SEO NEDİR NASIL YAPILIR İPUÇLARI ANLATIM ÖRNEK AJANSARA

SEO Nasıl Yapılır?

Share on linkedin
Share on email
Share on print
"SEO nasıl yapılır?"da ile ilgili kilit noktaları anlamak ve önemli ipuçlarını öğrenmek istiyorsanız bu yazımızda detaylıca anlatıyoruz.
"SEO nasıl yapılır?"da ile ilgili kilit noktaları anlamak ve önemli ipuçlarını öğrenmek istiyorsanız bu yazımızda detaylıca anlatıyoruz.
İçindekiler
SEO NEDİR NASIL YAPILIR İPUÇLARI ANLATIM ÖRNEK AJANSARA

SEO ile ilgili kilit noktaları anlamak ve önemli ipuçlarını öğrenmek istiyorsanız bu yazımızda detaylıca anlatıyoruz.

Eğer ben önce SEO’nun ne olduğunu anlamalıyım diyorsanız, sizi önce SEO Nedir, Nasıl Çalışır? SEO ile İlgili En Çok Merak Edilen 15 Soru ve Cevapları yazımıza alalım.

On-page ve Off-page SEO

Seo nasıl yapılır

Öncelikle SEO’nun ana unsurlarından bahsedelim: On-page SEO ve Off-page SEO.

On-page SEO, sıralamanızı etkileyecek içeriği oluşturmakla ilgilidir. Web sitenizdeki sayfalara veya içeriklere ziyaretçi çekmek amacıyla yaptığınız anahtar kelime, meta title ve description çalışması, kaliteli içerik yazmak gibi faktörler on-page SEO çalışmasına dahildir.

Off-page SEO ise, insanları yarattığınız içeriği veya sayfanızı paylaşmaya iten ilişkiden oluşur. Örneğin, backlink çalışması off-page SEO çalışmasına bir örnektir.

SEO Nasıl Yapılmaz?!

“SEO Nasıl Yapılır?” sorusuna cevap ararken aslında öncesinde “Nasıl Yapılmaz?” sorusuna cevap vermemiz daha doğru olacaktır.

SEO uzun vadeli kazanç elde etmek amacıyla yapılmalı, bu nedenle kimi zaman amacınıza ulaşmak için uzun vadelere ihtiyacınız olabilir. Ancak kısa vadede kazanç elde etmek isteyenler, işin kolayına kaçarak arama motorlarını kandıracak taktikler uygulayabiliyorlar.

Şunu söyleyelim, kısa vadede kazanç elde edebilirsiniz ancak Google tarafından ceza yiyebilir ve bir daha sıralanamayabilirsiniz. Bu riske girmemenizi tavsiye ediyor ve neleri yapmamanız gerektiğini anlatıyoruz.

  • Tekrarlayan içerik: Belli bir anahtar kelime için görünürlük elde etmek amacıyla, o anahtar kelimenin geçtiği içeriği birden fazla kez sitede geçirmek.
  • Anahtar kelime istifleme: Bir içerikte veya sayfada anahtar kelimeyi ne kadar çok geçirirsem o kadar iyidir mantığı kesinlikle yanlış. Unutmayın ki kaliteli içerik sunduğunuz durumda arama motorlarının gözünde değerlisiniz. O nedenle sırf anahtar kelime çok gözüksün diye, içeriğinizi gerekli gereksiz anahtar kelimeye boğmayın.
  • Yanlış link yönlendirme: Hem site içi hem site dışından link yönlendirmek, kaliteli olduğu durumda SEO için faydalıdır. Ancak önemli olan nokta alakalı içeriklerden/sayfalardan link almaktır. Sırf backlink almak için içeriğinizle alakasız kaynaklardan backlink satın almaya çalışırsanız, bu da Google’un gözünden kaçmayacaktır. Ancak SEO’da bazı gri alanlar yakalayabilirsiniz. Örneğin, guest blogging ya da guest posting ile hedef kitlenize yararlı içerikler oluşturarak sitenize kaliteli trafik çekebilirsiniz. Hedef kitlenizin ilgilendiği, guest blogging yapabileceğiniz siteleri bulup, buralarda kaliteli içerik oluşturarak backlink çalışması yapabilirsiniz.

SEO Nasıl Yapılır?

Ne yapmamanız gerektiğini öğrendikten sonra şimdi gelelim neler yapmanız gerektiğine. Öncelike şunu söyleyelim, SEO zaman ve çaba gerektirir. Bugün yapıp, yarın sonuçlarını görmeyi beklememelisiniz. Uzun vadeli başarılı sonuçlar için günlük aksiyonlar almanız gerekir.

SEO için yapmanız gerekenleri on-page ve off-page için önemli kriterler için başlıklara bölerek inceleyeceğiz.

On-Page SEO Kriterleri

1. İçerik

Yazımızın başından beri tekrarladığımız bir şey var; ziyaretçilerinize kaliteli içerik sunmalısınız.

Aradıklarını sizin sitenizde bulmuş ve tatmin olmuş ziyaretçiler sayesinde Google da sizin içeriğiniz konusunda tatmin olacaktır. Kaliteli bir içerik oluşturmadığınız sürece Google’ın gözüne giremeyeceksiniz.

