyla tanındıklarını görüyoruz.

Örneğin, eğer tasarımınızın hala en az 10 üzerinden 8 veya 9 puan olması yerine 6 olması gerektiğini söylüyorsanız, çok daha hızlı hareket edebilirsiniz.

Aşağıdaki cümle: “Standartınızı düşürürseniz, daha hızlı yapabilirsiniz. Daha sonra en doğru ürünü mükemmelştirmek için zamanınız kalmış olur.”

Zaten büyüme hızlarıyla şirket değerleri oranlarına baktığınızda amazon ve booking’in ne kadar hızlı büyüdüğünü  görebilirsiniz.

II. Alternatif sorunlara açık olmak

Growth hacking zihin yapısı açık fikirli olmanın etrafında döner ve bu durum büyüme ile ilgili sorunlarınızı bulmak için de geçerlidir.

Her türlü sorun büyümenizi sınırlayabilir (örneğin ürününüz, hedef kitleniz, kurum içi öncelikleriniz vb.), ancak ne yazık ki, çoğu şirket asla pazarlamanın ötesine bakmaz ve çok azı müşterinin en büyük sorununa dikkat çekecek şeylere odaklanır.

Eğer yanlış problemler üzerinde çalışıyorsanız, zamanınız ve bütçeniz için büyük bir kayıp olur.

Bu yüzden birçok growth hacker ilk önce gerçek sorunu belirlemek için Korsan Hunisini kullanır.

Ajansara - growth hacking nedir? Ne demek? Korsan hunisi sorun bulma

Alternatif sorunlara açık olmak, mümkün olduğunca verimli çalışmaya ve gerçek sorunlarla hemen başa çıkmanıza yardımcı olur.

III. Alternatif çözümlere açık olmak

Aynı zamanda, alternatif çözümler denemeye açık olmalısınız.

Genellikle, en etkili olacak çözüm, en çok kullanılan çözüm değildir.

Örneğin, “afiş körlüğünü” göz önünde bulundurun.

Ajansara - growth hacking nedir? Ne demek? 1994'te hotwired'ta yayımlanan bir bannerSene 1994

İlk yayımladığınız reklamların %78’den az olmayan tıklama yüzdeleriyle inanılmaz derecede verimli olduğunu gördünüz (!)

Ancak günümüzde Facebook reklamlarında %2 oranında bir tıklama yüzdesi elde ederseniz mutlu olabilirsiniz. Genellikle %0.5 ile yetinirsiniz.

Aradaki farka bakın tam  1500 KAT!

İnsanlığın mevcut pazarlama-stratejilerine uyum sağlama yeteneği, müşterileri çekmek için yeni teknikler kullanmak zorunda kalmasının nedenidir.

O günümüzde her şey çok hızlı değişiyor elbette 1994 ve 2020 karşılaştırması sadece size bunu açıkça  göstermenin bir şekliydi.

Growth hackerlar arasında yaygın olan bu fenomen aynı zamanda “Boktan Tıklamaların Yasası” olarak da bilinir. Law of the Shitty Clickthroughs

İnsanlar sürekli olarak yeniliklere alışır.

Örneğin güzel bir restoran bile olsa sürekli gitmek istemezsiniz. Dünyanın en güzel pilavı bile olsa her gün yemek istemezsiniz.

Ajansara - growth hacking nedir? Ne demek? - afiş körlüğü örneği

Ayrıca, Uber, Airbnb ve Spotify gibi diğer girişimlerde çalışan growth hacking uygulamaları muhtemelen şirketiniz için çalışmayacaktır.

Sadece müşteriler alıştığı için değil, aynı zamanda her şirketin farklı bir bütçeye sahip ve farklı bir zamanda farklı bir hedef kitlesi için farklı bir ürüne sahip olması nedeniyle de sizin için işe yaramayacaklar.

İşte bu yüzden her zaman kendi ‘büyüme hack’inizi aramaya devam etmeniz ve kendi çözümlerinizi bulmanız gerekir.

IV. Hisleriniz yerine veri odaklı tercihler yapmak

Veriye dayalı bir iş yapmıyorsanız, kumar oynuyorsunuzdur.

20 yıl önce, pazarlama bütçeleri pazarlama yöneticisi tarafından farklı kanallara aktarılırdı. Pazarlama bütçesini hissine dayalı olarak nasıl böleceğine karar verirdi: Hangi gazeteleri okuyorum? Müşterilerimle hangi TV programlarıyla daha iyi bağlantı kurmayı düşünüyorum?

Ve bu davranış modelini hala yaygın olarak görebilirsiniz. Bazı şirketler Facebook’ta reklam vermezler, çünkü yönetimi/patron o ortama inanmıyordur.

Growth hackerlar farklı çalışır: rakamlar ve veriler temelinde çalışırlar, çünkü günümüzde, hangi kanalın en çok müşteriyi nispeten en düşük maliyetler için sunduğunu tam olarak hesaplayabilirsiniz.

Ajansara - growth hacking nedir? Ne demek? Ana metrik

Buna ek olarak, growth hackerlar yapacakları deneylerde bir şeyin ters gidip gitmediğini anlamalarını sağlayacak metriklere sahiptirler.

Kendinize şu soruları sorun: Gerçekten veriye dayalı mı hareket ediyorum? Yoksa çoğunlukla hislerimi mi dinliyorum?

V. Yüksek “Dijital Zeka”

Son olarak, Dijital zeka iyi growth hackerların en önemli özelliklerinden biridir.

Dijital Zeka, en son teknolojik gelişmelere kolayca uyum sağlamanızı sağlar.

Örneğin: Çalışmanız için yeni bir araca veya yazılıma hızlı bir şekilde adapte olabilir misiniz?

Yeni teknikler denemek için uğraşıyor musunuz?

Becerilerinizi Google ve YouTube aracılığıyla güncel olarak geliştiriyor musunuz?

Günümüzde gelişmeler çok hızlı ilerliyor ve her gün internete yeni araçlar ekleniyor.

Sonuç olarak, kanallar ve araçlar daha hızlı ve daha hızlı bir şekilde çürümektedir. Bunu görmek için aşağıdaki tabloya bakabilirsiniz.

Ajansara - growth hacking nedir? Ne demek?

2. Growth Hacker’ın Nitelikleri

Büyümekte olan bir growth hacker’ın verileri programlayabilmesi, işlemesi ve tasarımını yapabilmesi önemlidir.

Her konuda uzman olmak zorunda değildir, ama her durumda kendileri tarafından en büyük kısmını yürütebilmek için temelini anlamak zorundadırlar.

