İş Yerinde Motivasyonu Artırmanın 5 Basit Yolu

Share on linkedin
Share on email
Share on print
Bu yazı bir nevi işletmenize bedavadan para kazandırmayı vadediyor. Yani oldukça tatlı bir yazı! Üstelik herhangi bir sektöre  de özel ipuçları değiller. Küçük işletmelere, bayiliklere, startuplar ve Fortune 500 şirketlerine uygulanabilirler.
Bu yazı bir nevi işletmenize bedavadan para kazandırmayı vadediyor. Yani oldukça tatlı bir yazı! Üstelik herhangi bir sektöre  de özel ipuçları değiller. Küçük işletmelere, bayiliklere, startuplar ve Fortune 500 şirketlerine uygulanabilirler.
İçindekiler

Tüm çalışanların yapılacaklar listesindeki her şeyi zevkle kontrol ettiği zamanlar olduğu gibi iş yeri dışında herhangi bir yerde olmayı hayal ettiği zamanlar da vardır.


Çalışanların motivasyonunun zaman zaman düşmesi tamamen normaldir, ancak  işletmenizdeki çalışma arkadaşlarınız sürekli olarak ayrılmaya başladığında bu sizin işiniz için sorun yaratmaya başlar.


Bu nedenlerle, sizi ve ekibinizi her gün motive etmeye yardımcı olmak için bilimsel araştırmalara dayalı ipuçlarını derledik.


Sürpriz! Bu ipuçlarının çoğu düşük maliyetli veya maliyetsiz. Yani patron ve yöneticilerin en sevdiklerinden .)


Ne kadar da güzel değil mi? 


Bu yazı bir nevi işletmenize bedavadan para kazandırmayı vadediyor. Yani oldukça tatlı bir yazı!


Üstelik herhangi bir sektöre  de özel ipuçları değiller. Küçük işletmelere, bayiliklere, startuplar ve dev holdinglere uygulanabilirler.


Evet! 


Her şeyi değiştirme potansiyeline sahip bir maddeyle başlayalım: Takdir etmek

1. Özveriyi ve harika işleri takdir etmek

Çalışan motivasyonuna katkıda bulunan en önemli faktörlerden biri sıkı çalışmanın ne sıklıkta takdir edildiğidir. Çalışanların % 70’i, yöneticilerin takdiriyle motivasyon ve moralin tüm organizasyon içinde artacağını söylüyor.


Sonuçta, bir çalışan olağanüstü sonuçlar elde etmek için bir projeye çok çaba harcıyor ancak yaptığı sıkı çalışmaları takdir edilmiyorsa, neden yüksek performanslı bir çalışan olmaya devam etsinler?


Harika bir işi takdir etmek sadece önemli olmaktan çok öte. Ekibinizin veya çalışanlarınızın katkılarını nasıl takdir ettiğinizde oldukça önemlidir. Çalışanın takdir edilmesi yıl sonunda sadece yıllık bir bonus değil, anlamlı olmalı ve sık yapılmalıdır.


Örneğin çok özveride bulunduğunuz, şirkete harika katkılar sağlayıp faydalı olmuş  bir projenizden sonra patronun sizi odasına çağırıp “Harikasın, süpersin 200TL zam” demesi ve çalışanın “200TL brüt mü?” diye sormasından sonra patronun “evet” diyerek onaylaması bir takdir değil çalışanı çalışmaktan ve hayatından soğutmaktır. 


Para çoğu zaman uygun bir takdir şeklidir, ancak en etkili takdir şekli değildir. Çalışanlara değerli ekip üyeleri gibi davranın, bir sayı olarak değil.

2. Küçük ve ölçülebilir hedefler belirleyin

Hepimizin devam eden veya hiç bitmeyen projeleri var. Bir pozisyonda sıkışıp kalmak gerçekten moral bozucu olabilir, bu yüzden çalışanın ölçülebilecek bir ilerleme kaydettiğini görmesi kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır. 


Ayrıca yaptığı işin kendisi için bir fark yarattığının da açık bir göstergesi olacaktır.


Net ve ulaşılabilir hedefler belirlemek, her fethedildiğinde gerçek bir motivasyon artışı sağlar ve ekibi doğru yolun üzerinde tutar. Bir sonraki adımı atarak bu başarıları kutlamanız, yarattığınız efektlerin artmasında neden olacaktır.

3. Ulaşılan hedefleri kutlayın

Küçük ve ölçülebilir hedefler belirlemeyi bu kadar önemli kılan şey, ekibinizin sıkı çalışmalarını kutlamak için birçok fırsat sağlamaktır.


Bu elbette, zamanında çalışmasını yerine getiren her çalışana ayakta alkışlama yapmanız gerektiği anlamına gelmez, ancak her bir çalışanın katkısının kuruluşu nasıl ve ne kadar ilerlettiğini tam olarak bilmesini sağlamak çok önemlidir.