İçerik için ana unsurlar:

1.1. Kalite: Kaliteli bir içerik, gerçekten bir soruya yanıt olmalı ve soruyu soran kişiye faydalı bilgi sağlamalı. Eğer kaliteli bir içerik oluşturmazsanız, ziyaretçi aradığını bulamayıp sayfadan hemen ayrıldığında, Google’a içeriğinizin işe yaramadığını söylemiş olur.

Günümüzde pek çok marka, web sitelerinde aynı zamanda faydalı içeriklerin olduğu bloglara yer veriyorlar. Bu şekilde web sitelerine daha fazla değer katarak, daha üst sıralarda yer alıyorlar.

Bir de güzel haberimiz var, her zaman sıfırdan içerik yazmanız gerekmez. Yazmak istediğiniz içerik ile ilgili daha önce yazılmış olan içeriklerden destek alabilir ve daha çok değer katarak, daha derinlikli bir içerik oluşturabilirsiniz.

1.2. Niyet: Google, arama yapan kişinin niyetine çok fazla vurgu yapıyor. Kişi bir şey mi öğrenmek istiyor, bir şey mi satın almak istiyor, yoksa satın alma niyeti taşımadan sadece zevk için mi araştırıyor? İçerik üreten kişi olarak bu niyeti çok iyi anlamalısınız ve kişinin sorusuna cevap olacak bir içerik oluşturmalısınız.

1.3. Güncel olmak: Yeni içerikler eklemenin yanı sıra, var olan içeriklerinizi de güncelleyebilirsiniz. Örneğin, içeriğinizde eski kalan bir veriyi güncelleyebilir, eklemeler yapabilir veya kırık linkler varsa onları düzeltebilirsiniz.

Kaliteli içerik için 4 ipucu

1. Kullanıcın niyetini anlayın: Kullanıcı sayfanıza geldiğinde neyin cevabını almak istiyor ya da hangi eylemi tamamlamış olmayı istiyor bilmelisiniz.

2. Persona oluşturun: Kimi hedefliyorsunuz ve hedeflediğiniz kişi “neleri sever, neleri sevmez, ne arar” sorularının cevabını biliyor olmalısınız. Persona Nedir? Nasıl Oluşturulur? yazımızda persona ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

  • Yazınızı parçalara bölün: İnsanların bir şeye zaman ayırma ve dikkatini verme süresi gittikçe azalıyor. Bu nedenle istedikleri bilgiye hızlıca ve kolayca ulaşmalarını sağlayacak şekilde içerik sunmalısınız. Upuzun bir yazı yerine, başlıklara böldüğünüz ve görsellere yer verdiğiniz bir içerik, işlerini kolaylaştıracaktır.

3. İhtiyacı karşılayın: İçeriğinizi okuyan kişinin sorusuna cevap olun ve ihtiyacı olan her şeyi içeriğinizden alabilmesini sağlayın.

2. Anahtar Kelime Araştırması ve Seçimi

Anahtar kelime çalışması yapılırken yanılgıya düşülen en önemli kısımlardan biri, bunu bir kerelik bir iş olarak düşünmek. Yeni bir web sitesi yaparken, yenilerken veya bir pazarlama kampanyası yaparken anahtar kelime çalışması yapıp, ardından hiçbir şey yapmamak en büyük hatalardan biri.

SEO için anahtar kelime çalışması devamlı yapılması gereken bir iştir.

Anahtar kelime araştırması, pek çok sebepten ötürü önemli.

En önemlisi ise, Google’da sıralanmak ve alakalı içerikler üretmek için bu araştırmayı yapmanız şart. İnsanların ne aradığını anlamak ve öğrenmek, size de farklı fikirler verecektir.

Anahtar kelime seçimi için ana unsurlar:

2.1. Doğru anahtar kelimeyi seçmek: Bir örnekle açıklayalım; diyelim ki bir danışmanlık hizmeti veriyorsunuz ve pahalı bir hizmet ücretiniz var. “İşinizi büyütmek için bedava ipuçları” için 1. sırada çıkıyorsunuz. Bedava fikir arayanları sitenize çekiyorsunuz ancak muhtemelen dönüştüremeyeceğiniz bir trafik çekiyorsunuz. Daha doğru anahtar kelimelerle doğru kitlenize ulaşabilirsiniz. Bu sitenize daha az trafik almanıza sebep olsa da, önemli olan doğru trafiği almak.

2.2. Rakip analizi: Ne yapmak veya satmak istediğinizle ilgili doğru anahtar kelimeleri seçtiniz diyelim. Seçtiğiniz anahtar kelimenin hacmi çok yüksek olabilir ancak göz önünde bulundurmanız gereken bir nokta daha var; Rakipleriniz de bu anahtar kelimelere oynuyor. Eğer yeni yeni SEO yapmaya başladıysanız onları geçmeniz zaman alacaktır. Google’un güvenini kazanarak rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

2.3. Arama niyeti: Çok fazla anahtar kelimelere odaklanıp, insanların asıl ne aradığını kaçırmayın. Arama çubuğuna nasıl cümlelerle veya kelimelerle sorguyu yaptıklarına bakarak, ne amaçla arama yaptığını daha iyi anlar ve buna uygun içerik oluşturabilirsiniz. Google’da arama çubuğuna bir kelime yazdığınızda, daha önce yapılan aramalardan yola çıkarak sizi yönlendirdiğini fark etmişsinizdir. Bu özelliğini kullanarak, ilgili kelimelerle ilgili arama niyetleri hakkında fikir edinebilirsiniz.