Bu nedenle T şeklinde bir oyuncu olmalıdırlar.

Ajansara - growth hacking nedir? Ne demek? - t şekilli kabiliyet edinme

Bu terim ilk olarak David Guest tarafından 1991 yılında kullanılmıştır.

T-şekilli bir çalışanı “Genel olarak pek çok şeye hakim olma konusunda zihin yapısına sahip, ancak bir ya da iki alanda bir uzmanlığa sahip” olarak nitelendirdi.

T-Şekilli bir growth hacker’ın anatomisine bakalım. Burada uzayan kısımlar uzmanlaşılan alanları temsil ediyor.

Ward'a göre t-biçimli growth hackerWardGrowth tribe'e göre t-şekilli growth hacker.Growth Tribe

Ben daha ayrıntılı olduğu için growth tribe’nin T-şekli üzerinden gideceğim.

Burada temel şey şu: Öncelikle temel kabiliyetlere sahip olmalı, sonrasında bütünsel kabiliyetlere sahip olduktan sonra uzmanlığınızı seçerek yolunuza devam etmelisiniz.

1. Aşama Temel Kabiliyetler:

İlk seviye yapacağınız her işte sizi destekleyecek kabiliyetlerdir.

Growth hacker 1. Aşama temel kabiliyetler

  • Front end code: HTML & CSS, JavaScript, jQuery, website ve landing page kurulumu/tasarımı. En son ne zaman baştan uca kendiniz bir landing page yaptınız?
  • Service Design: Müşteri yolculuk haritası, Deneyim haritası ve servis  şeması oluşturma. Hiç müşteri yolculuk haritası oluşturdunuz mu? Peki persona ne demektir?
  • Wireframing: Müşteri akışlarını dizayn etme ve wireframe ini yapma. Hiç bir websitenin veya mobil uygulamanın tek başınıza wireframini yaptınız mı?
  • Behavioural Psychology: Müşterilerin Ağrı noktaları ne? Davranışları nedir? Ne tür bir kişilikleri var? Onları ne gerlire dönüştürecek? En son ne zaman doğru bir şekilde şikayetleri karşıladınız, sosyal ispata dayalı ya da başka bir ikna tekniği uyguladınız?
  • Branding/Storytelling : Hiç bir marka rehberi oluşturdunuz veya kullandınız mı? Storytelling nedir?
  • Stakeholder Management: Kuruluşunuz büyüdükçe deney yaparken her hatanızda daha fazla insanın ayak parmaklarına basmaya başlarsınız. Bu süreç ürün ekipleri, satış sonrası ekipler,  müşteri başarı ekipleri ile başlar. Daha sonra kurumsal büyüklükteki organizasyonlara ulaştığınızda deneyleriniz herkesi etkiler hale gelir: Markalama, Pazarlama, Ajanslar,Yasal Hükümlülükler… Paydaşları yönetmek, deneylerinizi çok daha geniş kitlelere yaydığınız halde patronunuzu hoş tutarak gerçekleştirebilmenizi sağlar.

2. Aşama Teknik Kabiliyetler

Bir sonraki seviye, derin bir anlayışa ihtiyaç duyduğunuz becerilerin yanı sıra bazı pratik uygulamalı deneyimleri içerir.

Growth hacker 2. Aşama teknik kabiliyetler

  • Web Analytics: Ölçemeyeceğin şeyleri yönetemezsin. Hiç kendi başınıza dönüşüm izlemelerini ayarladınız mı?
  • Conversion Rate Optimisation: Psikoloji, istatistik ve frontend değişikliklerinin bir karışımı. Ne zaman bir A/B testi yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Hiç A/B testi yaptınız mı?
  • Experiment Design: Kaç deney tasarladınız? Bu deney bir hipotezin, bir planın, izleyeceğiniz bazı başarı kriterlerinin belirlenmiş olduğu, sonuçların değerlendirerek sonraki adımları takip eden bir deney miydi?
  • Funnel Marketing:  Korsan hunisinin 5-6 basamakları nelerdir?
  • Automation & APIs: Otomasyonları kendiniz nasıl kuracağınızı bilmeseniz bile, API’lerin nasıl çalıştığını, sınırlamalarının ne olduğunu ve tekrarlayan ve/veya büyük görevleri otomatik hale getirmenize nasıl yardımcı olabileceğini en azından anlamak hayati önem taşır. Bir otomasyon kuralını en son ne zaman oluşturdunuz veya en son ne zaman bir API çağrısı yaptınız?
  • Machine Learning / A.I.: Makine öğrenimi hangi soruları yanıtlayabilir? Varsayımlarınızın kalitesini nasıl artırabilir? Bu sonuçları tahmin etmeye nasıl yardımcı olabilir? Makine öğreniminin farklı denetimli ve denetimsiz uygulamaları nelerdir? Hangi sorularınıza cevap alabilirsiniz?

3. Aşama Uzmanlık Kabiliyetleri

Bu kabiliyetler 2’ye ayrılırlar: 1.Müşteri Kazanımı 2.Dönüşüm ve Sadakat

1.Müşteri Kazanımı

Bu aşama müşteri kazanım kanallarını oluşturur.

T-şekilli bir pazarlama uzmanı olarak, bu kanalları derin, uygulamalı, kritik ve güncel bir anlayışla anlamanıza ihtiyacınız vardır. Genelde bir ya da iki konuda uzman olabilirsiniz.

