dijital pazarlama nedir

Dijital Pazarlama Nedir? [Kapsamlı Rehber]

Share on linkedin
Share on email
Share on print
Dijital pazarlama hakkında her şeyi kapsamlı rehberimizde bulabilirsiniz! Kendi başarılı dijital pazarlama kampanyanızı 8 adımda oluşturun.
Dijital pazarlama hakkında her şeyi kapsamlı rehberimizde bulabilirsiniz! Kendi başarılı dijital pazarlama kampanyanızı 8 adımda oluşturun.
İçindekiler
dijital pazarlama nedir

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama, şirketinizin tüm çevrimiçi pazarlama çabaları için genel bir terimdir.

Dijital pazarlama, elektronik bir cihazı veya interneti kullanan tüm pazarlama çabalarını kapsar. İşletmeler, mevcut ve potansiyel müşterilerle bağlantı kurmak için arama motorları, sosyal medya, e-posta ve diğer web siteleri gibi dijital kanalları kullanır.

Çevrimiçi pazarlama olarak da adlandırılan dijital pazarlama, markaların interneti ve diğer dijital iletişim biçimlerini kullanarak, potansiyel müşterilerle bağlantı kurmasını sağlar.

Yalnızca e-posta, sosyal medya ve web tabanlı reklamcılık değil, aynı zamanda bir pazarlama kanalı olarak metin ve multimedya mesajlarını da içerir.

Kısaca, bir pazarlama kampanyası dijital iletişimi içeriyorsa, dijital pazarlamadır.

Biraz ayrıntısına girecek olursak, dijital pazarlama, arama motorları, web siteleri, sosyal medya, e-posta ve mobil uygulamalar gibi dijital kanallar aracılığıyla sunulan reklam ve iletişim faliyetlerini ifade eder.

Tüketiciler, ürünleri araştırmak için büyük ölçüde dijital araçlara güveniyor.

Örneğin, Think with Google araştırma raporuna göre, tüketicilerin %48’i sorgularını arama motorlarında başlatıyor, %33’ünün marka web sitelerine ve %26’sının mobil uygulamalarda arama yapıyor.

Invesp tarafından hazırlanan bir rapora göre, güçlü omnichannel müşteri sadakati stratejilerine sahip şirketler, %89’unu elinde tutuyor. Zayıf olanlar ise sadece %33.

Bu veriler basitçe size neden dijital pazarlama yapmanız gerektiğini umarım açıklamıştır.

Dijital pazarlama, geleneksel yöntemlerle ulaşabileceğinizden daha geniş bir kitleye ulaşmanıza ve ürününüzü veya hizmetinizi satın alma olasılığı en yüksek olan potansiyel müşterileri hedeflemenize yardımcı olur.

Dijital Pazarlamanın Faydaları Nelerdir?

Dijital pazarlama, genellikle geleneksel reklamcılığa göre daha uygun maliyetlidir ve başarıyı günlük olarak ölçmenize ve uygun gördüğünüz şekilde yapılandırmanıza olanak tanır.

Dijital pazarlamanın öne çıkan birkaç büyük faydası var. Aşağıda beraber bakalım.

1. Yalnızca ürününüzü veya hizmetinizi satın alma olasılığı en yüksek olan müşterileri hedefleyebilirsiniz

Televizyona, dergiye veya outdoor reklam alanına bir reklam verirseniz, reklamı kimin göreceği konusunda sınırlı kontrole sahip olursunuz.

Elbette, derginin tipik okuyucu kitlesi veya belirli bir mahallenin demografisi de dahil olmak üzere belirli demografik bilgileri ölçebilirsiniz, ancak yine de büyük ölçüde karanlıkta atış yapmış olursunuz.

Dijital pazarlama, oldukça spesifik bir hedef kitleyi belirleyip hedeflemenize ve bu kitleye kişiselleştirilmiş, yüksek dönüşüm sağlayan pazarlama mesajları göndermenize olanak tanır.

Örneğin, sosyal medya reklamlarını yaş, cinsiyet, konum, ilgi alanları, gruplar veya davranışlar gibi değişkenlere göre belirli bir kitleye göstermek için sosyal medyanın hedefleme özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Alternatif olarak, ürününüze veya hizmetinize ilgi gösteren veya sektörünüzle ilgili belirli anahtar kelimeleri arayan kullanıcılara reklam sunmak için PPC veya SEO stratejilerini kullanabilirsiniz.

Nihayetinde, dijital pazarlama, tüketici personanızı belirlemek için gerekli araştırmayı yapmanızı sağlar ve satın alma olasılığı en yüksek olan potansiyel müşterilere ulaşmanızı sağlamak için pazarlama stratejinizi zaman içinde iyileştirmenize olanak tanır.

Hepsinden iyisi, dijital pazarlama, daha büyük hedef kitlenizdeki alt gruplara pazarlama yapmanıza yardımcı olur. Farklı gruptaki tüketicilere birden fazla ürün veya hizmet satıyorsanız, bu özellikle yararlıdır. 

2. Geleneksel pazarlama yöntemlerinden daha uygun maliyetlidir

Dijital pazarlama, kampanyaları günlük olarak izlemenize ve yüksek yatırım getirisi yoksa belirli bir kanala harcadığınız para miktarını azaltmanıza olanak tanır.

