ajans sözleşmesi

Ajans Sözleşmesinde Yer Alması Gereken 11 Önemli Başlık

Share on linkedin
Share on email
Share on print
Markaların, ihtiyaç duydukları farklı hizmetler için anlaştıkları ajans veya ajanslar ile sözleşme yapmaları gerekmektedir. Sözleşme, her iki tarafın da ahlaki ve yasal çerçevede hareket etmesini sağlayan resmi bir belgedir. Sözleşmenin içeriği hem ajans hem de marka tarafında, anlaşmanın ve karşılıklı ilişkilerin sağlığı açısından kritik bir konudur.
Markaların, ihtiyaç duydukları farklı hizmetler için anlaştıkları ajans veya ajanslar ile sözleşme yapmaları gerekmektedir. Sözleşme, her iki tarafın da ahlaki ve yasal çerçevede hareket etmesini sağlayan resmi bir belgedir. Sözleşmenin içeriği hem ajans hem de marka tarafında, anlaşmanın ve karşılıklı ilişkilerin sağlığı açısından kritik bir konudur.
İçindekiler
ajans sözleşmesi

Örneğin, ajans sözleşmesinde işin kapsamının net bir şekilde belirtilmesi ajans için oluşabilecek ek iş yükünün önüne geçip zaman planlamasını doğru bir şekilde yapabilmesini sağlarken, ödeme detayları müşterinin bütçesini garanti altına almış olur. Böylelikle her iki taraf için de beklenmedik sürprizler önlenmiş olur.

Peki her iki tarafı da mutlu edecek bir sözleşmede neler olmalı?

1.Ajans, Müşteri İsimleri ve Adres Bilgileri

Sözleşmenin en başında mutlaka legal isim ve adres bilgilerine yer verilmeli.

2.Sözleşme Süresi

Sözleşmenin süresi ajansın işi bitirme süresine göre net olarak tanımlanmalı. İşin biteceği tarihte sözleşmenin sona ereceği  belirtilmeli. Her iki tarafta da karışıklığı önlemek adına, son ödemenin yapılması ile beraber işin son halinin de teslim edileceği sözleşmede yer almalıdır.

3.İşin Kapsamı

İşin kapsamı sözleşmenin ilk sayfasında olması gereken en önemli noktalardan biridir. Örneğin, yapılan işe göre kaç revizyon yapılabileceğine kadar belirtilebilir, böylelikle ajans tarafından da iş yükü ve zaman planlaması buna göre yapılabilir.

Ana amaç, müşterinin ödeyeceği tutara hangi hizmetlerin dahil olduğunu spesifik bir şekilde belirtmektir. Onun haricinde işin kapsamında aşağıdaki başlıklara da yer verilmelidir:

  • Sözleşme neyin üzerine?
  • Amacı ne?
  • Ajans hangi hizmetleri sağlıyor?
  • Bu hizmetler tam olarak ne ve somut çıktıları neler?
  • Bu hizmetler nasıl sürdürülecek?
  • Müşterinin ihtiyacı ne (zaman, bilgi, kaynak)?

4.Ödeme Planı

Bu kısımda ödenecek toplam tutar, ödemenin nasıl yapılacağı ve ödeme vadesi belirtilmelidir. Aylık olarak ödeme olabileceği gibi proje bazlı bir iş için 50/50 (toplam tutarın yarısı işin başında kalanı iş bittikten sonra) ödeme şekli uygulanabilir. Başka bir örnek olarak, bir websitesi yapımı için anlaşma yapılıyor ise, ana noktalar (ana sayfa, blog vs.) tamamlandıkça ödemeyi gerçekleştirmeye yönelik bir sözleşme yapılabilir.

5.Geç Ödeme

Geciken ödeme konusunda ajans tarafı bir ceza ödemesi koymak istiyorsa bunu oranı ile birlikte belirtmeli.

6.Ek İş Talebi

Projenin veya işin gidişatına bağlı olarak müşteri tarafından ekstra iş talepleri olabilir. İş kapsamı dışına çıkan ekstra iş durumlarının şartları ayrıca iş kapsamı kısmının altında belirtilmelidir.

7.Sözleşmeyi Sona Erdirme Talebi

Taraflardan biri sözleşmeyi sona erdirmek istediği durumda şartların ne olacağı ayrı bir ibare olarak sözleşmede belirtilmelidir. Bu şartlar her iki taraf için de eşit olmalıdır.

Bu ibarenin içinde özellikle aşağıdaki soruların cevaplarının olduğuna emin olun.

  • Sözleşmeyi iptal etmeden önce kaç kere ihbar yapılmalı?
  • İhbar yazılı olarak mı verilmeli?
  • Kalan iş veya ödeme için nasıl bir yol izlenecek?

8.Sözleşme İhlali

Örneğin, müşterinin aynı iş için farklı bir ajansla çalışamayacağını belirten bir koşul sözleşmede yer almalı. Sözleşme ihlali şartlarına dahil olan durumlar yer almalı ve bu durumlarda derhal sözleşmenin iptalinin olacağı ve bu duruma göre ödeme ile ilgili detaylar ayrı bir ibare olarak belirtilmeli.

9.Gizlilik Şartı

Her iki taraf için de gizlilik ile ilgili bir kısım kesinlikle yer almalı. Yazılı izin olmadıkça diğer tarafın iç bilgileri, yazışmalar, mesleki sır gibi konuların iki taraftan dışarı çıkmayacağı ve çıktığı durumdaki yaptırımı sözleşmede açıkça yer almalı.

10.Telif Hakkı

Ajans tarafından işi ortaya koymak için spesifik proseslerden geçiliyorsa bu proseslerin fikri mülkiyet altında olduğu belirtilmeli. Ayrıca ortaya çıkan son işin de müşterinin mülkiyetinde olduğu belirtilmeli.

11.Tazminat

Doğrudan ajans tarafından yapılan bir iş ile ilgili müşteriye tazminat davası açılması durumunda ajansın sorumluluğu ile ilgili bir kısım sözleşmede yer almalı. 

Yorumunuzu bırakın
Yorum
İsim
E-posta

İlginizi Çekecek Yazılar

Sürdürebilir Başarı İçin Ajansara'ya Şimdi Kayıt Olun!

Şeffaf, Güvenilir ve Tarafsız Bir Platform

Hemen Teklif Alın!

1
2
3
4
Ajans Kategorisi

Ajans kategorisini seçmekle başlayın,

Hizmetler

İstediğiniz hizmeti seçin,

Önceki
Detaylar

Aradığınız hizmeti daha iyi anlamak istiyoruz,

Önceki
Devam
İletişim Bilgileri

Size ulaşmamız için iletişim bilgilerinize ihtiyacımız var

Gönder
Önceki