En iyi anahtar kelimeleri seçmek için 4 ipucu

  1. Yardımcı araçlar kullanın: Anahtar kelime araştırması için Ubersuggest, Ahrefs gibi araçlardan yararlanın.
  2. Anlamsal bütünlük oluşturun: Bir anahtar kelimeyi içeriğinizde kaç kere geçirdiğiniz önemli değil. Önemli olan o anahtar kelimeyle olan arama niyetini anlamak ve sorulan soruya tam olarak yanıt oluşturabilmek. O anahtar kelimeyle alakalı ve anlamlı bir içerik oluşturduğunuzda, bu bütünlüğü Google kaliteli içerik olarak anlayacaktır.
  3. Hedef Kitlenizin niyetini anlayın: Anahtar kelimenin niyetini anlamak için kullanıcının Google’a ne yazdığına bakın. Bir soruya cevap vermek veya bir ihtiyacı karşılayacak ürün satmak istiyorsanız, kullanıcının bunu nasıl sorguladığına bakın.
  4. Rakipleri takip edin: Anahtar kelime araştırmasının en önemli yöntemlerinden biri, rakiplerinizin neler yaptığını araştırmak. Hedeflediğiniz anahtar kelime için 1. sırada yer alan rakibinizi inceleyebilirsiniz. Bunun için yine Ubersuggest’ten yardım alabilirsiniz. Rakip sitenin URL’ini yazarak, hangi anahtar kelimeleri kullanıyor inceleyebilir ve sizin eksik kaldığınız neler var onları görebilirsiniz.

3. HTML

HTML (Hypertext Markup Language), çoğu web sitesinin web sayfası oluşturmak için kullandığı dildir. Sitenizin HTML’i, SEO için önemli parçalardan biridir. Düzgün tag, header, description olmadan Google içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlamakta zorlanır.

Genellikle insanlar HTML’i duyunca korkuyorlar, ancak iyi haber bunun için kodlama bilmenize gerek yok. Tag veya description değiştirme kısmında kullanacaksınız ancak, o da kopyala yapıştır yapmak kadar kolay bir işlem.

HTML için ana unsurlar:

3.1. Title Tag (Başlık Etiketi): HTML tag’i, web browser’a içeriğinizi nasıl göstereceğinizi anlatan kod parçacığıdır. Title tag ise, web sitenizin başlığını belirtir ve arama motoru sonuç sayfasında tıklanabilir bir şekilde görüntülenir.

Aşağıdaki kutucuk içerisindeki alan, arama sonuç sayfasındaki title tag’e bir örnek. Buraya girdiğiniz title tag, arama motoruna ve insanlara sayfanızın ne hakkında olduğunu gösteriyor. Yani sayfanızın dünyaya mesajı! O nedenle burayı ilgili anahtar kelimeler ile akıllıca kullanmalısınız.

Meta seo nedir nasil yapilir ipuclari anlatim ornek ajansara seo nasıl yapılır? Ajansara

Title tag’i çok uzun tutmayın ki, Google hepsini göstermeyebilir. İdeal olarak en fazla 60 karakter olacak şekilde yazın. Eğer yazdığınız title tag’in nasıl gözüktüğünü önden görmek isterseniz Moz’un önizleme aracını kullanabilirsiniz.

3.2. Meta description (Meta açıklama): Meta description, web sayfasının içeriğini özetlemek için kullanılan, HTML içindeki 160 karakterden oluşan kod parçacığıdır. Arama sonuç sayfasında, sayfanın ne hakkında olduğunun bir özetini göstermek için kullanılır. İnsanlara bu sayfada ne bulacaklarını özetleme şansınız olan yer burası. O nedenle bu alanda anahtar kelime optimizasyonu yapmalı ve burayı 160 karakterden uzun tutmamalısınız. Önemli noktalardan biri de, bu alanın hem masaüstü hem mobil görünümde düzgün gözüktüğünden emin olmalısınız.

Meta 2 seo nedir nasil yapilir ipuclari anlatim ornek ajansara seo nasıl yapılır? Ajansara

3.3. Schema (Şema): Schema, arama motorlarının bir araya gelerek oluşturduğu, web sitelerini daha iyi anlamak amacıyla oluşturulan yapıdır. Arama motorları HTML’i çok iyi okur ancak daha karmaşık bilgileri anlamakta zorlanabilir. Bu nedenle, arama motorlarının içeriğinizdeki önemli bilgileri anlamasını kolaylaştırmak amacıyla, schema kullanabilirsiniz. Schema uygulandıktan sonra, web sitenizde öne çıkarmak istediğiniz derecelendirmeler, incelemeler, fiyat gibi bilgileri arama sonuç sayfasında vurgulayabilirsiniz.

Schema ekledikten sonra düzgün bir şekilde çalışıyor mu diye test etmeyi unutmayın. Google Rich Results Test ve Schema Markup Testing Tool’u kullarak test edebilirsiniz. 

Aşağıda bu yazının schema markup’ını inceleyebilir ve nasıl bir şey olduğunu canlı canlı görebilirsiniz.

