Bir ajans ile çalışırken istediğinizi tam olarak alabilmek ve karşılıklı olarak aynı noktada olabilmek zorlu olabilir. Ajans ile çalışırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktaların eksik kalması veya göz ardı edilmesi iş planınızda aksamalara neden olacak boyuta gelebilir.
Ajans yönetiminizi değerlendirmenizi ve geliştirmenizi sağlayacak 4 ana kriteri sizin için derledik.
1.Beklentiler
Yanlış şekillenen beklentiler ajans ile ilişkileri olumsuz etkileyen ana faktörlerden biridir. İşin en başında ajans ile aynı sayfada olmadığınız durumda alacağınız sonuçlar hayal kırıcı olabilir. Ajans bunu telafi etmeye çalışırken, hem ajans ile ilişkinizi hem de zamanınızı olumsuz etkileyecek süreçlere girebilirsiniz. Bunları engellemek adına bazı noktalara dikkat etmelisiniz.
- Brief süreci : Amacınızı, hedef kitlenizi, farklılaşma noktalarını ve tam olarak ne istediğinizi açıkça tanımlamalısınız. Projenin/kampanyanın parametreleri, zaman çizelgesi ve kilometre taşlarının neler olduğunu, proje geçmişi ile ilgili de bilgi vermek adına mutlaka belirtmelisiniz. Etkili bir sonuç alabilmek için, ana kriterler konusunda ajansın stratejik planlama aşamasına katkı sağlamasına ve gerekirse de-brief süreci ile yaptığı işleri iyileştirmesine izin verin.
De-brief ile ilgili daha detaylı bilgi isterseniz ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.
- Önceki deneyimler : Daha önceden karşılaştığınız olumlu veya olumsuz bir deneyiminiz varsa paylaşarak, bunun üzerinden neyi farklı yapmak istediğinizi iletebilirsiniz.
- Metrikleri tanımlama: Başarı metriklerini net, anlamlı ve ölçülebilir bir şekilde karşılıklı olarak tanımlamalısınız. Bu metriklere ulaşma konusunda ajansın rolünü, net olarak tanımlamalısınız.
- Bütçe ve harcamalar: Ajansa bütçeye dair gerçekçi bir yol çizmelisiniz.
2.İletişim
İki taraf için de açık ve doğrudan iletişimin önemi kaçınılmazdır. Eğer özellikle dijital ajansla çalışıyorsanız, marka tarafından tüm ilgili kişilerin (IT, satış, pazarlama gibi) ve ajans kontaktlarının aynı noktada olması gerekir.
Sözlü olarak iletişim kurduktan sonra da uzlaştığınız noktaları ve ana başlıkları yazılı olarak da birbirinize iletmeniz faydalı olacaktır.
3.Takip süreci
İletişimi güçlü kurmak takip sürecinin önemli bir aşaması olmakla beraber, karşılıklı yapılan detaylı bir plan, takip sürecini oldukça kolaylaştıracaktır. Nerede olduğunuzu, nereye varmak istediğinizi, bu aşamada hangi tarafın ne rolü olduğunu belirtirken, süreç içerisindeki performans takibini sağlamanız gerekir.
Örneğin bir kampanya yürütüyorsanız, brief’ten onay sürecine kadar bir iş akış çizelgesi ile yapılacak işleri ve zamanlarını belirtmeniz faydalı olacaktır. Onayın ardından ise, kampanya performans takibi için belli aralıklarla ajanstan detaylı rapor talep edebilirsiniz.
4.Eğitim
Ajanstan kendilerini geliştirmelerini beklerken aynı zamanda marka tarafının da kendini sürekli geliştirmesi ve pazar, rakipler, müşteri hedef kitlesi ile ilgili gelişmelerden ajansı düzenli olarak haberdar etmesi önemlidir. Ajanstan da bu noktada beklenen, bu değişikliklere hızlı ve etkili bir şekilde uyum sağlayabilmesi olacaktır.
Ajans ile çalışırken tüm bu kriterlere dikkat ettiğiniz durumda, karşılaşabileceğimiz sorunları da bu ölçüde azaltmış ve karşılıklı olarak beklentilerin karşılandığı bir ortaklık kurmuş olursunuz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir.