seo terim

Bilmeniz Gereken 40 SEO Terimi

Share on linkedin
Share on email
Share on print
Sizi en çok karşılaşabileceğiniz 40 SEO terimi ile tanıştırıyoruz. Artık ajans veya teknik ekip ile konuşurken “bu nedir?” dediğiniz bir şey kalmayacak.
Sizi en çok karşılaşabileceğiniz 40 SEO terimi ile tanıştırıyoruz. Artık ajans veya teknik ekip ile konuşurken “bu nedir?” dediğiniz bir şey kalmayacak.
İçindekiler
seo terim

SEO dünyasına adım attınız ancak konuşulan terimlere uzak mısınız? Ajans veya teknik ekip ile konuşurken “bu nedir?” dediğiniz terimlerle mi karşılaşıyorsanız? O halde sizleri bu durumdan kurtaracak, en çok karşılaşabileceğiniz 40 SEO terimi ile tanıştırıyoruz.

0-9

301 Redirect (Yönlendirme)

Bir sayfaya gelen ziyaretçiyi başka bir sayfaya yönlendirme yöntemi. Örneğin, bir sayfanın URL’ini değiştirdiniz ve yeni bir URL oluşturdunuz. Eski adrese gelen ziyaretçileri otomatik olarak yeni adrese yönlendirmek için 301 yönlendirme yöntemi kullanılır. Böylelikle yeni URL’iniz de arama motorlarınin indeksinde güncellenmiş olur. Yani aslında 301, arama motorlarına şunu diyor: “Hani SERP’te sıralanan ve kullanıcıların ziyaret ettiği şu sayfam var ya, o artık bu yeni URL’de yer alıyor. Şimdi bu sayfamla ilişkilendirdiğin görünürlüğü yeni URL’eme transfer et.”

A

Alt Text/Tag

Alt text, arama motorlarının sitenizdeki görselleri tanımasını sağlar. Arama motorları görselleri tanıyamaz, onların dilinden konuşmak için görsellerinize alt text girmelisiniz.

Anchor Text

Üzerine tıklanabilir linkin yer aldığı yazı anlamına gelmektedir. Bir yazının içinde kullanıcıyı başka bir sayfaya yönlendirmek isterseniz anchor text kullanırsınız. Böylelikle arama motorları, kullanıcının bu yazıya tıkladığında ne ile alakalı bir sayfaya yönleneceğini anlamış olur.

B

Blog

Web sitesinde düzenli olarak içerik paylaştığınız bölüm. Bu içerikler, sektör veya markanızla alakalı konularda paylaştığınız yazılar olabilir, hedef kitlenizin merak ettiği sorulara cevap niteliğinde bilgilendirici yazılar olabilir. Web sitenizdeki her bir blog post, arama motorları tarafından ayrı bir sayfa olarak görülür.

Bookmark

Medium, Reddit gibi sitelerde daha sonra incelemek veya tekrar ziyaret etmek istediğiniz linkleri bookmark olarak işaretleyebilir ve başka insanlarla paylaşabilirsiniz. Bu gibi sitelerde beğenilen ve paylaşılan bir linkiniz varsa, arama motorları tarafından insanların sevdiği ve değerli bir link olarak algılanır.

C

Canonical URL

Bazen bazı içerikler birden fazla adreste yer alabilir. Duplike içerik yaratmamak adına, arama motorlarına hangi adresi tanıması gerektiğini anlatmak için canonical URL kullanılır.

Conversion Form

Ziyaretçilerinizden bilgi toplamak amaçlı oluşturulan formdur. Sitenize gelen trafiği lead’e çevirmek amacıyla kullanılır.

CSS (Cascading Style Sheets)

Web sayfalarında biçimsel olarak (yazı tipi, renk, boyut, arka plan gibi) değişiklik yapmanızı sağlayan programlama dilidir.

D

Domain (Alan Adı)

Web sitenizin adı ve adresidir (Örn. www.ajansara.com). Domain’inizi her yıl yenilemenizde fayda vardır. Arama motorları uzun süredir var olan siteleri daha güvenilir görür, bu nedenle SEO açısından önemlidir.

Domain Authority (Domain Otoritesi)

Bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) ne kadar iyi bir sıralama yakalayacağını tahmin eden bir arama motoru sıralama puanıdır. Moz tarafından geliştirilmiş bu puanlama sistemine göre 0-100 (100 en iyi puan olmak üzere) ile arasında puanlama vardır. Sitenizin puanını öğrenmek isterseniz, Web Site Authority Checker veya Moz Domain Analysis araçlarından yararlanabilirsiniz.