				
					{
  "@context": "https://schema.org",
  "@graph": [
    {
      "@type": "Place",
      "@id": "http://ajansara.com/#place",
      "address": {
        "@type": "PostalAddress",
        "streetAddress": "Levent",
        "addressLocality": "Beşiktaş",
        "addressCountry": "Türkiye"
      }
    },
    {
      "@type": "Organization",
      "@id": "http://ajansara.com/#organization",
      "name": "Ajansara",
      "url": "http://ajansara.com",
      "email": "destek@ajansara.com",
      "address": {
        "@type": "PostalAddress",
        "streetAddress": "Levent",
        "addressLocality": "Beşiktaş",
        "addressCountry": "Türkiye"
      },
      "logo": {
        "@type": "ImageObject",
        "@id": "http://ajansara.com/#logo",
        "url": "http://ajansara.com/wp-content/uploads/ajansara-logo-beyaz-arkaplan-icin-600x143-1.png",
        "caption": "Ajansara",
        "inLanguage": "en-US",
        "width": 600,
        "height": 143
      },
      "contactPoint": [
        {
          "@type": "ContactPoint",
          "telephone": "+9002122788836",
          "contactType": "customer support"
        }
      ],
      "location": {
        "@id": "http://ajansara.com/#place"
      }
    },
    {
      "@type": "WebSite",
      "@id": "http://ajansara.com/#website",
      "url": "http://ajansara.com",
      "name": "Ajansara",
      "publisher": {
        "@id": "http://ajansara.com/#organization"
      },
      "inLanguage": "en-US"
    },
    {
      "@type": "ImageObject",
      "@id": "http://ajansara.com/wp-content/uploads/SEO-NEDIR-NASIL-YAPILIR-IPUCLARI-ANLATIM-ORNEK-AJANSARA.jpg",
      "url": "http://ajansara.com/wp-content/uploads/SEO-NEDIR-NASIL-YAPILIR-IPUCLARI-ANLATIM-ORNEK-AJANSARA.jpg",
      "width": 1500,
      "height": 879,
      "caption": "SEO NEDİR NASIL YAPILIR İPUÇLARI ANLATIM ÖRNEK AJANSARA",
      "inLanguage": "en-US"
    },
    {
      "@type": "Person",
      "@id": "http://ajansara.com/?p=44013#author",
      "image": {
        "@type": "ImageObject",
        "@id": "http://ajansara.com/wp-content/uploads/gokcen-mutluer-ulucan-pazarlama-uzman-ajansara-1.png",
        "url": "http://ajansara.com/wp-content/uploads/gokcen-mutluer-ulucan-pazarlama-uzman-ajansara-1.png",
        "inLanguage": "en-US"
      },
      "sameAs": [
        "http://ajansara.com"
      ],
      "worksFor": {
        "@id": "http://ajansara.com/#organization"
      }
    },
    {
      "@type": "WebPage",
      "@id": "http://ajansara.com/?p=44013#webpage",
      "url": "http://ajansara.com/?p=44013",
      "name": "SEO Nasıl Yapılır? | +20 Önemli İpuçları | Detaylı Anlatım",
      "datePublished": "2021-12-15T20:17:27+03:00",
      "dateModified": "2021-12-15T20:17:27+03:00",
      "author": {
        "@id": "http://ajansara.com/?p=44013#author"
      },
      "isPartOf": {
        "@id": "http://ajansara.com/#website"
      },
      "primaryImageOfPage": {
        "@id": "http://ajansara.com/wp-content/uploads/SEO-NEDIR-NASIL-YAPILIR-IPUCLARI-ANLATIM-ORNEK-AJANSARA.jpg"
      },
      "inLanguage": "en-US"
    },
    {
      "@type": "BlogPosting",
      "headline": "SEO Nasıl Yapılır? | +20 Önemli İpuçları | Detaylı Anlatım",
      "keywords": "seo nasıl yapılır",
      "datePublished": "2021-12-15T20:17:27+03:00",
      "dateModified": "2021-12-15T20:16:44+03:00",
      "author": {
        "@type": "Person",
        "name": "Gökçen Mutluer"
      },
      "publisher": {
        "@id": "http://ajansara.com/#organization"
      },
      "description": ""SEO nasıl yapılır?"da ile ilgili kilit noktaları anlamak ve önemli ipuçlarını öğrenmek istiyorsanız bu yazımızda detaylıca anlatıyoruz.",
      "name": "SEO Nasıl Yapılır? | +20 Önemli İpuçları | Detaylı Anlatım",
      "@id": "http://ajansara.com/?p=44013#richSnippet",
      "isPartOf": {
        "@id": "http://ajansara.com/?p=44013#webpage"
      },
      "image": {
        "@type": "ImageObject",
        "url": "http://ajansara.com/wp-content/uploads/SEO-NEDIR-NASIL-YAPILIR-IPUCLARI-ANLATIM-ORNEK-AJANSARA.jpg"
      },
      "inLanguage": "en-US",
      "mainEntityOfPage": {
        "@id": "http://ajansara.com/?p=44013#webpage"
      }
    }
  ]
}
				
			

3.4. Subheading (Alt başlıklar): Subheading’e örnek olarak sayfanın başlığını oluşturan H1’i düşünebilirsiniz. HTML 6 farklı başlık etiketi içerir, en önemlisi de birincil başlık olan H1’dir.

Başlık, Google’a içeriğinizin ne hakkında olduğunu söyler. Aynı zamanda başlık yardımıyla sayfanıza gelen ziyaretçilere, ana anahtar kelimelerinizle sayfanın ne hakkında olduğunu söylemiş olursunuz. Sayfadaki diğer alt başlıklar ile daha anlaşılır bir yapı oluşturabilirsiniz.