Growth hacker 3. Aşama uzmanlık kabiliyetleri - müşteri kazanımı

  • Paid Social: Bazı platformlar “öde ve oyna” kafasında. Peki hangileri bu şekilde algoritmalara sahip? Facebook yeni formatlar sunuyor, Google Görüntülü Reklam Ağı’nın CTR’leri düşüyor,  Instagram sizin için doğru kanal mı? İnfluencer pazarlama için bütçe ayırmalı mısınız? Reddit yerel reklamları iyi bir strateji  mi?  Kaç reklam ve kaç platformda sosyal medya reklamları yayımladınız?
  • Organic Social: Hangi sosyal medya kanalları “öde ve oyna” kafasında değil? En son ne zaman ciddi organik erişimlere sahip bir içerik yayımladınız?
  • SEO/SEM: SEO ve SEM, en güçlü ve ROI etkili müşteri satın alma kanallarından bazıları olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Evet onlar sürekli değişen ve oldukça karmaşıktır. Herhangi bir anahtar kelime için en son ne zaman ilk 3 pozisyondan birinde yer aldınız?
  • Tools Based Marketing: Hiç müşteri adayları oluşturmak için bir mini uygulama oluşturdunuz mu?
  • Mobile Marketing: Özellikle bağlam ve konum, mobil platformun benzersiz doğası ve en önemlisi bir mobil cihaz kullanmanın kişisel deneyim sağlamasından dolayı mobil reklamverenler için güçlü bir araçtır. Hiç mobil reklam satın aldınız mı veya mobil reklam platformu kullandınız mı?
  • Sales: Satış personeli ve satış ekipleri müşteri adaylarını alır, ürün satın almak ve satmak için engelleyicileri kaldırır. Pazarlamadan çok farklı gelmiyor, değil mi? Evet, satış bir bilim kadar bir sanattır. “Evet’e ulaşma”, “itiraz yanıtlama” T şeklindeki bir oyuncunun bir satış döngüsüne sahip bir şirkette olup olmadığını anlaması gereken tüm kavramlardır. Satış ve satış psikolojisi güçlü bir anlayış sahip olmak için bir zorunluluktur.
  • PR: Çevrimiçi dergiler, gazeteler, radyo veya TV gibi geleneksel medyadan nasıl haber alacaksınız? Misafir yazarlık gibi alışılmamış halkla ilişkiler iletişimi kurmayı nasıl başarırsınız? Influencer pazarlama, PR’ın geleceği mi? En son ne zaman basında yer aldınız?
  • Email Marketing: E-posta pazarlama hala en yüksek yatırım getirisi kanallarından biridir. Ancak insanların davranışları değiştikçe ve gelen kutuları kurallarını değiştirdikçe hızlı değişen bir kanaldır. Kaç e-posta kampanyası oluşturdunuz ve test ettiniz? Dizayn ve kurguda nelere dikkat etmelisiniz?
  • Content Marketing: Bloglar, videolar, infografikler, podcast’ler, teknik bildiriler, e-posta kursları,  GIF’ler, DIY, oyunlar, sınavlar, akademiler, slaytlar… ne tür içerikler oluşturuyorsunuz ve daha da önemlisi hangi kanallarla dağıtıyorsunuz? Geçen yıl kaç adet içerik oluşturdunuz ve hangi kanallarda yayımladınız?
2. Dönüşüm ve Sadakat

Bu pazarlama ve büyüme pazarlaması arasındaki başka bir farktır.

Bu bölüm, ziyaretçilerden gelen trafiği üyeliğe dönüştürmek, korumak ve sadık müşterilere dönüştürmek için gerekli becerileri göstermektedir. Burası genellikle UX ve pazarlamanın buluştuğu yerdir.

Growth hacker 3. Aşama uzmanlık kabiliyetleri -dönüşüm ve sadakat

  • Lifecycle Marketing: Artık web sitelerine ve ürünlere trafik çekmek o kadar da kolay değil. Artık hedef kitlenizi elde etmeniz, etkinleştirmeniz, dönüştürmeniz, tutmanız ve başkalarını davet etmelerini sağlamanız gerekiyor. Bu yolculukta kullanıcıları nasıl takip edeceğiniz ve dönüştüreceğiniz konusunda doğru zihinsel modelleri bilmek, yaşam döngüsü pazarlaması dediğimiz şeydir. Müşteri yaşam döngüsü adımları nelerdir?
  • Customer Interviews: Zor ölçümler bize bir kampanya ya ya da deneyle neler olduğunu anlatır.  İster çevrimiçi ister çevrimdışı olsun, bu teknikleri ve en iyi uygulamaları müşteri görüşmelerinde kullanmalısınız. The mom test(video versiyonu)’i biliyor musunuz? Kitap hakkında Nöromarketing araştırma tekniklerinden haberdar mısınız?
  • Virality: Viralite “K-faktörü” (diğer adıyla “viral katsayısı”) ile hesaplanır. En basit seviyede, bir müşterinin getirdiği yeni kullanıcı veya müşteri sayısıdır. Yeni müşteri 1 veya daha fazla müşteri getirdiğinde pozitif viralite sahip olursunuz. Daha sonra virüs gibi yayılır. KPI’ları, nasıl ölçüleceğini ve yönlendirmelerin nasıl teşvik edileceğini bilmenizi gerektirir. Çifte teşvik sevk şemasının (dual incentive referral scheme) ne olduğunu biliyor musunuz? Viral katsayıyı nasıl hesaplayacağınızı biliyor musunuz?
  • Retention: Birçok iş modeli için; abonelik modelleri, freemiumlar, medya web siteleri, pazar yerleri, e-ticaret sadakat programları, kullanıcı tarafından oluşturulan içerik için retention kraldır. Günlük, haftalık, aylık ve/veya üç aylık aktif kullanımı nasıl teşhis edeceğinizi, takip edeceğinizi ve iyileştirileceğini bilmiyorsanız iş modeliniz çalışmaz. Retention grafiğinin nasıl okunacağını biliyor musunuz?
  • App Store Optimisation:  Mobil dünyayı ele geçirmiş durumda. Bu nedenle, en büyük 2 mobil uygulama platformu olan Google ve Apple mağazaları T-şekilli oyunculara bir sır olmamalıdır. Her uygulama mağazası için ürününüzü nasıl optimize edersiniz, ikisi arasındaki temel farklar nelerdir ve algoritmaları nasıl çalışır İndirmeleri artırmak için bir uygulama mağazası sayfasında optimize etmek için en iyi 3 şey nedir?
  • Landing Page Optimisation: Açılış sayfası optimizasyonu, dönüşüm odaklı tasarım, dönüşüm metin yazarlığı, doğru dikkat oranları oluşturma, kullanılabilirlik testi ve A/B testi gibi özellikleri içerir. Açılış sayfaları genellikle bir müşterinin hizmet veya ürününüzle ilk iletişim noktalarından biridir. Genellikle onları kazandığınız ya da sonsuza dek kaybettiğiniz anların mimarlarıdırlar. En son ne zaman bir açılış sayfasında AB testi yaptınız?
  • Lead Generation: Bazen insanlar ilk ziyaretlerinde satın almazlar. Onları müşteri adayları olarak toplamanız ve daha sonra onları ödeyen müşterilere evriltmeniz gerekir. Müşteri kazanım sanatı, değer yaratma ve karşılığında kişisel bilgileri yakalamadan meydana gelir. Başvuru mıknatısı derken neyi kastediyorumdur sizce?
  • Revenue testing: Çoğu şirket, fiyatlarını belli sürelerle  test etmektense ne olması gerektiğini tahmin eder.  Basit testler gelirinizi ikiye katlayabilir. Müşterilerinize mi sormalısınız? Test mi yapmalısınız? Cevabı masanızdan yapacağınız bir araştırmadan bulabilir misiniz? Verilere dayalı olarak en son ne zaman fiyat belirlediniz?
  • Onboarding: Bu adım genellikle müşteri yolculuğunun en önemli parçasıdır. Bu adım, ziyaretçinin size dikkat etmeye karar verdiği ancak onlara değer getirip getirmeyeceğinize karar vereceği adımdır. Onboarding, müşterinin sizi evlat edinmeye ya da sizi sonsuza dek terk etmeye karar verdiği yerdir. Ürünlerinizin veya hizmetlerinizin WOW anını nasıl ölçüyorsunuz?