Kutlamalarınızı kişiye özel yapın. Sadece “İyi iş yaptın teşekkürler” demeyin. Başarısını herkes içinde alkışlayın ve yaptığınızda onu büyük resme bağlayın. 


Örneğin: Yeni kampanyada harika bir iş çıkardın. Şirketimizi gerçekten büyüttü ve ileride müşteri işlem hacmimizi genişletecek.

4. Her zaman olumlu bakın

Gerçekçi olalım. Sürekli mutlu olan insanlara karşı biraz şüpheliyizdir. Ama genel pozitiflik hali ve mutlu olamanız işinizin üzerinde dramatik etkiler sağlayacaktır. 


Olumsuz duyguların yeri vardır ve bazen iletişime geçmemizi hatta ilişkilerimizin temellerini etkileyebilir. Bu durumu değiştirmek ve  pozitif bir iş yeri oluşturmak için ekibinizin etkileşimlerine olumlu deneyimler katmanın yollarını bulmanız önem taşır.


Neden? Çünkü mutlu çalışanlara sahip olmanız harika bir rekabet avantajı. 

Araştırmalar, mutluluğun iş verimliliğini %31 ve satışları %37 oranında artırdığını gösteriyor. 


Bu durum mutluluk ve pozitifliğin işinizin başarısında hayal edemeyeceğiniz kadar büyük bir rol oynadığı ortaya çıkarıyor. Henüz tam olarak ikna olmadıysanız, nedenlerini açıklayan psikolog Shawn Achor’un bu komik ve büyüleyici sunumunu görmek için bir dakikanızı ayırın.


Alt tarafında yer alan Türkçe  transkriptleri aktif hale getirebilir, konuşmayı eş zamanlı okuyabilirsiniz. Konuşmanın Türkçe alt yazısı bulunmuyor.


5. Güvenli ortam oluşturun

Ofisiniz için bir bodyguard tutmaktan bahsetmiyorum, çalışanlarınızın iş yerinizde güvende hissetmelerini sağlamalısınız! Çalışanların kendilerini toplantılarda yada yöneticileriyle konuşurken veya inisiyatif alırken gösterecek kadar güvende hissetmesinden bahsediyorum.


Maslow’un teorisi, insanların tam potansiyellerine ulaşmak için motive edilmeden önce temel ihtiyaçların bir hiyerarşisi olduğunu göstermektedir. Bu piramiti görmeyen yoktur. Güvenlik, yiyecek ve su gibi fizyolojik ihtiyaçların bir basamak üstünde yer alıyor.


İş yerinde motivasyonu artırmanın 5 basit yolu
Görseli büyütmek için tıklayınız


İşletme yöneticilerinin kendilerine sorması gereken sorular:

  1. Çalışanlara sağlıklı bir yaşam olanağı sunabiliyor muyuz? Onlar için hayatı nasıl daha kolaylaştırabiliriz?
  1. İş ortamı güvenli ve herkes için uygun bir ortam oluşturuyor mu? Çalışanlar yönetimin aldığı kararlara güveniyorlar mı?
  1. Çalışanlarımıza aidiyet duygusu verebiliyor muyuz? Çalışanlarımızın birbiriyle iletişimini geçirmesi için fırsat yaratıyor muyuz?
  1. Çalışanların yaptığı işler takdir ediliyor mu? Saygı ve takdire dayalı bir kurum kültürümüz var mı?
  1. Çalışanların gelişmeleri ve potansiyellerine ulaşmaları için destek veriyor muyum? Onların gelişmesi için alan sağlıyor muyum? 

Çalışanlar kendilerini güvende hissettiklerinde, potansiyellerini iş sonuçlarına, işletmenin sürdürülebilir karlılığı ve nihai olarak “toplam karlılığına” yansıtırlar. 

4. madde de bahsettiğim gibi %37 ek gelir söz konusu. Eğer işletmenize ek gelir sağlamak istiyorsanız yukarıdaki soruları kendinize sormanın tam zamanı.

Kazandırmak her zaman kazandırır. Başkalarını mutlu ederek ve onlara daha çok saygı duyarak her açıdan daha zengin bir yaşam sürdürmek sizin elinizde.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Satıştan Nefret Ediyorken Nasıl Satış Yapabilirsiniz?

Müşteriniz Sizin Düşmanınız Değil

Yorumunuzu bırakın
Yorum
İsim
E-posta

İlginizi Çekecek Yazılar

Sürdürebilir Başarı İçin Ajansara'ya Şimdi Kayıt Olun!

Şeffaf, Güvenilir ve Tarafsız Bir Platform

Hemen Teklif Alın!

1
2
3
4
Ajans Kategorisi

Ajans kategorisini seçmekle başlayın,

Hizmetler

İstediğiniz hizmeti seçin,

Önceki
Detaylar

Aradığınız hizmeti daha iyi anlamak istiyoruz,

Önceki
Devam
İletişim Bilgileri

Size ulaşmamız için iletişim bilgilerinize ihtiyacımız var

Gönder
Önceki