Aynı şey geleneksel reklamcılık biçimleri için söylenemez.

İlan panonuzun ne kadar verimli olduğu önemli değil – sizin için dönüşüm sağlasa da sağlamasa da aynı maliyete sahip.

Ek olarak, dijital pazarlamayla, paranızı nereye harcayacağınız konusunda tam kontrole sahip olursunuz. Belki de PPC kampanyaları için bütçe harcamak yerine, incelediğinizde sizin için yüksek dönüşüm sağlayan Instagram içeriği oluşturmak için bir tasarım yazılımına para harcamayı seçebilirsiniz.

Dijital pazarlama stratejisi, sürekli olarak bütçenizi verimli olarak yöneterek, iyi performans göstermeyen kanallarda asla para harcamamanızı sağlar. Bu da elbette harika bir şey. Bir nevi kullandığın kadar öde sistemi gibi.

Örneğin, sınırlı bütçeye sahip küçük bir işletme(KOBİ) için çalışıyorsanız, sosyal medyaya, blog yazmaya veya SEO’ya yatırım yapmayı deneyebilirsiniz. Bu üçü minimum harcamayla bile size yüksek yatırım getirisi sağlayabilecek üç stratejidir.

3. Dijital pazarlama, sektörünüzdeki daha büyük oyuncuları geçmenizi sağlar

Küçük bir işletme için çalışıyorsanız, televizyon reklamlarına veya ülke çapındaki kampanyalara yatırım yapmak için milyonlarca doları olan sektörünüzdeki büyük markalarla rekabet etmeniz büyük olasılıkla zordur.

Neyse ki, stratejik dijital pazarlama girişimleri aracılığıyla büyük oyuncuları geride bırakmak için birçok fırsat var.

Örneğin, ürününüz veya hizmetinizle ilgili belirli uzun kuyruklu anahtar kelimeleri belirleyebilir ve bu anahtar kelimeler için arama motorlarında yüksek sıralarda yer almanıza yardımcı olacak yüksek kaliteli içerik oluşturabilirsiniz.

Arama motorları için hangi markanın en büyük olduğu önemli değildir. Kayırmazlar.

Arama motorları, arayan kişiye en uygun içeriğe öncelik verecektir.

Ek olarak, sosyal medya influencer pazarlama yoluyla yeni kitlelere ulaşmanızı sağlar.

4. Dijital pazarlama ölçülebilir

Dijital pazarlama size gösterimler, paylaşımlar, görünümler, tıklamalar ve sayfada geçirilen süre dahil olmak üzere şirketiniz için önemli olabilecek tüm ölçümlerin kapsamlı, baştan sona bir görünümünü verebilir.

Önerilen yazı: En çok kullanılan 36 dijital pazarlama KPI’ı

Ölçülebilirlik, dijital pazarlamanın en büyük faydalarından biridir.

Geleneksel reklamcılık belirli hedefler için yararlı olsa da, en büyük sınırlaması ölçülebilirliktir. Çoğu halkla ilişkiler ajansının verdiği akıl almaz raporları düşününce doğru ölçülmüş rapor eşsiz bir özelliktir.

Önerilen yazı: A’dan Z’ye performans pazararlama

Çoğu çevrimdışı pazarlama çabasının aksine, dijital pazarlama, pazarlamacıların gerçek zamanlı olarak doğru sonuçları görmesine olanak tanır.

Bir gazeteye bir reklam koyduysanız, o sayfaya kaç kişinin gerçekten göz attığını ve reklamınıza dikkat çektiğini tahmin etmenin ne kadar zor olduğunu bilirsiniz.

Hem de verdiğiniz bu reklamın herhangi bir satışa yol açıp açmadığını bilmenin kesin bir yolu yok.

Öte yandan, dijital pazarlamayla, pazarlama çabalarınızın hemen hemen her yönünün yatırım getirisini(ROI) ölçebilirsiniz.

Dijital Pazarlama Teknikleri / Türleri

1. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

SEO, web sitenizin içeriğini, teknik kurulumunu ve erişimini optimize etme sürecidir, böylece sayfalarınız belirli bir anahtar kelime terimi için bir arama motoru sonucunun en üstünde görünür.

SEO, ilgili ürünü arayan ziyaretçileri sitenize çekebilir; bu, ürün ile ilgili arama yapan kişilerin %90’ının henüz bir marka hakkında bir fikre sahip olmadığı düşünüldüğünde oyunun kurallarını değiştirebilir.

PPC ve yeniden hedeflemenin yeri önemli olsa da, arama motoru optimizasyonu yoluyla kazanılan organik çevrimiçi trafik, arama sıralamaları trafiği üzerinde muazzam etkiye ve öneme sahiptir.

Anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini kullanarak, görünürlüğü büyük ölçüde artırmak ve kalıcı bir müşteri ilişkisine başlamak için SEO’yu kullanabilirsiniz. Kullanmalısınız.

SEO, popüler anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini kullanarak bir web sitesinin çevrimiçi arama sonuçlarındaki sıralamasını ve dolayısıyla organik site trafiğini artırmak olarak tanımlanır.