Nasıl Growth Hacking Yapılır? Nasıl Başlanılır?

‘One Metric That Matters’ (OMTM), Growth Hacker veya growth hacker ekibi için günlük işlerinizdeki odaklanmanız gereken metriktir.

Growth hacking nasıl yapılır? One metric that matters

Her pazarlama adımı bu sayının büyümesine katkıda bulunmalıdır, dolayısıyla adı “One Metric That Matters/Önemli bir metrik” tir.

OMTM, ekibin önümüzdeki 2-4 ay içinde büyüme üzerinde en fazla etkiye sahip beklediği sayı olarak seçilir.

OMTM kavramı Alistair Croll’ın Lean Analytics kitabında 2013 yılında icat edilmiştir. Birçok yeni girişimle çalıştıktan sonra, start-up kurucularının ve pazarlama uzmanlarının “gösterişli/kofti metrikleri”  ile kendilerini büyümekten uzaklaştırdığını ve dikkatlerini dağıttığını keşfetmiş.

Büyüklüklerine göre bazı işletmeler için OMTM’ler:

Start-up için OMTM örnekleri (<50 çalışan)

  • Web sitesinin aylık aldığı ziyaretçi sayısı
  • Ana sayfadan ödeme sayfasına geçmek için yapılan ortalama tıklama yüzdesi
  • 7 gün sonra tekrar gelen müşteri sayısı

Scale-Up için OMTM örnekleri  (50-200 çalışan)

  • SEO çalışmaları yaparak her ay blogunuza gelen ziyaretçilerin ölçümü
  • X ülkesinden veya şehrinden gelen ziyaretçilerin müşteriye dönüşme yüzdesi
  • Ücretsiz veya deneme üyeliklerinin 7 gün içinde müşteriye dönüşme sayısı

Şirketler için OMTM örnekleri (>200 çalışan)

  • Belirli niş bir konu etrafında belirli bir konu etrafında blogumuzda SEO üzerinden aylık web sitesi ziyaretçilerinin sayısı
  • Fiyatlar sayfasındaki “X üyeliğini sepete ekle” / “X ürününü sepete ekle” düğmesinin sepete eklenme yüzdesi
  • 7 gün sonra geri dönen kullanıcıların neden geri döndüklerini araştıran bir “WOW anı” metriği belirleme

I.Örnek(Genel): Growth Hacking’e başlangıç

  1. Adım: Başlangıç olarak, Korsan hunisinde Acquisition (Edinme) ve Revenue (Gelir) arasında başlayarak yüzde olarak en fazla müşteriyi kaybettiğiniz en zayıf noktayı arayacaksınız.
  2. Adım: Daha sonra, örneğin, müşterilere sorarak veya Hotjar aracılığıyla müşteri davranışlarına bakarak bu kadar çok insanın huninizden ayrılmasının nedenini arayacaksınız. Son olarak, birkaç çözüm deneyeceksiniz (unutmayın: küçük başlayın!) ve bir şey değişip değişmeyediğine bakacaksınız.

Kullananlara ürünün ücretsiz denemesini sunarsam dönüşüm oranım artıyor mu? veya Bir kullanıcı yazılımımda günlük, eğitici e-postalar gönderirsem ne kadar aktif kalır? Gibi şeyler deneyeceksiniz. Sadece deneyin! Mükemmelikten uzak durun.

  1. Adım: Büyümek için deney yapmanın yollarını bulmalısınız. Bununla ilgili sorun, özellikle de birden fazla başka görev ve fikriniz varsa, bunu doğru şekilde yapmak için zaman bulmayacak olmanızdır. Bu nedenle fikirlerinizi kaydetmek ve deneyler olarak uygulamak için en başından sürdürülebilir bir süreç oluşturmanız önemlidir.

Bu adımları anlayarak, ekibinizin fikirleri etkili bir şekilde yazmasını, deneyleri önceliklendirmesini ve bunları uygulamaya koymasını sağlayacaksınız.

Yani döngünüz şu şekilde olacak = Korsan hunisinden sorunu bul > Akış tablosunu yap > Fikirleri topla > Fikirleri önceliklendir  > Planlamasını yap &  hedefleri belirle > Çalış > Sonuçları al > Fikirleri topla > Fikirleri önceliklendir  > Planlamasını yap &  hedefleri belirle > Çalış > Sonuçları al > Fikirleri topla > Fikirleri önceliklendir  > Planlamasını yap &  hedefleri belirle > Çalış > Sonuçları al > Fikirleri topla > Fikirleri önceliklendir  > Planlamasını yap &  hedefleri belirle > Çalış > Sonuçları al > Loop 

II .Örnek(Spesifik): Growth Hacking’e başlangıç

Bu adımları anlayarak ekibinizin fikirleri etkili bir şekilde oluşmasını, yüksek öncelikli deneylere öncelik vermesini ve bunları uygulamaya koymasını sağlayacaksınız.

1. Bilimsel yöntemle başlayın

Deney için bir süreç oluşturmak için, bilimsel yöntem izlemek gerekir. Beyin fırtınası yapmanın, onlardan hipotezler oluşturmanın, bunları uygulamanın, son analiz ve sonuçlarınıza öncelik vermenin bir algoritmasını oluşturmalsınız.

Growth hacking nasıl başlanılır? Bilimsel bakış açısıScience Buddies

Büyüme uğruna deneyler yaparken, ekibiniz için bu süreci oluşturmak bir defaya mahsus değildir. Balfour‘a göre iyi bir süreç şöyle olmalıdır:

  1. Ölçeklenebilir
  2. Tahmin edilebilir
  3. Tekrarlanabilir

2. Her zaman bir hedefiniz olsun

Sürecinizi bir kez durdurduğunuzda, bir sonraki adım, teoride basit görünebilecek hedefler belirlemektir. Ancak herhangi bir deneyin hedefi sadece “büyüme” olamaz – çünkü büyüme ölçülebilir değildir.