Duplicate Content (Duplike içerik)

Yinelenen içerik de denir. Aynı sitede birden fazla sayfada ya da farklı sitelerde aynı veya benzer içeriğin yer almasına duplike içerik denir. Duplike içerik birebir kopyalanan içerikler olabilir. Bu durumda Google tarafından cezalandırılma olasılığınız çok yüksektir. Bir başka duplike içerik yaratan durum ise, çok benzer sayfaların farklı URL’ler ile sitenizde yer alması olabilir. Bir şekilde bu sayfaların kullanıcılara fayda sağlayacak şekilde birbirinden farklılaşması SEO açısından faydalı olacaktır.  

F

Fold

Fold, sayfanızın kullanıcının monitor veya tarayıcısının ekranına sığdığı kısmıdır. Bir kullanıcı web sitenize ilk geldiğinde sayfanızda gördüğü alan “above the fold” olarak adlandırılır. En altta bu sınırın yer aldığı kısma ise “fold” denir. Kullanıcının sayfanın geri kalanını görmek için aşağıya indikçe gördüğü alan ise, “below the fold” olarak adlandırılır. “Above the fold”, kullanıcının sayfanıza geldiğinde ilk gördüğü alandır, bu nedenle onu sayfada tutmak için kıymetli bir alandır. Kullanıcı için önemli olan alan, arama motorları için de oldukça önemli oluyor bu durumda. Örneğin, bu alanda çok fazla reklam gösterilmesi SEO açısından negatif bir etki yaratabilir.

H

Heading (Başlık)

Web sitenizdeki heading tag alanlarında yer alan yazılardır. Sayfanın başlık yapısını oluşturan H1, H2, H3 tagleri sayesinde, sayfanızın ne hakkında olduğunu anlatabilir ve daha anlaşılır bir sayfa yapısı oluşturabilirsiniz. Başlıklarda özellikle anahtar kelime kullanımı dikkat etmeniz gereken unsurlardan biridir.

HTML (Hypertext Markup Language)

Web sitenizi oluşturmak kullanılan dildir. Arama motorlarının sitenizi okumasını HTML kod sağlar. O nedenle okunmasını kolaylaştırmak için olabildiğince temiz bir HTML oluşturun.

I

Inbound Link (Backlink)

Başka bir siteden sitenize yönlendirilen linktir. PageRank’i yüksek ve sayfanızla alakalı bir siteden aldığınız link SEO açısından oldukça değerlidir.

Internal Link

Web sitenize bir sayfadan diğerine verdiğiniz linktir. Kullanıcının aradığı bilgiye/ürüne ulaşmasını kolaylaştıracak internal linkler vermek önemlidir. Arama motorları gözünde de aynı şekilde değerlidir.

İndeksleme

Arama motorları crawler’lar ile sayfalarınızı tararlar ve bunun sonucunda bu bilgileri organize edip, depolarlar. Bu işleme indeksleme denir.

J

Javascript

Web sayfalarında dinamik bir yapı oluşturulmasını sağlayan programlama dilidir. Kullanıcı deneyimini kolaylaştırır ve web sayfasında gezinmesini keyifli hale getirir. Web sayfasındaki açılan menüler, dinamik semboller vb. Javascript ile yapılır.

K

Keyword (Anahtar Kelime)

Kullanıcının arama yaparken kullandığı kelimedir. Web siteniz anahtar kelimelere göre optimize edilmelidir. SEO’nun önemli bir parçasıdır. Sitenize doğru trafiği çekmek için doğru anahtar kelimeleri bulmalısınız. Anahtar kelime çalışmanız için Google Keyword Planner, Ubersuggest, Ahrefs, Google Trends, Keywordtool.io gibi araçları kullanabilirsiniz.

L

Link Building (Link İnşası)

SEO’nun önemli parçalarından biri de link çalışmasıdır. 2 farklı şekilde yapılır. Birincisi site içinde farklı sayfalara verdiğiniz linklerdir (Internal link). Bir diğer ise, başka sitelerden web sitenize verilen linklerdir (Backlink). Her iki link building çalışmasında da, sadece link kalitesi oldukça önemlidir. Linklenen sayfaların birbiriyle alakalı olması, aynı şekilde backlink aldığınız web sitenizin sizin içeriklerinizle alakalı bir site olması önemli unsurlardır. Burada kolaya kaçmayıp, kullanıcıya yararlı olabilecek bir link çalışması yürütmek ana amacınız olmalıdır.