Görünürlük, kalıcı bir müşteri ilişkisinin ilk adımı olduğundan, güçlü SEO stratejileri dijital pazarlama kampanyalarında büyük ölçüde etkilidir.

2. İçerik Pazarlama

Etkili içerik pazarlaması, dışa dönük bir tanıtım değildir, daha çok bilgi arayan tüketicileri eğitmeye ve onlara ilham vermeyi amaçlar.

Hedef kitlenizle alakalı içerik sunduğunuzda, size bir düşünce lideri ve güvenilir bir bilgi kaynağı olarak görebilir, bu durum diğer pazarlama çabalarınızın statikte kaybolma olasılığını azaltır.

Tüketicilerin kendi kararlarını kendileri verdiği bir çağda, içerik pazarlaması ücretli arama reklamcılığına göre üç kat daha fazla potansiyel müşteri elde ettiğinden, ek çabaya değer.

3. Sosyal Medya Pazarlama

Sosyal medya pazarlama, marka farkındalığını artırmak, trafik çekmek ve işletmeniz için potansiyel müşteriler oluşturmak için markanızı ve içeriğinizi sosyal medya kanallarında tanıtmaktır.

Hedef kitleniz içeriğinizle etkileşim kurmak için ne kadar ilham alırsa, onu paylaşma olasılıkları da o kadar artar ve potansiyel olarak meslektaşlarına da müşteri olma konusunda ilham verir.

Önerilen yazı: Sosyal medya yönetimi nedir?

4. Tıklama Başına Ödeme (PPC)

Ücretli arama veya tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığı, genellikle bir arama motoru sonuç sayfasının (SERP) üstündeki veya yanındaki sponsorlu sonucu ifade eder.

PPC, her tıklama için ücretlendirir ve belirli arama terimleri girildiğinde görünecek şekilde özelleştirilebilir, böylece reklamlarınız sizin istediğiniz anahtar kelimeleri arayan kitlelere hedeflenmiş olur.

Tıklama başı reklamlar, bireylerin çevrimiçi davranışlarından toplanan verilere dayandıklarından ve doğru zamanda doğru kişilere alakalı reklamlar sunarak web sitesi trafiğini artırmak için kullanıldığından son derece etkili olabilir.

PPC aynı zamanda yeniden hedefleme reklamlarını da içerir; bu, müşterilerin eylemlerine bağlı olarak, pazarlama otomasyon araçlarının benzersiz, kişisel platformlar arası reklamlar oluşturabileceği anlamına gelir. Sitenizde bir ürünle ilgilenmiş olan bir kullanıcıya başka bir siteye girdiğinizde incelediği ürünün reklamını gösterebilirsiniz.

5. Affiliate Marketing

Affiliate pazarlama, web sitenizde başka birinin ürünlerini veya hizmetlerini tanıtmak için komisyon aldığınız, performansa dayalı bir reklam türüdür.

Örnekler:

  • YouTube İş Ortağı Programı aracılığıyla video reklamları barındırma
  • Sosyal medya hesaplarınızdan anlaşmalı kuruluşun bağlantıları yayınlamak

6. Native Reklamcılık

Native(yerel) reklamcılık, esas olarak içeriğe dayalı olan ve bir platformda ücretli olmayan içeriğin yanında öne çıkan reklamları ifade eder.

Haber veya içerik sitelerindeki sponsorlu gönderiler iyi bir örnektir.

7. E-posta pazarlama

Yirmi yıldan fazla bir süre sonra, e-posta hala müşterilere kritik bilgilerle ulaşmanın en hızlı ve en doğrudan yoludur.

Bugün, başarılı e-posta kampanyaları, müşterinizin gelen kutusunda gömülü kalmamak için inanılmaz derecede ilgi çekici, alakalı, bilgilendirici ve eğlenceli olmalıdır.

Başarılı olmak için, pazarlama e-postalarınızın beş temel özelliği karşılaması gerekir. Güvenilir, alakalı, konuşkan, kanallar arasında koordine edilmiş ve stratejik.

Önerilen yazı: En iyi 6 toplu e-posta gönderme şirketi

8. Çevrimiçi PR

Çevrimiçi PR, dijital yayınlar, bloglar ve diğer içerik tabanlı web siteleriyle kazanılan çevrimiçi kapsamı(coverage) güvence altına alma uygulamasıdır.

Geleneksel halkla ilişkilere çok benzer, ancak çevrimiçi alanda.

PR çabalarınızı en üst düzeye çıkarmak için kullanabileceğiniz kanallar şunları içeriyor:

Sosyal medya aracılığıyla muhabirlere erişim: Örneğin, Twitter’da gazetecilerle konuşmak, şirketiniz için kazanılmış medya fırsatları üreten basınla bir ilişki geliştirmenin harika bir yoludur.

Şirketiniz hakkında çevrimiçi değerlendirmeler yapmak: Biri şirketinizi çevrimiçi olarak incelediğinde, kötü bir değerlendirmeye denk gelirse, içgüdüsü şirketinizden uzak durmasını söyleyebilir. Aksine, ilgi çekici şirket inceleme ve değerlendirmeleri, markanızı insanlaştırmanıza ve itibarınızı koruyan güçlü mesajlar sunmanıza yardımcı olur.
Kişisel web sitenize veya blogunuza ilgi çekici yorumlar eklemek: Şirketiniz hakkındaki incelemelere yanıt verme şeklinize benzer şekilde, içeriğinizi okuyan kişilere yanıt vermek, sektörünüzle ilgili verimli sohbetler oluşturmanın en iyi yoludur.