Bunun yerine, çalıştırdığınız her denemenin eyleme geçirilebilir ve test edilebilir bir sonucu olmalıdır, bu da küçük başlamanız gerektiği anlamına gelir. Bunu bir örnekle inceleyelim:

  • Genel hedef nedir? Gelir artışı
  • Nasıl daha fazla gelir elde edeceksiniz? Daha fazla potansiyel müşteri edinmek
  • Bunu nasıl yapacaksınız? En düşük dönüşüm sağlayan kampanyamın dönüşüm oranını artırmak
  • Kampanyaya özgü hedefiniz nedir? Bir açılış sayfasındaki dönüşümleri %5 oranında artırıp, istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar bulmak
  • Bu hedeflere ulaşmak için bir deneyi nasıl uygulayacaksınız? A/B testi yaparak olası dönüşüm sağlayıcı fikirleri test etmek

Örnekten, gelirinizi artırmak takdire şayan bir üst düzey hedef olsa da, denemeler yapmadığınız sürece aslında eyleme geçirilebilir olmadığını görebilirsiniz. Ve denemenize bir metrik bağlamak – bu durumda, bir açılış sayfasında dönüşümleri %5’ten fazla artırmak – onu uygulanabilir kılan şeydir.

Deneyleriniz için eyleme geçirilebilir hedefler belirlemekte sorun yaşıyorsanız, yüksek seviyeli hedefle başlayın ve bir metriğe bağlayabileceğiniz bir şey elde edene kadar artımlı bir yolda ilerleyin.

3. Beyin fırtınasını ve hipotezi teşvik edin, etkinleştirin

 Ekibinizde bir deney kültürü oluşturmak, her zaman beyin fırtınası yapmak için cesaret ve motivasyon gerektirir.

Bu nedenle, bu beyin fırtınalarını izlemek ve kaydetmek için bir mekanizma oluşturmak, iyi bir büyüme deneyi süreci için çok önemlidir.

One note, Google Doc/tablo, Trello panosu veya ekibinizin genellikle kullandığı bir dahili dokümantasyon için kullandığı başka bir araç olsun, her türlü beyin fırtınası için yer olduğundan emin olun.

Growth hacking- beyin fırtınası belgesi örneği

Yine de, ham fikirleri bir yerde bir belgeye atmak yeterli değildir. Bunun yerine, ekibinizden bu beyin fırtınası fikirlerini almasını ve bunları araştırmaya dayalı gerçek hipotezlere dönüştürmesini istemelisiniz.

İşte bunun pratikte nasıl göründüğüne dair bir örnek:

  • Beyin fırtınası belgesinden bir fikir: Blog yayınlarımızdaki dönüşümleri artırmak için satır içi bir CTA yerine bir “bootstrap modal pop-up ” kullanalım (Düğmeye bastığında pop-up şeklinde açılan kayıt formları)
  • Araştırma: Satır içi CTA’larımız yalnızca %1’in altında bir oranda dönüşüm sağlıyor. Kayma veya açılır bir CTA kullanırsak, dönüşümleri artırmak için CTA’yı daha görünür hale getirebiliriz
  • Hipotez: Pop-up modal CTA’ları kullanarak, bir blog gönderisinden açılış sayfasına dönüşümlerimizi istatistiksel olarak anlamlı sonuçlarla > %2 artıracağız.

4. Önce neye öncelik vereceğinizin bir yolunu bulun

Ekibinizde beyin fırtınası ve hipotez yazmayı etkinleştirdiğinizde, ne yapacağınızı bildiğinizden daha fazla fikriniz olduğunu göreceksiniz. Bu kötü bir şey değil – büyümenin birçok hareketli parça ile gerçekleştiğini unutmayın. Ne kadar çok şeyi test etmek zorunda kalırsanız, zamanla o kadar çok büyüyebilirsiniz.

Bununla birlikte, yüzlerce fikir fırlatıldığında, kaynakları ilk önce hangi deneylere ve neden koyduğunuzu gerçekten önceliklendirmenin bir yolunu bulmanız gerekecek. Bunun için “Öncelik, Önem, Kolaylık” ÖÖK yöntemini kullanabilirsiniz.

Tüm fikirlerinizi tek bir belgede derleyerek ve ardından her projeyi Öncelik, Önem ve Kolaylık kategorilerinde 1-10 arasında derecelendirin.

Sonra, her kategori için toplamları alın ve bu sayıları üçe bölün.

Bu size her bir projeyi sıralamak için bir ÖÖK puanı verir ve ilk önce hangi deneyler veya projeler üzerinde çalışacağımızı daha iyi belirleyebilirsiniz.

Öök yöntemi: öncelik, önem, kolaylık

Deneylere öncelik vermek için hangi süreci kullanırsanız kullanın, her zaman en büyük etkiye sahip olacağını düşündüğünüz fikirlere odaklanmayı unutmayın. Böyle yaparak deneylerinizin değerini ekibinize ve şirketinize kanıtlamanıza, bu da deney kültürünüzü ilerletmenize yardımcı olcaktır.

“Ben hissetim, hadi yapın” derseniz, yalakacılık kültürünü beslemiş olursunuz.

5. Etkili deneyler tasarlamak ve uygulamak için zaman ayırın

Şimdi eğlenceli ama en zor kısım – deneylerinizi uygulamak.

İster bir açılış sayfasında bir A/B testi gerçekleştiriyor, ister sosyal medya reklamlarınızdaki yaratıcı içeriği analiz ediyor veya olası satış yaratma tekliflerinizin tam dönüşüm yoluna bakıyor olun, deneyinizin ayrıntılarını tam olarak düşünmek için zaman ayırın.

Akılda tutulması gereken birkaç ipucu:

Her seferinde bir şeyi test edin. Bir deneyde ne kadar çok değişkeniniz olursa, sonuçlarınız o kadar az anlamlı olacaktır.

Bir açılış sayfası tasarımını arada herhangi bir deneme yapmadan tamamen farklı bir açılış sayfasına karşı test ederseniz, sonuçlarınız o denemede gerçekte neyin işe yaradığı hakkında size pek bir şey söylemez.

Bunun yerine, her seferinde tek bir değişkeni test ederseniz – başlık, görüntü, renkler, yazı tipleri ve modül yerleşimi gibi – her deneyden hangi değişkenin gerçekte nasıl farklı sonuçlara neden olduğunu görebilirsiniz.

A/b test hesaplamaA/B Test Hesaplayıcı İndirin

Deney başlamadan önce sonuçlarınızı ölçmek için bir yol belirleyin. Deneylerinizin çoğu, bunu gerçekten gerçekleştirmenize yardımcı olacak bir araca ihtiyaç duyacaktır. İster bir içerik yönetim sistemi kullanıyor olun ister manuel bir şey tasarlıyor olun, başlamadan önce sonuçlarınızı nasıl ölçeceğinizi ve bu sonuçları nasıl anlamlandıracağınızı anlayın.

Bir zaman çerçevesi belirleyin. Sonuçları aramadan önce deneyinizin çalışmasına ne kadar izin vereceksiniz – bir gün? İki hafta? Sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı hale gelene kadar? Bir zaman çerçevesi belirlemek, yalnızca deneylerinizi daha doğru ve tutarlı hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda denemenin yoluna girmesine izin vermeden sonuçları izlemenize de yardımcı olur. Bir zaman çerçevesi belirledikten sonra, denemenin tamamlandığı gün sonuçları analiz etmek için kendinize bir hatırlatıcı ayarlayın.

Deneyimlerden öğrenin. Gelecekteki fikirler için yeni fikirler bulmak için deneylerinizin bulgularını kullanın. Deneylerinizin tek seferlik bir etkileşim olması gerekmez. İyi bir büyüme, sürekli bir deney kültürü üzerine kuruludur.

6. Deneylerinizi her zaman analiz edin

Zamanın geldiğinde ve deneyiniz tamamlandığında, sonuçları gerçekten analiz edip kaydetmeniz ve bunları pratikte kullanmanız çok önemlidir. Ancak hipotezinizin doğru olup olmadığını öğrenmek o kadar basit değil.

Analizin aşağıdaki soruları yanıtlaması gerekir:

  1. Hipotezim doğru muydu yoksa yanlış mıydı?
  2. Testimin sonuçları istatistiksel olarak anlamlı mı?
  3. Sonuçlarım ne anlama geliyor?
  4. Bu deneyde neyi farklı yapabilirdim / yapmalıydım?
  5. Bu sonuçları bundan sonra nasıl kullanabilirim?
  6. Bu bulgunun üzerine inşa edeceğim bir sonraki deneyim ne olmalı?

Bir deney kültürü oluşturmak, yalnızca bir deneyde “başarılı” veya “başarısız” yanıtı almaktan ibaret değildir. Bunun yerine, sonuçların çabalarınız hakkında ne söylediğini ve öğrendiklerinizi yeni deneylerle ilerlemek için nasıl kullanabileceğinizi düşündüğünüzde gerçek analizi gerçekleştirmiş olursunuz.

7. Öğrendiklerinizi paylaşın ve sistematik hale getirin

Bir sonraki deneyinizde bu işlemi tekrarlamadan önce, deneyinizin sonuçlarını meslektaşlarınızla paylaşmak çok önemlidir. Bilgiyi dahili olarak paylaşmak, hem şeffaflığı teşvik etmenin hem de geri bildirim oluşturmanın harika bir yoludur – bu, bir deney geçmişi oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Şirket çalışanlarınıza deney sonuçlarını yayınladığımız dahili bir tablo kullanmak, bulgularınızla ilgilenebilecek meslektaşlarınızdan geri bildirim almanın yanı sıra, neler olup bittiğine dair herkesi bilgilendirmenin harika bir yoludur.

Bulgulara tek bir yerden kolayca erişilebilmesi için deneylerinizin bir belgesini de tutabilirsiniz. Örneğin, açılış sayfalarınızdan tüm A/B testlerinizi veya CTA’lardaki tüm testlerinizi takip ettiğiniz bir belge oluşturabilirsiniz.

Growth hacker deney takip dokümanı örneğiDeney Takip Dokümanı İndir

8. Başkalarının sizden önce yaptıklarını temel alın

Artık ölçeklenebilir, öngörülebilir ve tekrarlanabilir bir büyüme sürecini nasıl oluşturacağınızı biliyorsunuz.

Kendi dahili süreciniz için kullanabileceğiniz, özelleştirebileceğiniz şablonları tıklayarak indirebilirsiniz: Deney Takip Dokümanı     A/B Test Hesaplayıcı

Growth Hacking Örnekleri

FACEBOOK

Growth hacking - facebook aylık aktif kullanıcı sayısı 2004-2017

Facebook Growth Hacking örneğini eski facebook büyüme takımının bir parçası olan Andy Johns‘un  2012 yılında Quora’da sorulan “Facebook’taki “Büyüme ekibi” tarafından alınan ve Facebook’un 500 milyon kullanıcıya ulaşmasına yardımcı olan  kararlar nelerdir?” sorusuna verdiği cevap üzerinden gideceğim.

Andy’nin cevabı aşağıdaki şekilde:

 Ekip 30-40 kişiye büyüdü, bu nedenle günlük çalışmalarımın çoğu, herhangi bir anda gerçekleşen optimizasyonların bir alt kümesine dahil edildi.

Birkaç farklı “karar” türü vardır. Taktiklerle ilgili kararlar, strateji ile ilgili kararlar, işe alım süreçleri ile ilgili kararlar, öncelikler ve kültürle ilgili kararlar vardır.

Büyüme ekibi her türden kararlara katıldı ve bu tüm kararların hepsinin  büyüme ekibi için kritik öneme sahipti.

Taktikler

Adlandırılamayacak kadar çok şey var, ancak çoğu İnternet pazarlamacılığı 101’den geliyor: test edin, optimize edin, durulayın ve tekrarlayın. Bir ürünün veya yönlendiren kanalın çeşitli bölümlerini test etmek ve optimize etmek için bir yöntem listesi istiyorsanız, dönüşüm optimizasyonu için en iyi stratejilerden bazıları nelerdir? yazısına göz atabilirsiniz.

Bu stratejilerin hemen hemen her birinin şu ya da bu şekilde Facebook ürününün çeşitli bölümlerine uygulandığını hemen hemen garanti edebilirim.

Growth hacker zihniyeti hakkında - facebook, mark zuckerberg

 

İşe alım süreçleri

Büyüme üzerinde çalışmak üzere işe alınan kişi tartışmasız alınan en önemli karardı. Büyüme ekibi Chamath Palihapitiya tarafından yönetildi. (Facebook bölümünün altına kendisinin bir videosu ve bu videonun slaytını koydum)

O, şimdiye kadar çalıştığım / birlikte çalıştığım en iyi insan.