3.5. Alt text: Alt text, arama motorunun görselinizi tanımasını sağlar. Arama motorları yazıları okuyabilir. O nedenle sitenizdeki görsellere, ilgili kelimelerle alt text ekleyerek, onları da arama motorlarına tanıtabilirsiniz.

3.6. URL uzantısı: URL de, Google’a sayfanızın ne hakkında olduğunu anlatan bir parçadır. O nedenle oluşturduğunuz URL’inizin en önemli anahtar kelimeye sahip olmasına dikkat edin. Backlinko’nun yaptığı bir çalışmaya göre ise, URL’in uzunluğu da SEO açısından önemli bir faktör. 50-60 karakter arasındaki URL ideal olarak tanımlanabilecekken, 80 karakteri aştığı durumda SEO açısından negatif etkisi olabileceğinden bahsediliyor

3.4. Subheading (Alt başlıklar): Subheading’e örnek olarak sayfanın başlığını oluşturan H1’i düşünebilirsiniz. HTML 6 farklı başlık etiketi içerir, en önemlisi de birincil başlık olan H1’dir.

Başlık, Google’a içeriğinizin ne hakkında olduğunu söyler. Aynı zamanda başlık yardımıyla sayfanıza gelen ziyaretçilere, ana anahtar kelimelerinizle sayfanın ne hakkında olduğunu söylemiş olursunuz. Sayfadaki diğer alt başlıklar ile daha anlaşılır bir yapı oluşturabilirsiniz.

3.5. Alt text: Alt text, arama motorunun görselinizi tanımasını sağlar. Arama motorları yazıları okuyabilir. O nedenle sitenizdeki görsellere, ilgili kelimelerle alt text ekleyerek, onları da arama motorlarına tanıtabilirsiniz.

3.6. URL uzantısı: URL de, Google’a sayfanızın ne hakkında olduğunu anlatan bir parçadır. O nedenle oluşturduğunuz URL’inizin en önemli anahtar kelimeye sahip olmasına dikkat edin. Backlinko’nun yaptığı bir çalışmaya göre ise, URL’in uzunluğu da SEO açısından önemli bir faktör. 50-60 karakter arasındaki URL ideal olarak tanımlanabilecekken, 80 karakteri aştığı durumda SEO açısından negatif etkisi olabileceğinden bahsediliyor.

Doğru HTML geliştirmelerini yapmak için 4 ipucu

  1. SEO pazarlama araçlarından yararlanın: HTML konularında size yardımcı olabilecek pek çok araç var. Örneğin Ahrefs, duplike title tag’inizin olduğunu veya kaç yazınızda eksik meta description eksik olduğunu size söyleyebilir. Eksiklerinizi görmek ve geliştirebilmek için bu tarz araçlardan yararlanın.
  2. Rakipleri inceleyin: Rakiplerinizi ilham almak için kullanabilirsiniz. Title tag ve meta description için ne yazabilirsiniz konusunda, üst sıralardaki rakiplerinizi inceleyebilirsiniz.
  3. Anahtar kelime doldurma: Amaçsızca anahtar kelime doldurduğunuz zaman, Google asla affetmeyecektir ve böyle bir durumda ceza kaçınılmazdır. O nedenle meta description’da da bu hatayı yapmayın.
  4. H2, H3, H4 başlıklarını unutmayın: H1’den bahsettik, fakat geri kalanını da unutmayın. Bu alanlar da ana anahtar kelimelerinizi kullanarak, Google’a içeriğinizin hangi konuya odaklandığını anlatmaya yardımcı olur.

4. Site Mimarisi (Site Architecture)

Site mimarisi, web sitenizi oluşturan sayfaların hiyerarşik yapısıdır. Bu yapı site içindeki linklerle kurulur. Hem kullanıcıların aradıkları bilgiyi kolaylıkla bulmasını hem de crawler’ların sayfalar arasındaki ilişkiyi kolaylıkla anlamasını sağlayacak bir yapıda olmalıdır. Web sitenizin kullanıcı deneyimini kolaylaştıran bir yapıda olması, SEO açısından oldukça önemlidir. Hızlı yüklenme süresi, güvenilir bağlantı veya mobile uygun tasarım gibi özelliklere, iyi bir site mimarisi için dikkat edilmelidir. 

Site mimarisi için ana unsurlar:

4.1.Web sitenizin crawl edilmesi (taranması) kolay olmalı: Crawler sitenize gelecek ve sitenizin ne olduğunu anlamaya çalışacak. Önemli anahtar kelimeleri tanımlayacak, sorunları tespit edecek ve bunları kullanarak sıralamanızı belirleyecek. Sayfalarınızı ne kadar iyi indekslerse, o kadar iyi sonuçlar alabilirsiniz. Sayfalarınızın arasındaki linklemeler, crawler’ın sayfalara daha kolay ulaşmasını sağlayarak, sitenizi daha iyi anlamasını sağlar. Bu nedenle amacınız, olabildiğince sitenizi kolay crawl edilebilir hale getirmek olmalı. Aksi takdirde, kullandığınız tüm anahtar kelimelere ulaşılamaz ve bu da sıralamanızı etkiler.

Arama motorları için bu işi kolaylaştırmak istiyorsanız, site haritası (sitemap) oluşturun. Nasıl oluşturacağınızı öğrenmek için Google’un site haritası oluşturma ile ilgili yazısından destek alabilirsiniz.