Önerilen yazı: 10 adımda basın bülteni nasıl hazırlanır

9. Inbound Marketing

Inbound pazarlama, müşterinizin yolculuğunun her aşamasında onları çektiğiniz, etkileşime girdiğiniz ve memnun ettiğiniz bir pazarlama metodolojisini ifade eder.

Inbound marketing dijital pazarlama nedir? [kapsamlı rehber] ajansara
Kaynak

Yukarıda listelenen her dijital pazarlama taktiğini, bir inbound pazarlama stratejisi boyunca, müşteriyle beraber hareket eden bir deneyim oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Geleneksel pazarlamaya karşı inbound pazarlamanın bazı klasik örnekleri:

  • Blog oluşturma ve pop-up reklamlar
  • Video pazarlama ve ticari reklamcılık
  • E-posta kişi listeleri

10. Sponsorlu İçerik

Sponsorlu içerik, markanızı veya hizmetinizi, içeriği oluşturmak ve tanıtmak için başka bir şirkete ücret ödemektir.

Popüler bir sponsorlu içerik türü, influencer pazarlamadır.

Bu tür sponsorlu içerikle, bir marka, sosyal medyada şirketle ilgili gönderileri veya videoları yayınlamak için sektöründeki bir influencera sponsor olur.

Bir başka sponsorlu içerik türü ise, bir konuyu, hizmeti veya markayı vurgulamak için yazılmış bir blog yazısı veya makale olabilir.

11. Pazarlama Otomasyonu

Pazarlama otomasyonu, tüm dijital pazarlama faaliyetlerinizi birbirine bağlayan entegre bir platformdur.

Potansiyel satış başvurusu(lead generation) yönetimini otomatikleştiren şirketler, altı ila dokuz ay içinde gelirlerinde %10 veya daha fazla artış görüyor.

Pazarlama otomasyonu olmadan, kampanyalarınız çok önemli bölümü eksik kalmış bir puzzle gibi görünecek.

Bitmemis puzzle dijital pazarlama nedir? [kapsamlı rehber] ajansara
Önemli bir bölümü derken bunu kastettim. Otomasyon yoksa, büyük resmi göremezsiniz.

Pazarlama otomasyon yazılımı, pazarlama görevlerini ve iş akışını kolaylaştırır, otomatikleştirir, sonuçları ölçer ve dijital kampanyalarınızın yatırım getirisini (ROI) hesaplayarak gelirinizi daha hızlı artırmanıza yardımcı olur.

Pazarlama otomasyonu, hangi metotların çalışıp hangilerinin çalışmadığı konusunda değerli bilgiler edinmenize yardımcı olabilir ve tüm dijital pazarlama faaliyetlerinize geniş bir çerçeveden bakarak metriklerle konuşmanıza olanak sağlar.

X. Bonus: Mobil Pazarlama

Mobil cihazlar cebimizde, yataklarımızın başucunda ve gün boyunca adeta yapışıyoruz bu cihazlara.

Bu durum, mobil cihazlara pazarlamayı inanılmaz derecede önemli hale getiriyor — tüketicilerin üçte ikisi, geçen hafta mobil cihazlarda reklamını gördükleri belirli bir markayı hatırlayabiliyor — ancak mobil, özel doğası göz önüne alındığında da çok incelikli.

SMS, MMS, push notification ve uygulama içi pazarlama, müşterilerinize cihazlarından ulaşmak için sadece bir kaç seçenek.

Önerilen yazı: Markanızın neden mobil uygulamasına ihtiyacı var?

Dijital Pazarlama Uzmanı Ne Yapar? Türleri nelerdir?

Dijital pazarlama uzmanları, bir şirketin envanterinde olan hem ücretsiz hem de ücretli tüm dijital kanallar aracılığıyla marka bilinirliği ve olası satış yaratmadan sorumludur.

Bu kanallar arasında sosyal medya, şirketin kendi web sitesi, arama motoru sıralamaları, e-posta, görüntülü reklamcılık ve şirketin blogu bulunmaktadır.

Dijital pazarlama uzmanı, genellikle her kanal için farklı bir anahtar performans göstergesine (KPI) odaklanır, böylece her bir kanalda şirketin performansını doğru bir şekilde ölçebilirler.

Örneğin, SEO’dan sorumlu bir dijital pazarlama uzmanı, web sitesinin “organik trafiğini”, yani bir Google aramasıyla işletmenin web sitesinin bir sayfasını bulan web sitesi ziyaretçilerinden gelen trafiği ölçer.

Dijital pazarlama, günümüzde birçok pazarlama rolünde gerçekleştirilmektedir.

Küçük şirketlerde, bir genel uzman aynı anda yukarıda açıklanan dijital pazarlama taktiklerinin çoğunu gerçekleştiriyor olabilir.

Daha büyük şirketlerde, bu taktiklerin her biri markanın dijital kanallarından yalnızca birine veya ikisine odaklanan birden fazla uzmanı barındırır.