Derin analitik, titizlikle başarıya odaklanmış, doğal bir lider ve motive edici olarak yetenekli, saldırgan ve risk almaktan korkmuyordu ve tüketici teknolojisini siyah kuşak düzeyinde biliyordu.

Büyüme ekibinin bel kemiğiydi ve onu büyümenin başı yapmak mükemmel bir karardı. İşteki ilk haftamda onu biraz daha yakından tanımak için onunla öğle yemeğine çıktığımı hatırlıyorum. Bu, tüm yeni işe alınanların yaşadığı bir formaliteydi. Oldukça standart şeyler.

Yaptığımız konuşma standart olmaktan çok uzaktı.

Ona şunu sorduğumu hatırlıyorum, “Peki ne tür kullanıcıların peşindeyim? Herhangi bir belirli demografi veya bölge? Fark eder mi?” ve sert bir tavırla cevap verdi “Zaman toprak ele geçirme zamanı, bu yüzden alabileceğin tüm lanet araziyi al.” “Başka bir deyişle, bir dahaki sefere bu kadar aptalca bir soru sorma. Tüm gezegeni Facebook için alın.” Yeterince açık, değil mi?

Ekibe Blake Ross, Alex Schultz, Javier Olivan ve doğrudan satın alma pazarlamasından (SEO, PPC, e-posta, a/b testi, satış, bağlantı kurma) çeşitli beceriler yelpazesini kapsayan diğer gerçekten yetenekli kişiler gibi başkalarını da katmaya devam etti. Derin teknik backend ve frontend mühendislerine, tasarımcılara ve veri bilimcilerine.

Javier Olivan, ekibin uluslararası büyüme tarafını oluşturmaktan ve ölçeklendirmekten sorumludur. Kendi kullanıcılarımızın Facebook’u bizim için çevirmesine izin veren çeviri uygulamasını oluşturan mühendislerden oluşan uluslararasılaştırma ekibinin kurulmasına yardımcı oldu.

Belki de 500 milyon veya daha fazla kullanıcıya ulaşmanın en büyük yolu siteyi gezegendeki hemen hemen her dilde kullanıma sunmaktı. Nico Vera’nın videoda belirttiği gibi, dil yerelleştirmesi için “harika bir ekolayzır”dır.

Facebook’u gezegendeki herkesi destekleyebilecek bir platform haline getirdi. Geniş dil yelpazesi, büyüme ekibindeki mühendislerin, kullanıcıların sitenin kaynak çevirisini bizim için toparlamasına izin veren bir araç geliştirmesiyle mümkün oldu. Büyüme, ülke başına 10 kişiyi isdihtam etmek ve onları en önemli 20 ülkeye koymak sonrasındaysa büyümesini beklemekle ilgili değildi.

Büyüme, ölçek sistemlerini tasarlamak ve kullanıcılarımızın ürünü bizim için büyütmesini sağlamaktı.

Strateji

Strateji hakkında birkaç şekilde düşünebilirsiniz. Bunun bir yolu, büyüme hunilerini genel olarak nasıl çerçevelediğimiz ve bunun büyüme yol haritalarını nasıl şekillendirdiğidir.

Örneğin, büyümenin birkaç temel soruya bölündüğünü söyleyebilirsiniz:

1. Edinme oranını nasıl artırabilirim, yani daha fazla kayıt alabilirim?
2. Kampanyanın erken zamanlarında  olabildiğince hızlı bir şekilde çok sayıda kullanıcıyı etkinleştirmek için ne yapabilirim?
3. Katılım ve tutma için kaldıraçlar nelerdir ve bunları nasıl çekebilirim?
4. Churn(çörn) olmuş kullanıcıları ölümden “diriltmek” için sisteme nasıl geri getirebilirim?

Facebook kullanıcıyı diriltme hunisi

Bu sorudan, belirli bir ölçüyü etkileyen ürünleri belirleme yoluna gidebilir (örneğin, hangi ürünler edinmeyi teşvik etmeye yardımcı olur?) Ve ardından (1) daha fazla değer üretmek için bu kanalları nasıl optimize edeceğinizi VEYA (2) yeni edinim oluşturmayı öğrenebilirsiniz.

Örneğin, edinme ve dönüşüm hunisinde yer alabilecek şeyleri kullanabilirsiniz: davetiyeler, kişi içe aktarma,  davet gönderme, davet e-postalarının açma / tıklama oranları, kullanıcı davet sonrası dönüşüm oranı, kayıt formunun adımları, kayıt sonrası hesap onayı vb.

Kültür ve Öncelikler

Ana akım ve teknoloji medyasında yapılan çeşitli röportajlarda epeyce belgelendi, ancak Facebook çok benzersiz bir kültür oluşturdu. Büyüme ekibi içinde Chamath Palihapitiya, alanımızı büyütmek için olabildiğince zorladığımız dengeli bir saldırganlık kültürünün geliştirilmesinden büyük ölçüde sorumluydu.

Büyüme ortamı aşikardı. Binanın bir köşesine girdiğinizde ve  Facebook’un sadece işe aldığımız insanların uluslararası doğasını temsil etmekle kalmayıp, Facebook’un sahip olmayı amaçladığı küresel benimseme sembolizmi olarak asılı bayrakları görürsünüz.

Facebook22 growth hacking nedir? Örnekleri ajansara

Şu anda resmi bulamıyorum ama 1601 California ofislerinde büyüme ekibinin üzerinde asılı duran iki pankart vardı. İlk tabelada “BÜYÜK GİT VEYA EVE GİT” yazıyordu ve yanında Godzilla’nın bir resmi vardı (bu onu daha harika kılıyordu).

Diğeri “YUKARI VE SAĞA” yazıyordu. Her gün, bütün gün çalışırken gördüğümüz şey buydu. Takım misyonumuzun sürekli bir hatırlatmasıydı. Ofislere dağılmış şu birkaç mesaj daha vardı:

Facebook3 growth hacking nedir? Örnekleri ajansara

Büyüme ekibine ayrıca yönetim ekibi tarafından muazzam bir koruma sağlandı. Bu, gezegendeki herkese Facebook üzerinden birbirimizle bağlantı kurma fırsatı vermek adına saldırgan olmamız ve risk almamız anlamına geliyordu.

Büyüme departmanı, mühendislik / operasyonlar gibi ürün genelinde yatay bir katmandı, ürünün arkasındaki yatay bir çerçeveydi.

Birisi sadece “‘X’ oluşturup pazara sunarsak  site hızı veya kararlılığı üzerindeki performans etkisi nedir?” diye sormazdı.