4.2. Duplike içerik: Çiftleyen içeriğin ne durumlarda size SEO açısından sorun yaratacağını iyi anlamanız gerekir. İçeriğinizi başka bir web sitesinde yayınlayabilirsiniz ancak doğru yöntemle.

Örneğin, sitenizdeki yazınızı Medium gibi büyük bir kanalda repost ederseniz, otoriter bir domain olması sebebiyle Google ilk önce onu indeksleyecektir. Bu durumda web sitenizdeki içeriğin kopya olarak algılanmaması için, canonical’lama işlemini yapmanız gerekmektedir.

4.3. Mobil dostu: Google ilk önce mobile indeksleyerek başlar. Bu demek oluyor ki, sitenizin mobil performansının iyi olması gerekir.

Google Search Console’dan faydalanarak, sitenizde ne gibi sorunlar var mobil/desktop ayrımında görebilirsiniz.

Örneğin, aşağıdaki örnekte, mobil kullanılabilirlikte bir hata var, detayına gittiğinizde nasıl çözeceğinizi görebilirsiniz.

Seo nasıl yapılır

4.4. Site hızı: Sitenizin yüklenme hızı Google’ın dikkat ettiği bir başka konu. Siteniz yavaşsa, sayfalarınız yavaş yükleniyorsa bu size rekabette gerilere düşürür. Yine site hızınız ile ilgili detaylı bilgi edinmek için Google Search Console’dan yararlanabilirsiniz.

4.5. HTTPS ve SSL: Güvenlik, Google açısından bir diğer önemli konu. Eğer Google, sitenizin güvenli olmadığını düşünürse, sizin sıralamanızı etkiler.

Güvenli olduğunuzu göstermenin bir yolu, SSL sertifikası almak. Ardından URL’inizin önüne eklenen HTTPS, önemli bir güven sembolü oluşturur.

Site mimarinizi iyileştirmek için 3 İpucu

  1. Önemli Web Verilerini (Core Web Vitals) anladığınızdan emin olun: Önemli Web Verileri, kullanıcı deneyimi için temel olan özellikleri sağlamak amacıyla Google tarafından oluşturulan bir rehber. Google’un Core Web Vitals ile ilgili sunduğu bilgileri inceleyerek, siteniz için doğru aksiyonları aldığınızdan emin olun.
  2. Site haritası (Sitemap) oluşturun: Sitenizin crawl edilmesini kolaylaştırmak için site haritası oluşturmayı atlamayın.
  3. Canonical problemlerini çözün: Duplike içeriklere sahip olabilirsiniz ancak bunu birbirlerine canonical’layarak çözebilirsiniz. Orijinal içeriğin hangisi olduğunu göstermek, aşağıdaki kodu eklemek kadar kolayCanonical url seo nasıl yapılır? Ajansara

 

Yoast SEO gibi pluginlerle canonical işlemi oldukça basit. Canonical eklemesi için default sayfa girebilir veya her bir sayfa veya post için manuel olarak “advanced settings” altından yapabilirsiniz.

Bir diğer WordPress ipucu, Quick Page/Post Redirects plugin kullanmak. Değişiklik yaptığınız pek çok sayfa olabilir ve yenilerini oluştururken geride pek çok çalışmayan kırık link kalabilir. Bu plugin’i kurduktan sonra, eski URL’leri toplu bir şekilde yükleyip, sayfanızın yeni haline yönlendirebilirsiniz.

Duplike içerik ve kırık linkler, crawl hatalarına neden olur. Kırık linkleri tespit etmek için Ahrefs’in kırık link bulma aracını kullanabilirsiniz.

Eğer WordPress gibi içerik yönetim sistemi kullanmıyorsanız, kırık linkler için 301 yönlendirmesini nasıl yapacağınızı öğrenmelisiniz.

Off-Page SEO Kriterleri

5. Güven

Güven, sıralama yaparken Google tarafından oldukça önemli bir kriter. Örneğin, büyük bir markaysanız, Google size güvenmeye meyillidir. Otoriter sitelerden (.edu, .gov gibi domainlere sahip) kaliteli backlink edinmek Google’ın size güvenini artırır.

Güven için ana unsurlar:

5.1.Otorite (Authority): Google 2 çeşit otoriteye göre değerlendirir. Domain Otoritesi (Domain Authority), bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) ne kadar iyi bir sıralama yakalayacağını tahmin eden bir arama motoru sıralama puanıdır. Domain Otoritesi bir alan adının öngörülen sıralama gücünü ölçerken, Sayfa Otoritesi (Page Authority) tek tek sayfaların gücünü ölçer.

Domain ve Sayfa Otorite puanınızı ölçmek isterseniz Web Site Authority Checker aracından yararlanabilirsiniz. Moz’dan da yararlanabilirsiniz. 0-100 arasında puan verir; 0-20 genellikle ulaşılabilir, 50-60 oldukça iyi, 80-90 ise oldukça yüksek bir yerde olduğunuzu gösterir.

5.2. Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı):  Bounce Rate, kaç kişi sitenizi terk etmeden sadece bir sayfa gördü ve hiçbir aksiyon yapmadı, onu ölçümlemek için kullanılan bir orandır. İçerik, sayfanın yüklenme süresi, doğru kişilere ulaşmak gibi kullanıcıyı sitenizde tutabilecek şeyler bounce rate’inizi de düşürecek şeylerdir.