İşte bu uzmanlardan bazı örnekler:

SEO Uzmanı

Ana KPI: Organik trafik
Kısacası, SEO uzmanları, işletmenin Google’da yer almasını sağlar. Arama motoru optimizasyonu için çeşitli yaklaşımlar kullanan bu kişi, ürettikleri içeriğin Google’da iyi performans göstermesini sağlamak için doğrudan içerik oluşturucularla çalışabilir.

İçerik Pazarlama Uzmanı

Ana KPI’lar: Sayfada geçirilen süre, genel blog trafiği, YouTube kanalı aboneleri
İçerik pazarlama uzmanları, dijital içerik yaratıcılarıdır. Sık sık şirketin blog takvimini takip ederler ve ek olarak video içeren bir içerik stratejisi geliştirirler. Bu profesyoneller, işin lansmanını yaptığı ürünlerin ve kampanyaların her dijital kanaldaki promosyon içeriğiyle desteklenmesini sağlamak için genellikle diğer departmanlardaki kişilerle birlikte çalışır.

Sosyal Medya Uzmanı

Ana KPI’lar: Takipçiler, Gösterimler, Paylaşımlar
Her şeyden önce, sosyal medya uzmanları şirketin yazılı ve görsel içeriği için bir gönderi takvimi oluşturur. Bu çalışan, hangi içeriğin hangi sosyal ağda yayınlanacağına ilişkin bir strateji geliştirmek için içerik pazarlama uzmanıyla da çalışabilir.

Pazarlama Otomasyon Koordinatörü / Performans Pazarlama Uzmanı

Ana KPI’lar: E-posta açılma oranı, kampanya tıklama oranı, olası satış oluşturma (dönüşüm) oranı
Pazarlama otomasyonu koordinatörü, tüm pazarlama ekibinin müşterilerinin davranışını anlamasına ve işlerinin büyümesini ölçmesine olanak tanıyan yazılımı seçmeye ve yönetmeye yardımcı olur. Yukarıda açıklanan pazarlama işlemlerinin çoğu birbirinden ayrı yürütülebileceğinden, bu dijital etkinlikleri ayrı kampanyalarda gruplayabilecek ve her bir kampanyanın performansını izleyebilecek birinin olması önemlidir.

B2B ve B2C Dijital Pazarlama

Şirketinizin ne sattığına bakılmaksızın, dijital pazarlama hedef kitlenizin ihtiyaçlarını belirlemek ve değerli çevrimiçi içeriklerinizi oluşturarak tüketici/müşterilerinizi etkilemeyi amaçlar.

Ticari ve tüketici iletişimi farklı olacağından bu hedef kitlelere yapılacak dijital pazarlama da farklılık gösterir.

B2B(Business to Business) Dijital Pazarlama

Şirketiniz işletmeler arası (B2B) ise, dijital pazarlama çabalarınız büyük olasılıkla çevrimiçi potansiyel müşteri oluşturma etrafında odaklanır ve nihai hedef, birinin bir satış görevlisiyle konuşmasıdır.

Bu nedenle, pazarlama stratejiniz, web siteniz ve dijital kanalları destekleyerek satış görevlileriniz için en kaliteli potansiyel müşterileri çekmek ve dönüştürmektir.

Web sitenizin ötesinde, muhtemelen çabalarınızı, demografinizin çevrimiçi olarak vakit geçirdiği LinkedIn gibi iş odaklı kanallara odaklamayı seçmelisiniz.

B2C (Business to Consumer) Dijital Pazarlama

Şirketiniz işletmeden tüketiciye (B2C) ise, ürünlerinizin fiyat noktasına bağlı olarak, dijital pazarlama çabalarınızın amacı, insanları web sitenize çekmek ve hiç bir satış elemanı ile konuşmaya gerek kalmadan onları müşteri haline getirmek olabilir.

Bu nedenle, geleneksel anlamda ‘potansiyel müşterilere’ odaklanma olasılığınız muhtemelen daha düşüktür ve birisinin web sitenize geldiği andan satın alma anına kadar hızlandırılmış bir tüketici yolculuğu oluşturmaya odaklanma olasılığınız daha yüksektir.

B2C şirketleri için Instagram ve Pinterest gibi kanallar genellikle iş odaklı LinkedIn platformlarından daha fazla geri dönüş sağlayacaktır.

Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?

1. Hedeflerinizi tanımlayın

Dijital pazarlamaya ilk başladığınızda, stratejinizi bu hedeflere bağlı olarak farklı şekilde oluşturacağınız için hedeflerinizi belirleyerek ve tanımlayarak başlamanız çok önemlidir. Örneğin, hedefiniz marka bilinirliğini artırmaksa, sosyal medya aracılığıyla yeni kitlelere ulaşmaya daha uygun olacaktır.

Alternatif olarak, belki de belirli bir üründeki satışları artırmak istiyorsunuz – bu durumda, SEO’ya odaklanmanız ve web sitenizde potansiyel tüketicileri en başta sitenize çekmek için içeriğinizi optimize etmeniz daha önemlidir.

Ek olarak, hedefiniz satış ise, ücretli reklamlar aracılığıyla trafik çekmek için PPC kampanyalarını deneyebilirsiniz.

