2020 Sosyal Medya Pazarlama Trendleri

Share on linkedin
Share on email
Share on print
Sosyal medya kullanımının giderek arttığı günümüzde, markalar için sosyal medya pazarlaması da çok önemli bir hale geliyor. Markaların hedef kitlelerine ulaşması için, sosyal medya pazarlama aksiyonları dijital pazarlama içerisinde önemli bir paya sahip.
Sosyal medya kullanımının giderek arttığı günümüzde, markalar için sosyal medya pazarlaması da çok önemli bir hale geliyor. Markaların hedef kitlelerine ulaşması için, sosyal medya pazarlama aksiyonları dijital pazarlama içerisinde önemli bir paya sahip.
İçindekiler

Kullanım alışkanlıkları günden güne değişiyor, bununla beraber sosyal medya platformları gelişiyor ve yenileri ekleniyor. Bu nedenle pazarlamacıların sürekli değişim, gelişim halinde olan bu mecrayı yakından takip etmesi, etkili ve güncel pazarlama stratejileri geliştirmeleri için kritik bir rol oynuyor.

Konu sosyal medya olunca, trendleri yakından takip etmek daha da önemli bir hale geliyor. Gelin beraber 2020’de bizi bekleyen sosyal Medya Pazarlama trendlerini inceleyelim.

1.Dijital Detoks

2018 verilerine göre, Türkiye’de geçtiğimiz yıla oranla %2’lik bir artışla, 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı var, ki bu nüfusun %63’üne tekabül ediyor. Bu rakamlara bakınca, geçtiğimiz yıllara oranla, markalar sosyal medya aracılığıyla daha büyük bir kitleye ulaşma imkanına sahip.

Kullanıcı sayısı, geçtiğimiz yıla göre bazı platformlarda artarken bazılarında azalma gösteriyor. Örneğin, Facebook kullanıcı sayısında %2.3’lük azalma yaşanırken, Instagram kullanıcı sayısında %2.7’lik artış gözleniyor.

2020 sosyal medya pazarlama trendleri (1)
Türkiye’deki sosyal medya platformlarının ilk çeyrekteki büyüme oranları

Artan sosyal medya kullanıcı sayısına ve platformlar arasındaki kullanıcı sayısındaki değişikliklerin yanı sıra, sosyal medyadan tamamen uzak kalmayı hedefleyen bir kitle de yükselişe geçiyor.

Son yıllarda trend haline gelen, hem zihinsel hem de vücutsal olarak zinde ve sağlıklı olmak adına insanlar daha fazla meditasyona, spor yapmaya ve beslenmelerine özen göstermeye başladılar.

Sosyal medya tarafından maruz kalınan bazı durumların, insan zihnini olumsuz etkilemesinden dolayı, bu trendle birlikte sosyal medya kullanımını bırakmayı tercih eden bir kitle de oluştu.

Dijital detoks olarak adlandırdığımız bu durumda kullanıcılar, kullandıkları tüm sosyal medya uygulamalarını silerek, zihinsel ve duygusal olarak kendilerini sosyal medya yoluyla maruz kaldıkları olumsuzluklardan korumayı hedefliyor.

Dijital pazarlama açısından, bu demek değil ki sosyal medya geçerliliğini yitirecek. Burada önemli olan nokta, pazarlamacıların bu durumun olası etkilerini anlaması ve dijital pazarlama planı yaparken diğer kanallara vereceği ağırlığı da düşünerek ilerlemesi.

2.Sosyal Medya Toplulukları Oluşturma

Markalar, hedef kitlelerine ulaşmak ve onlarla iletişim kurmak adına sosyal medyayı kullanmaya oldukça önem veriyor. Fakat çoğu marka, hedef kitlesiyle sosyal medyada etkileşim kurma konusunda zayıf kalıyor. Sosyal medya üzerinden anlamlı ve değerli bir etkileşim kurmak, sosyal medya pazarlamasının en önemli amaçlarından biri olmalı.

Bu amaçla markalar, Sosyal medya toplulukları oluşturarak, tüketicisiyle yakın ve yönetilebilir bir bağ kurmayı amaçlıyor. Günümüzde bu tarz topluluklar yeni bir konsept değil, ancak 2020’de markalar tarafından farklı yollarla geliştirilerek önemini arttırmaya devam edecek.

Gün geçtikçe müşteri, markasıyla arasında insani ve yakın bir bağ olmasına önem veriyor. Sosyal medyada oluşturacağınız içerik etrafında, halihazırdaki ve potansiyel müşterilerinizi bir araya getirerek, onlarla bu bağı kurabilirsiniz. Müşterilerinizin sorularını yanıtlamak ve onları dinlemenin yanı sıra, birbirlerini dinlemelerini de sağlayın. Potansiyel müşteriler, halihazırdaki müşterilerin fikirlerini duymaktan daha çok etkilenirler. Bu şekilde, marka iletişiminize daha insani bir dokunuş sağlamış olursunuz.

“Sosyal medya topluluk yönetimi, bir markanın müşterileri ile anlamlı ve yakın bir etkileşimde olması amacıyla, o marka etrafında online toplulukların yaratılması ve yönetilmesidir.”

 

Son olarak, sosyal medya topluluğu kurarken ve yönetirken aşağıdaki noktalara dikkat etmeyi unutmayın.

  • Sosyal medyada topluluk oluştururken, markanızın iletişim stratejisiyle uyumlu bir topluluk oluşturduğunuza emin olun.
  • Doğru ajans ve topluluk yöneticisi seçimi yapın. Iletişim stratejinizi ajans ve topluluk yöneticisinin iyi anlaması ve topluluğu bu strateji etrafında yönetmesi oldukça kritiktir.
  • Her zaman stratejinize hizmet eden, doğru mesaj ile topluluğu yönlendirin aksi takdirde, sıradan yazışmalarla hedefinizden uzağa gidebilirsiniz.