İnsanların “X”i inşa edip sunmamızın büyüme üzerindeki etkisi nedir? “diye sorardı. Büyümeyi ürünün, mühendisliğin ve operasyonel tartışmanın kanonik bir parçası haline getirme kararı, yöneticilerin verdiği gerçekten önemli bir karardı.

Özet olarak…

Kullanıcı büyümesinin gerçekte ne anlama geldiğine ve tüketici teknolojisi dünyasındaki bir şirkete nasıl katkıda bulunduğu yeni yeni bir anlam kazanıyor.

Doğal iç güdünüzün, bu içgörüleri taktiklere, taktiklere ve daha fazla taktiğe geri döndürmenizdir. Taktikleri uygulamak, kesinlikle büyümenin gerçekleşmesi için gerekli bir parçadır.

Tüm yazdıklarımın bir araya gelmesi 500 milyona ulaşmada sadece bir araçtı.

Kültür önceliklendirme ve işe alma; kendini taktik ve strateji misyonuna adamış bir ekip kurmamız için masayı hazırladı. Kültür önceliklendirme ve işe almanın yokluğunda “yıkıp geçen” bir büyüme ekibi kurulamaz, çünkü taktikler ve stratejiler var olan kültür tarafından mümkün kılınır.


Evet, her şeyin başı kültür. Türkiye’den neden  uluslararası  marka çıkmıyor sorusunun cevabı kültüre önem vermememiz.

İnsanları kendilerine ait bir şeyler yapmaları için cesaretlendiriyoruz. Gerçekten bilgisayar korsanı olan bir teknoloji şirketimiz var. Mark Zuckerberg

Chamath Palihapitiya’nın Sunumu İndir

TESLA MOTORS

Tesla, kurulduğundan  beri 600.000’den fazla otomobil ürettiğini biliyoruz. Lüks bir araba markası için oldukça yüksek rakamlar.”0″ dolarlık bir pazarlama stratejisiyle bu kadar inanılmaz rakamlara nasıl ulaştılar?

Odak noktaları, müşterilerileri hayranlara dönüştürmek oldu. Ve aşağıdaki tabloya bakarak başardıklarını söylemek doğru olur:

Reddit ve twitter'daki araba markalarını takip eden kullanıcı sayıları

Diğer otomobil markaları TV reklamlarına ve reklam panolarına yöneldi, ama Tesla geleneksel olarak pazarlama yapmadı. Bunun yerine, müşterilerini pazarlama havarilerine dönüştürdüler.

 

Birkaç taktik geliştirdiler:

  • Kıtlık – Yok satan araçlar – ileriye atılan teslim tarihleri
  • Ayrıcalık – Yenilikçi, çağdaş, hi-tech ürüne sahip olma
  • Kişiye özel yaklaşım
  • Yönlendirme programları
  • Ürün değil, yaşam tarzı satmak

Kıtlık ve ayrıcalık bir arada: Benzersiz bir müşteri deneyimi genellikle ne yapar? İnsanların onu paylaşmak istemesine neden olur.

Bu nedenle Tesla, otomobil üretimini yalnızca siparişe göre üretime odaklamaya karar verdiğinde, insanların konuşmak isteyeceği son derece kişiselleştirilmiş araçlar sağlamış oldu.

Growth hacker, tesla elon musk: tam bir galaksi kovboyu@elonmusk

Ayrıca Tesla’nın CEO’su Elon Musk, sosyal medyayı bir güç olarak kullanıyor.

Growth hacker, tesla elon musk: tam bir galaksi kovboyu

Starlink spacex elon musk tesla growth hacker growth hacking nedir? Örnekleri ajansara

Growth hacker neuralink

Yukarıdaki beğenme ve yorum sayılarına bakın.

Tüketicilerin geri bildirimlerini ve şikayetlerini yanıtlayan sosyal kanallarda zaman geçirmesiyle tanınıyor.

Daha sonra bunlar lüks arabalarını geliştirmek için kullanıyor. İnsanları özel hissettirmenin güzel bir yolu!

Yönlendirme programları ile ilgili olarak, şirket her zaman tavsiye programının ağızdan ağza promosyon oluşturmaya yetecek kadar dikkate değer kalmasını sağladı.

Yeni bir Tesla için 1.000$’lık kredi vermekten özel hizmetlere veya aksesuarlara erişim imkanı.

Son olarak, bir misyon aracılığıyla pazarlamadan bahsedelim. Tesla arabaları elektrikli araba, tıpkı pazarda bulunan zibilyontanesi gibi.

Ama yaptıkları şey lüks marka müşterilere bir yaşam tarzı satmak.

Growth hack tesla elon musk 750x600 1 growth hacking nedir? Örnekleri ajansara

Onlara çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunmanın ve iklim değişikliğiyle mücadele etmenin de bir yolunu satıyorlar.

Sürdürülebilirlik ve otomobil üretim raporları ile ilgili içeriklerle dolu bir web sitesi ile Tesla, müşterilerine gezegen için ömür boyu sürecek bir mücadelede özel bir yer veriyor.

Growth hacking tesla logo growth hacking nedir? Örnekleri ajansara
Anlamlı bir logo: Tesla logosunun ilham aldığı yer bir elektrik motoruymuş.

Temel Çıkarım: Tesla’nın ustaca ve düşük maliyetli pazarlama stratejisinden çıkarılacak çok şey var.

Müşteri deneyimine odaklanmak Tesla’nın pazarlama gücü haline geldi. Müşterilerini en iyi (ücretsiz) pazarlama havarileri haline getirdiler (tıpkı Apple gibi). Ve bir kez daha, bir üründen ziyade bir yaşam tarzını pazarlamanın ne kadar etkili olduğu kanıtlandı.

Evet güzel bir video ile yazıyı bitiriyorum. Sorularınızı ve önerilerinizi destek@ajansara.com‘dan iletebilirsiniz. Bol büyümeli günler.

Yorumunuzu bırakın
Yorum
İsim
E-posta

İlginizi Çekecek Yazılar

Sürdürebilir Başarı İçin Ajansara'ya Şimdi Kayıt Olun!

Şeffaf, Güvenilir ve Tarafsız Bir Platform

Hemen Teklif Alın!

1
2
3
4
Ajans Kategorisi

Ajans kategorisini seçmekle başlayın,

Hizmetler

İstediğiniz hizmeti seçin,

Önceki
Detaylar

Aradığınız hizmeti daha iyi anlamak istiyoruz,

Önceki
Devam
İletişim Bilgileri

Size ulaşmamız için iletişim bilgilerinize ihtiyacımız var

Gönder
Önceki