Durum ne olursa olsun, şirketinizin hedeflerini belirledikten sonra bir dijital pazarlama stratejisi şekillendirmek en doğru yoldur.

2. Hedef kitlenizi belirleyin

Dijital pazarlamanın en büyük faydalarından biri, belirli kitleleri hedefleme fırsatıdır.

Elbette, hedef kitlenizin belirli bir ürün veya kampanya için sahip kanala veya hedeflere bağlı değişebileceğini unutmayın.

Örneğin, belki de Instagram kitlenizin çoğunun daha genç ve komik memeleri ve hit videoları tercih ettiğini fark etmişsinizdir – ancak LinkedIn kitleniz, daha fazla taktiksel tavsiye arayan ileri yaş bir gruptur. İçeriğinizi bu farklı hedef kitlelere hitap edecek şekilde çeşitlendirmelisiniz.

3. Her dijital kanal için bir bütçe oluşturun

Her şeyde olduğu gibi, belirlediğiniz bütçe gerçekten de stratejinize eklemek istediğiniz dijital pazarlama unsurlarına bağlıdır.

Önceden var olan bir web sitesi için SEO, sosyal medya ve içerik oluşturma gibi gelen tekniklere odaklanıyorsanız, iyi haber şu ki çok fazla bütçeye ihtiyacınız yok.

Inbound pazarlamada asıl odak noktası, hedef kitlenizin tüketmek isteyeceği yüksek kaliteli içerik oluşturmaktır.

Bir web sitesi kurarak veya içerik oluşturarak başlayabilirsiniz.

Küçük bir bütçe ve sıkı bir çalışmayla Wix ve WordPress’inizi kurup kullanmaya ve içerik üretmeye başlayabilirsiniz.

Çevrimiçi reklamcılık ve e-posta listeleri satın alma gibi outbound teknikler, şüphesiz masraflıdırlar.

Bu işlerin maliyeti, reklamın bir sonucu olarak ne tür bir görünürlük elde etmek istediğinize bağlıdır. Yani yatırımınızın karşılığını alıyorsanız sorun yok demektir.

Örneğin, Google AdWords kullanarak PPC uygulamak için, işletmenizle ilişkili anahtar kelimeler için Google’ın arama sonuçlarının en üstünde görünmek üzere sektörünüzdeki diğer şirketlerle rekabete gireceksiniz. Anahtar kelimenin rekabet fiyatına bağlı olarak, bu makul ölçüde uygun fiyatlı veya aşırı pahalı olabilir, bu nedenle organik erişiminizi oluşturmaya odaklanmak iyi bir fikirdir.

4. Ücretli ve ücretsiz dijital stratejiler arasında iyi bir denge kurun

Bir dijital pazarlama stratejisinin gerçekten etkili olması için çok büyük ihtimalle hem ücretli hem de ücretsiz stratejilere ihtiyacı vardır.

Örneğin, eğer hedef kitlenizin ihtiyaçlarını belirlemek için kapsamlı tüketici personaları oluşturursanız, onların ilgisini çeken ve dönüştüren kaliteli çevrimiçi içerik oluşturabilirsiniz. Böylelikle minimum reklama rağmen altıncı ayın sonunda güçlü sonuçlar görme olasılığınız yüksektir.

Bununla birlikte, ücretli reklamcılık dijital stratejinizin bir parçasıysa, sonuçlar daha da hızlı gelebilir.

Sonuç olarak, daha uzun vadeli, sürdürülebilir başarı için içerik, SEO ve sosyal medyayı kullanarak organik erişiminizi oluşturmaya odaklanmanız gerekir.

İkisini de deneyin ve hangi kanalların (ücretli veya ücretsiz) markanız için en iyi performansı gösterdiğini öğrenin.

Dijital pazarlama nedir dijital pazarlama nedir? [kapsamlı rehber] ajansara

5. İlgi çekici içerikler oluşturun

Hedef kitlenizi tanıdıktan ve bir bütçeniz olduğunda, kullanacağınız çeşitli kanallar için içerik oluşturmaya başlama zamanı.

Bu içerikler sosyal medya gönderileri, blog gönderileri, PPC reklamları, sponsorlu içerik, e-posta pazarlama haber bültenleri ve daha fazlası olabilir.

Elbette, oluşturduğunuz herhangi bir içerik kitleniz için harekete geçirici ve ilgi çekici olmalıdır çünkü pazarlama içeriğinin amacı marka farkındalığını artırmak, potansiyel müşteri sayısını artırmak ve onları birer müşteriye dönüştürmektir.

6. Dijital tüm varlıklarınızı mobil cihazlar için optimize edin

Dijital pazarlamanın bir diğer önemli bileşeni mobil pazarlamadır.

Türkiye’de ortalama olarak insanlar mobil telefonuyla 4 saat vakit geçiriyorlar.

Bu durum dijital reklamlarınızı, web sayfalarınızı, sosyal medya görsellerinizi ve diğer dijital varlıklarınızı mobil cihazlar için optimize etmenizin kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Şirketinizin, kullanıcıların markanızla etkileşimde bulunmasını veya ürünlerinizi satın almasını sağlayan bir mobil uygulaması varsa, uygulamanız da dijital pazarlama şemsiyesinin altında demektir.