Long Tail Keyword

Önce short tail keyword’u tanımlayarak başlayalım. Genellikle aranma hacmi yüksek olan, bir ya da iki kelimeden oluşan anahtar kelimelere “short tail keyword” denir. Daha düşük aranma hacmine sahip, daha uzun ve daha spesifik anahtar kelimeler ise, “long tail keyword” olarak adlandırılır.

Seo terimleri ajansara dijital pazarlama 3 bilmeniz gereken 40 seo terimi ajansara

Short tail keyword’de rekabet yüksekken, long tail keyword’de rekabet daha düşüktür. Örneğin, “kedi maması” aranma hacmi daha yüksektir ancak, “kısır kedi maması” yazdığınızda aranma hacmi ve rekabet daha düşüktür. Bu nedenle küçük işletmeler, görünür olmak için daha çok long tail keyword tercih etmelidir.

Seo terimleri ajansara dijital pazarlama 1 bilmeniz gereken 40 seo terimi ajansara

Seo terimleri ajansara dijital pazarlama 2 bilmeniz gereken 40 seo terimi ajansara

M

Metadata

Web sitenizin ne ile ilgili olduğunu, arama motorlarına anlatan datadır.

Meta Description (Açıklama)

Meta description, web sayfasının içeriğini özetlemek için kullanılan, HTML içindeki 160 karakterden oluşan kod parçacığıdır. Arama sonuç sayfasında, sayfanın ne hakkında olduğunun bir özetini göstermek için kullanılır.

N

Nofollow

Bir sayfaya link verdiğinizde o sayfanın puanınızı etkilemesini istemiyorsanız, o linki nofollow yaparak, bulunduğunuz sayfanın gücünü korumuş olursunuz. Örneğin, oturum açın sayfası veya iletişim sayfası için Google bot’unun taramasına gerek olmayan sayfaları nofollow’layarak, size fayda sağlamayacak bir linke bot’u yönlendirmemiş olursunuz. Site dışında gerekli olan durumlar ise genellikle blog yorumları, forum tartışmaları gibi alanlarda sitenizden farklı sitelere spam olabilecek linkler verilebilir. Bu gibi durumlarda da o linkleri nofollow olarak belirterek kendinizi güvene alabilirsiniz.

O

On-Page (Site İçi) SEO

Web sitenizdeki sayfalarının sıralamanıza etki edecek kriterlere göre optimize edilmesidir. Anahtar kelime, meta title ve description çalışması, kaliteli içerik oluşturmak gibi site içinde yapabileceğiniz SEO çalışmalarıdır.

Off-Page (Site Dışı) SEO

Backlink, sosyal medya gibi harici kaynaklardan yararlanarak yürütülen SEO çalışmasıdır.

 

P

Page Title (Sayfa Başlığı)

Arama sayfasında veya tarayıcı penceresinde gözüken, sayfanıza verdiğiniz isimdir. Sayfanızın ne hakkında olduğunu dünyaya bağırdığınız alan olduğu için, başlıkta doğru anahtar kelime kullanımlarının olmasına dikkat edilmelidir.

Seo terimleri ajansara dijital pazarlama 4 bilmeniz gereken 40 seo terimi ajansara

PageRank

Google tarafından geliştirilen, sayfaların önem derecesini 0-10 arasında puanlayan algoritmadır. Günümüzde PageRank Google tarafından kullanılsa da, web siteleri kaç puana sahip olduklarını göremiyor.

Persona

Persona, kullanıcı merkezli tasarım veya pazarlamada bir kişi, bir siteyi, markayı veya ürünü benzer şekilde kullanabilen bir kullanıcı kitlesini temsil etmek için oluşturulan kurgusal bir karakterdir. Persona ile ilgili detaylı bilgi için Persona Nedir? Nasıl Oluşturulur? yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

R

Ranking

SEO çalışmalarınızın sonucu olarak, arama sonuç sayfasındaki sıralamanızdır.