Aslında formül basit, doğru kitleye ulaşıp, onların ne istediğine cevap verip, kaliteli bir deneyim yarattığınız durumda kullanıcılar sitenizde daha uzun süre kalacaktır. Bu da Google’un gözünde ilgili konu için doğru site olduğunuzu gösterir.

5.3. Domain Yaşı: Eğer bir site, uzun bir süredir düzenli içerikleri ile var olmaya devam etmişse ve aynı zamanda bu süre boyunca arama motorlarını tatmin etmişse, yeni bir siteye göre daha yüksek sıralamaya sahip olur.

Daha fazla güven kurmak için 3 İpucu

  1. Sabırlı olun: Güven hemen bir günde oluşan bir şey değil. Sitenizde gerekli aksiyonlar ile inşa edip, Google’dan sitenizi yeniden taramasını isteyin. Ancak unutmayın bu yine de hiçbir şeyin garantisi değildir.
  2. Niyeti anlayın: Yazımızın başında da dediğimiz gibi, SEO açısından en önemli kısım kullanıcının ne istediğidir. Biri bir şey arattığında, ihtiyacına karşılık bulmak ve işini tamamlamak ister. Onlara ihtiyacı olan tüm çözümü verin, sizi yetersiz bulup başka yerde çözümü aramasınlar.
  3. Onlara ne istiyorlarsa onu verin: Kullanıcı sayfanıza gelir gelmez ona aradığı cevabı verin. Çoğu insan bir yazının tamamını okumaz, onun yerine ihtiyaçları olan cevabı ne kadar çabuk verebilirseniz o kadar iyi.

6. Linkler

Eğer doğru link oluşturma (link building) stratejisi oluşturursanız, uzun vadede bunun faydasını göreceksiniz. Uzun vadede diyoruz evet ama biliyorsunuz SEO sabır işi.

Link oluşturma için ana unsurlar:

6.1.Link Kalitesi: Link her şey değil ama link kalitesi her şey. Sahip olduğunuz link sayısından daha önemli. Yapılan hatalardan biri, sadece link sayısına bakmak. Arama motorları pek çok linki, kalitesiz veya spam olması sebebiyle saymayabilir. O nedenle daha çok linkin kalitesine odaklanmalısınız. Bir kaç ipucu gelsin o zaman:

  • Yeni sitelerden gelen linkler, var olan sitelerden gelen ve tekrarlayan linklerden daha kıymetlidir.
  • Başka sitelerden aldığınız linkler, kendi siteniz içinde bir sayfadan bir sayfaya verdiğiniz linklerden (internal link) daha kıymetlidir.
  • Arama motorları linkin içeriğinizle ne kadar ilgili olduğuna bakar.
  • Hedef kitlenize uygun sitelerde guest post yazarak, sitenize kaliteli trafik çekebilirsiniz.

6.2. Anchor Text: Üzerine tıklanabilir link anlamına gelmektedir. Gerçekten gerekli ve ilgili yerlerde anchor text verebilirsiniz. Ancak bunu “buraya tıklayın” şeklinde değil, örneğin kedi mamaları ile ilgili bir yazı yazıyorsanız “en iyi kedi mamaları” şeklinde anchor text oluşturun. Böylelikle oraya tıkladığında kullanıcı nereye gidecek Google daha iyi anlamış olur.

6.3. Link Sayısı: İlk kural kaliteli link vermek olmakla beraber, verdiğiniz link sayısı da önemli. Ancak doğru sayfalara link verdiğinize emin olun. Örneğin, en çok link verdiğiniz sayfa Çerez Politikası sayfası olmasın. Kullanıcının satın alacağı, üye olacağı veya bilgilerini paylaşacağı, yararı olan bir sayfa olsun. Link ile yönlenen sayfanın ilgili olmasına ve kullanıcıya yarar sağlamasına dikkat edin.

Link profilinizi geliştirmek için 3 İpucu

  1. Kestirmeden gitmeyin: Link oluşturmada kısayol yoktur. İçeriğinizle, sitenizle alakalı olabilecek yerlerden kaliteli backlink almaya çalışabilirsiniz. Onların sitesine nasıl değer katabileceğinizi anlatarak, alacağınız backlink ile siz de sitenize değer katabilirsiniz. Daha detaylı incelemek isterseniz kırık link olanaklarıyla ilgili yazıyı inceleyebilirsiniz.
  2. Şüpheli linkleri kaldırın: Başka web sitelerinden aldığınız linkler iyidir ancak belli koşullarda. Örneğin, spam sitelerden gelen linkler, spam yorumlarda paylaşılan linkler, sizin sitenizle alakası olmayan bir ülkeden gelen linkler gibi SEO’unuzu olumsuz etkileyecek linkleri kaldırmanız gerekir. Bunun için de Google’ın Disavow Tool’una bu linkleri yazarak kaldırabilirsiniz.
  3. Internal link vermeyi unutmayın: Başka sitelerden aldığınız linkler önemli evet, ama internal link de bir o kadar önemli. İçeriğinizin bütünlüğünü tamamlayacak, site içinde ilgili yerlere link verdiğiniz durumda kullanıcının ulaşmak istediği bilgiyi bütünüyle vermiş olursunuz.

7. Kişisel

Off-Page SEO’nun dahilinde olan demografi ve konum gibi faktörlerden bahsedeceğiz. Bu faktörler, kullanıcının içeriğinize verdiği cevabı, dolayısıyla doğru kitleye ulaşıp ulaşmadığınızı etkiler.