Şirketinizle mobil cihazlar aracılığıyla çevrimiçi etkileşimde bulunanların, masaüstünde olduğu gibi aynı olumlu deneyime sahip olması gerekir.

Bu, mobil cihazlarda gezinmeyi kullanıcı dostu hale getirmek için mobil uyumlu veya responsive bir web sitesi tasarımı uygulamak anlamına gelir.

Ayrıca, içeriğinizi hareket halindeyken indiren kişiler için sorunsuz bir deneyim oluşturmak için müşteri başvuru / oluşturma formlarınızın uzunluğunu azaltmak anlamına da gelebilir.

Sosyal medya görsellerinize gelince, mobil cihazlarda görsel boyutları daha küçük olduğundan ve metin kesilebildiğinden, bunları oluştururken daima bir mobil kullanıcıyı göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Dijital pazarlama varlıklarınızı mobil kullanıcılar için optimize etmenin birçok yolu vardır ve herhangi bir dijital pazarlama stratejisini uygularken, deneyimin mobil cihazlarda nasıl şekillendiğini düşünmek son derece önemlidir.

Bu hususların her zaman ön planda olmasını sağlayarak, izleyicileriniz için işe yarayan ve sonuç olarak umduğunuz sonuçları elde eden mobil dijital deneyimler yaratabilirsiniz.

Mobil uygulama yazılım şirketleri

7. Anahtar kelime araştırması yapın

Dijital pazarlama, kişiselleştirilmiş içerik yoluyla hedeflenen kitlelere ulaşmakla ilgilidir – bunlar etkili anahtar kelime araştırması olmadan gerçekleşemez.

Anahtar kelime araştırması yapmak, web sitenizi ve içeriğinizi SEO için optimize etmek ve insanların arama motorları aracılığıyla işletmenizi bulabilmelerini sağlamak için çok önemlidir.

Ek olarak, sosyal medya anahtar kelime araştırması, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi çeşitli sosyal kanallarda pazarlamak için de yararlı olabilir.

Aşağıdaki araçları kullanarak ürünlerinizle veya hizmetlerinizle ilgili yüksek performanslı anahtar kelimelerin bir listesini oluşturmayı deneyin ve ek fırsatlar için uzun kuyruklu varyasyonları(+3 kelimeli) düşünün.

Google anahtar kelime planlayıcı

Ubersuggest

8. Ölçtüğünüz analitiğe göre şekillendirin

Son olarak, uzun vadede etkili bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmak için, ekibinizin analitiğe dayalı olarak nasıl ilerleneceğini öğrenmesi çok önemlidir.

Örneğin, belki birkaç ay sonra, kitlenizin artık Instagram’daki içeriğinizle pek ilgilenmediğini anlıyorsunuz – ancak Twitter’da oluşturduğunuz şeyi seviyorlar. Bu durum, Instagram stratejinizi bir bütün olarak yeniden gözden geçirmek için bir fırsat olabilir, ancak aynı zamanda kitlenizin markalı içerik tüketmek için farklı bir kanalı tercih ettiğinin bir işareti de olabilir.

Alternatif olarak, belki de eski bir web sayfasının artık trafiği almadığını fark edersiniz. Ziyaretçilerin ihtiyaçları için en yeni ve en alakalı içeriği bulmasını sağlamak için sayfayı güncellemeyi veya sayfadan tamamen kurtulmayı düşünebilirsiniz.

Kaliteli İçerik Nasıl Üretilir?

Oluşturduğunuz içerik türü, müşteri yolculuğunun farklı aşamalarında kitlenizin ihtiyaçlarına göre olmalıdır.

Hedef kitlenizin işinizle ilgili hedeflerinin ve zorluklarının neler olduğunu belirlemek için tüketici personaları oluşturarak başlamalısınız. Temel düzeyde, çevrimiçi içeriğiniz bu hedeflere ulaşmalarına ve zorluklarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmayı amaçlamalıdır.

Ardından, alıcı yolculuğunun hangi aşamada olduklarına bağlı olarak bu içeriği tüketmeye en çok ne zaman hazır olacaklarını düşünmeniz gerekir. Buna içerik haritalama deniliyor.

İçerik haritalama ile amaç, içeriği aşağıdakilere göre hedeflemektir:

  1. İçeriği tüketecek kişinin özellikleri (tüketici personasının devreye girdiği yer burasıdır)
  2. Bu kişinin bir satın alma işlemine ne kadar yakın olduğu (yani yaşam döngüsü aşaması).

Müşteri yolculuğunun aşamalarında kullanabileceğiniz bazı içerik seçenekleri şunlar:

Farkındalık Aşaması

Blog gönderileri: Güçlü bir SEO ve anahtar kelime stratejisi ile eşleştirildiğinde organik trafiğinizi artırmak için harika bir silaha dönüşür.

İnfografikler: Paylaşılma olasılığı yüksektir. Yani başkaları içeriğinizi paylaştığında sosyal medya aracılığıyla bulunma olasılığınız artırırlar. 
Kısa videolar: Çokça paylaşılabilir ve markanızın YouTube gibi platformlarda barındırarak yeni kitleler tarafından bulunmasına yardımcı olabilir.