RSS Feed: Açılımı Really Simple Syndication (Çok Basit Besleme) olan RSS, bir web kaynağı üzerinden üyelik sistemiyle kullanıcıların istedikleri web site içeriklerine ulaşmasını sağlayan bir sistemdir. Kullanıcı açısından baktığımızda, RSS feed’e üye olduklarında düzenli olarak takip ettikleri farklı web sitelerindeki içeriklere tek bir platform üzerinden ulaşabilirler. Web sitesi yöneticileri açısından baktığımızda ise, güncel içeriklerini düzenli olarak kullanıcılarına kolaylıkla ulaştırabilirler. Bu şekilde bu kullanıcılardan düzenli trafik alabilirsiniz. Ziyaretçilerin içeriklerinizle ilgili güncel kalmalarını istiyorsanız RSS Feed oluşturun.

S

Schema

Schema, arama motorlarının bir araya gelerek oluşturduğu, web sitelerini daha iyi anlamak amacıyla oluşturulan yapıdır. Sitenizin HTML’ine eklenecek kod parçacıkları ile, arama sonuç sayfalarında kullanıcılara daha zengin bir sonuç sunabilirsiniz (yorum sayısı, aratılan ürünün sitenizdeki puanı gibi).

SERP (Search Engine Ranking Page)

Arama motorunda sorgu yaptıktan sonra açılan arama sonuç sayfasıdır. Reklam vererek listelendiğiniz Ücretli Sonuçlar ve SEO çalışmalarınız ile listelendiğiniz Organik Sonuçlar’dan oluşur.

Seo terimleri ajansara dijital pazarlama 1 bilmeniz gereken 40 seo terimi ajansara

Site Architecture (Site Mimarisi)

Web sitenizi oluşturan sayfaların hiyerarşik yapısıdır. Site mimarisi, kullanıcı tarafında daha düzenli bir yapı sunarken, arama motorları tarafında da crawler’ların sitenizi daha kolay taramalarını sağlar.

Sitemap (Site Haritası)

Sitenizde bulunan tüm sayfaların indeksinden oluşan dosyadır. Arama motorlarının sitenizi indekslemesi sırasında yol haritası çizerek, sitenizi taramalarını kolaylaştırır. Site Haritası’nın nasıl oluşturulduğunu öğrenmek için Google’un site haritası oluşturma ile ilgili yazısını inceleyebilirsiniz.

Spider (Web Crawler)

İnternette gezinerek web sitelerini tarayak, siteler hakkında bilgi toplayan programdır.

 

T

Trafik

Sitenize gelen ziyaretçi sayısını belirtmek için kullanılan bir terimdir. Her bir ziyaretçi web sitesi üzerinden veri alır ve veri gönderimi gerçekleştirir. Bunun sonucuda meydana gelen veri alışverişi trafik olarak tanımlanmıştır.

Title Tag (Başlık Etiketi)

Web sayfanızın arama sonuç sayfasında görünen başlığını oluşturmanızı sağlayan kod parçacığıdır.

Traffic Rank (Trafik Sıralaması)

Web sitenizin aldığı trafiğin diğer sitelere göre kıyaslamasıdır. Rakiplerinize kıyasla ne kadar trafik aldığınızı öğrenmek isterseniz Similarweb’den faydalanabilirsiniz.

U

URL

Web sitenizin veya web sayfanızın adresidir (www.siteniz.com).

SEO’ya başlangıç yapıyorsanız veya sadece benimki merak diyorsanız, en çok duyacağınız SEO terimlerini bu yazımızda topladık. Bana bu yetmez daha detaylı öğrenmem lazım diyorsanız o halde SEO Nedir?Nasıl Çalışır? ve SEO Nasıl Yapılır? Yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.

 

 Kaynaklar ve İleri Okuma

  ^40 Essential SEO Terms Marketers Should Know [Glossary]

Yorumunuzu bırakın
Yorum
İsim
E-posta

İlginizi Çekecek Yazılar

Sürdürebilir Başarı İçin Ajansara'ya Şimdi Kayıt Olun!

Şeffaf, Güvenilir ve Tarafsız Bir Platform

Hemen Teklif Alın!

1
2
3
4
Ajans Kategorisi

Ajans kategorisini seçmekle başlayın,

Hizmetler

İstediğiniz hizmeti seçin,

Önceki
Detaylar

Aradığınız hizmeti daha iyi anlamak istiyoruz,

Önceki
Devam
İletişim Bilgileri

Size ulaşmamız için iletişim bilgilerinize ihtiyacımız var

Gönder
Önceki