Kişisel SEO için ana unsurlar:

7.1.Ülke: Her kullanıcı, arama sonuçlarında bulunduğu ülkeyle alakalı sonuçlar görür. Google’a hedeflediğiniz ülkeyi belirtmenin yolu tabi ki o ülkeye anahtar kelime olarak yer vermektir.

Ama önce şunu netleştirelim; uluslararası bir iş yapıyorsanız ona göre rekabette yer almalısınız. Bu rekabette yer almak için de farklı dillerde içerik oluşturmak gerekli tabi. Eğer hedeflediğiniz buysa, çeviri pluginlerine güvenmektense daha doğru bir çeviri için o dili bilen birinden destek almanız daha iyi olacaktır.

7.2. Şehir: Geo-Targeting (Coğrafi Hedefleme) yardımıyla, şehir/bölge hedefleyerek daha kişiselleştirilmiş seviyede kitlenize ulaşabilirsiniz. Eğer lokal bir iş yapıyorsanız, ilgili şehri anahtar kelimelerde geçirerek hedefleme yapabilirsiniz.

Kişisel faktörleri geliştirmek için 3 İpucu

  1. Hedef kitlenizi anlayın: “Müşteriniz ne ister? Neye ihtiyaç duyar? Sitenize geldiğinde ne görmek ister?” gibi daha çok bir sorunun cevabına ulaşmak için persona oluşturmalı ve müşterinizi yakından tanımalısınız. Bunu anladıktan sonra kişisel SEO oluşturabilirsiniz. Bunu yaptığınız zaman ise, insanlar içeriğinizle daha fazla ilgilenecek, sitenizde daha fazla vakit geçirecek ve sonuç olarak Google bunu ödüllendirecek.
  2. Çok dilli içerik oluşturun: Eğer uluslararası bir iş yapıyorsanız, sitenizde ilgili dillerde içerik olmalı. Ancak içeriğinizi gerçekten o dili bilen insanlara tercüme ettirin.
  3. Başka ülkeler için anahtar kelime arayın: Eğer farklı ülkelerde hedeflediğiniz kitleye gitmek istiyorsanız, o ülkelerdeki sizinle alakalı anahtar kelimeleri araştırın.

8. Sosyal

Son olarak, off-page SEO’nun sosyal faktörlerine bakalım. Sosyal medya yardımıyla sıralamanızda güzel sonuçlar alabilirsiniz.

Sosyal medya için unsurlar:

8.1.Paylaşımın Kalitesi: SEO ve sosyal medya pazarlaması kol kola hareket eder. Çünkü günün sonunda Google’a, insanların paylaşmak istediği bir içerikle ne kadar harika olduğunuzu göstermek istersiniz. İnsanlar sunduğunuz şeyi beğenir ve paylaşırsa, bu içeriğiniz ile insanlara değer kattığınızı gösterir.

8.2. Paylaşım Sayısı: Hitap ettiğiniz kitleye göre kaliteli içerik yaptığınızda, insanlar okumak ve paylaşmak isteyecek. Aslında her şey, en başta da dediğimiz gibi faydalı ve kaliteli içerik üretmek. Ek olarak, paylaşım sayısını artırmak için guest posting yapmanız da faydalı olacaktır.

Sosyal paylaşımı artırmak için 3 İpucu

  1. Çok iyi içerik oluşturun: Her şey buna bağlanıyor demiştik. Siz iyi içerik oluşturun, Google da sizi ödüllendirsin.
  2. Düzenli paylaşım yapın: Düzenli paylaşım yaptığınızda hem devamlı yeni içerik üretmiş olursunuz hem de içeriklerinizi görüp paylaşacak daha çok insan edinmiş olursunuz.
  3. Kolaylaştırın: İçeriğinizin paylaşılmasını kolay hale getirin. İnsanlar nasıl paylaşacaklarını anlamazsa, üzerine kafa yormaz ve paylaşmadan hayatlarına devam ederler.

Özetle...

SEO diyince pek çok faktör var gördüğünüz gibi. Ancak hepsinin özü aslında baktığınızda, insanlara kaliteli bir deneyim yaratmak ve ulaşmak istedikleri bilgiyi tam anlamıyla vermek. Arama motorlarına hoş gözükmek için pek çok faktör var ama asıl odağınıza kullanıcıyı alırsanız, her şey daha basit hale geliyor.

“SEO Nasıl Yapılır?” soru işaretiniz için önemli noktaları, işinizi kolaylaştıracak ipuçlarını ve aslında bir yandan neleri de yapmamanız gerektiğini yazımızda özetledik. Umarız bu bilgilerle SEO yolculuğunuz rahat ve keyifli olur!

Kaynaklar & İleri Okuma

Yorumunuzu bırakın
Yorum
İsim
E-posta

İlginizi Çekecek Yazılar

Sürdürebilir Başarı İçin Ajansara'ya Şimdi Kayıt Olun!

Şeffaf, Güvenilir ve Tarafsız Bir Platform

Hemen Teklif Alın!

1
2
3
4
Ajans Kategorisi

Ajans kategorisini seçmekle başlayın,

Hizmetler

İstediğiniz hizmeti seçin,

Önceki
Detaylar

Aradığınız hizmeti daha iyi anlamak istiyoruz,

Önceki
Devam
İletişim Bilgileri

Size ulaşmamız için iletişim bilgilerinize ihtiyacımız var

Gönder
Önceki