Değerlendirme Aşaması

E-kitaplar: Genelde bir blog gönderisinden veya infografikten daha kapsamlı olduklarından, müşteri adayı oluşturma için harikadır; birisinin iletişim bilgilerini almak için iyi bir yöntemdir.
Araştırma raporları: Potansiyel müşteri üretimi için harika olan yüksek değerli bir içerik türüdür. Sektörünüz için araştırma raporları ve yeni veriler, medya veya endüstri basını tarafından sıklıkla alındığı için farkındalık aşamasında da işe yarayabilir.
Web seminerleri: Daha ayrıntılı, etkileşimli bir video içeriği biçimi oldukları için web seminerleri, bir blog gönderisinden veya kısa videodan daha kapsamlı içerik sundukları için etkili bir değerlendirme aşaması içerik formatıdır.

Karar Aşaması

Vaka çalışmaları: Web sitenizde ayrıntılı örnek olay incelemelerine sahip olmak, satın alma kararı vermeye hazır olanlar için, kararlarını olumlu yönde etkilemenize yardımcı olduğu için etkili bir içerik biçimi olabilir.
Değerlendirmeler: Web sitenizde kısa referanslara sahip olmak iyi bir seçenektir. B2C markaları için referansları biraz daha gevşek düşünün. Bir giyim markasıysanız, bunlar başkalarının bir gömlek veya elbiseyi nasıl tasarladığına dair, insanların katkıda bulunabileceği markalı bir etiketten alınmış fotoğraflar şeklinde olabilir. B2B bir marka iseniz müşterinizin konuşmasının olduğu, nasıl başarıya ulaştıklarını anlatan bir tanıtım videosu uygun olacaktır.

Dijital Pazarlama Örnekleri

1. Lego: Rebuild the World Kampanyası

Markayı harika bir şekilde anlattığı için dijital pazarlama kampanyasının harika bir örneğidir. Bu kampanyada Lego, izleyicileriyle bağlantı kurmanın bir yolu olarak önemli küresel meselelerde bir duruş sergiliyor.

Günümüzde ve çağda, şirketler için küresel sorunları tartışmak ve müşterileriyle bu şekilde uyum göstermek giderek daha önemli hale geliyor. 

Müşterilerin % 89’unun değerlerini paylaşan markalardan alışveriş yaptığını düşünürsek, bu kampanya lego için güzel bir hareket, mükemmel bir atlayış ve sana puanım 9 kanka diyebiliriz.

Bir kampanya sadece reklam filmi ve medya satın almadan ibaret değildir. Bunu legonun kampanya sayfasından kolayca anlayabilirsiniz.

2. Dove: Real Beauty Kampanyası -İzlemeyen kaldı mı?-

Oldukça etkileyici, dokunaklı ve hepimizin ders çıkaracağı bir kampanya.

Dove Gerçek Güzellik kampanyasında, bir adli tıp sanatçısına kadınları kendilerini gördükleri ve sonra yabancıların gördüğü gibi çizdirdi.

Bu, hedef kitlenizi yakından tanıdığınızda pazarlama içeriğinin nasıl görüneceğinin mükemmel bir örneği. Dove, izleyicilerinin “gerçek” kadınlardan oluştuğunu bilerek bir hareket başlatmayı başardı. Bu videonun YouTube’da toplamda 90 milyonun üzerinde görüntülenmesi var.

Bu güçlü yapımda üründen çok az bahsedildi, ancak dünyanın her yerinden kadınlara ilham verecek bir durumdan bahsedildi. Sana puanım 10 kanka.

Kampanya sayfasını buradan ziyaret edebilirsiniz.

3. Jennifer Lopez #InTheMorningChallenge

Bu sosyal medya kampanyasında Jennifer Lopez, yeni şarkısını tanıtmak için bir dans yarışması başlattı. Bu meydan okumayla, hayranlar aynı dansı pijamalarında ve kıyafetlerinde yapacaklardı.

Videonun 13 milyondan fazla görüntülenmesi ve 5.000’in üzerinde gönderi olması nedeniyle oldukça başarılı bir sosyal medya kampanyası olduğunu söylemek mümkün.

Sosyal medyayı kullanmak, kitlenizin ilgisini çekmenin ve markanıza bire bir katılmalarını sağlamanın harika bir yoludur.

Dijital pazarlamayı buraya kadar okuduysanız, pazarlama sürecinize başlamadan önce “Pazarlama Nedir?” yazısına göz atmanızı öneririm. 

Kampanyalarınızı hedef kilenizi tanıdıktan sonra üretmeye başlayın. Dijital pazarlama projelerinizde başarılar dilerim.

Yorumunuzu bırakın
Yorum
İsim
E-posta

İlginizi Çekecek Yazılar

Sürdürebilir Başarı İçin Ajansara'ya Şimdi Kayıt Olun!

Şeffaf, Güvenilir ve Tarafsız Bir Platform

Hemen Teklif Alın!

1
2
3
4
Ajans Kategorisi

Ajans kategorisini seçmekle başlayın,

Hizmetler

İstediğiniz hizmeti seçin,

Önceki
Detaylar

Aradığınız hizmeti daha iyi anlamak istiyoruz,

Önceki
Devam
İletişim Bilgileri

Size ulaşmamız için iletişim bilgilerinize ihtiyacımız var

Gönder
Önceki