3.Sosyal Medya Influencer’ları ve Word-of-Mouth Marketing

Başka kullanıcıların fikirlerinin, potansiyel müşteriler üzerindeki etkisi ve satın alma kararındaki belirleyiciliği kuvvetli olabiliyor.

Sosyal medya toplulukları yardımıyla oluşturulan Word-of-mouth marketing, potansiyel kullanıcıları hareket geçirmek için önemli etkenlerden biri. Bu topluluklara dahil olan veya onlara ulaşan nano veya micro influencerlar, ürün/hizmet ile alakalı paylaştıkları deneyimler ile potansiyel müşterilere ulaşmada etkili yollardan biri olmaya devam ediyor.

“Word-of-mouth marketing, bir ürün veya hizmeti kullanan kullanıcıların, deneyimlerini birbirlerine anlatmasıyla, ürünün/hizmetin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan pazarlama yöntemidir.”

 

Bir süredir hayatımızda olan influencer’lar, markalara büyük faydalar sağlarken, artan sosyal medya kullanımıyla beraber 2020’de de yine farklı çalışmalarla yer edinmeye devam edecek.

Ancak, sosyal medya topluluk yönetiminde bahsettiğimiz gibi, müşteriler marka ile kurdukları bağda, gün geçtikçe daha fazla samimiyet arayışına giriyor. Bu açıdan bakıldığında pek çok müşteri gözünde, büyük influencerlar’ın dürüst ve gerçekçi bulunma oranı azalırken, daha küçük influencer’lar daha samimi ve güvenilir bulunuyor.

Micro veya nano influencer’lar, takipçileriyle daha fazla etkileşimde bulunma eğiliminde olmaları sebebiyle daha yakın ve güvenilir ilişki kurmakta başarı oranları yüksek oluyor.

Bu durumda nano veya micro influencer’lar ile çalışmak demek, hedeflediğiniz toplulukta daha fazla etkileşim sağlamak demek; bu da satın alma kararında daha fazla ve markanıza olan güvende daha büyük bir etki yaratmaya imkan sağlıyor.

4.Alternatif Platformların Yükselişi

Facebook, Instagram ve Twitter markalar için hala ana platformlar olmak ile beraber, son zamanlarda alternatif platformların da yükselişi gözleniyor.

Linkedin B2B markalar için odak olmasıyla beraber, farklı bir kitleye hitap etmesi ve kullanıcı sayısındaki artış sebebiyle dijital pazarlamacıların göz önünde bulundurabileceği platformlar arasında.

Popülerliğini hızla arttıran TikTok, Sensortower’ın Ekim 2019 raporuna göre dünya genelinde en çok indirilen uygulama olması ile de markalar için alternatif bir platform olma yolunda ilerliyor.

Özellikle Facebook’un genç kullanıcı sayısındaki azalma ve TikTok’un büyük oranda genç kitle arasında popüler olması, gençlerle etkileşimde bulunmak isteyen markalar için alternatif oluşturabilir.

2020 sosyal medya pazarlama trendleri (2)
2019 Ekim ayında dünya çapında en fazla indirilen uygulamalar

Pinterest, büyük kitlelerin yer aldığı bir platform olmasa da, ürün satın alma özelinde kullanıcı ile daha yüksek oranda etkileşim sağlayarak, satışa dönüştürme oranı yüksek. Pinterest kullanıcılarının 75%’I platformda gördükleri yeni bir ürün ile “çok ilgilendiklerini” söylerken, diğer platformlarda bu oran 55% seviyesinde.

Ayrıca, kullanıcıların Instagram’da çok fazla reklama maruz kalması veya samimi gelmeyen influencer etkisinden dolayı, Pinterest bazı kullanıcılar için daha cazip gelebiliyor.

Hedef kitlenize uygunluğunu göz önünde bulundurarak, alternatif platformlardan yararlandığınız durumda, hem farklı müşterilere ulaşma imkanı elde edersiniz hem de aynı müşteriler de olsa farklı yollarla farklı içerikler sunmuş olursunuz. Bu da sizi sosyal medya planınız dahilinde daha iyi sonuçlara götürür.

5.Müşteri Hizmetleri Olarak Sosyal Medya

İyi bir müşteri deneyimi yaratmak için, müşteri hizmetlerinin iyi yönetilmesi oldukça önemlidir. Dijital çağ ile beraber, markaların sağladığı müşteri hizmetleri online mecralarda daha görünür hale geldi.

Sosyal medya, müşterilerin ürün/marka hakkında görüşlerini, şikayetlerini paylaştığı ve buradan kısa sürede çözüm beklediği bir platform konumunda.

Son bir yıl içerisinde, müşterilerin %28’i firmalarla sosyal medya aracılığıyla iletişim kurduğunu belirtiyor.

%30’u sosyal medyanın firmalar ile uygun bir iletişim kanalı olduğunu belirtirken, %23’ü 24 saat hizmet için iyi bir yol olduğunu düşünüyor. Dijital çağ ile beraber “hız”, hayatın her alanında önemli hale geldi.

Bu nedenle, gün geçtikçe müşterilerin beklenti ve sorunlarına daha hızlı yanıt alma isteklerinin artması kaçınılmaz olacak ve bu oranlar daha da yukarıya çıkacak.

Markalar için de bu durumun faydaları mevcut; görünür bir ortamda müşterilerine hızlı yoldan çözüm sunma avantajı sağlayarak, sadık ve onları sosyal platformlarda savunacak müşteriler kazanma şansına erişirler.

Bu sebeple, pek çok marka sosyal medyayı müşteri hizmetleri olarak kullanarak, onları savunacak online topluluklar oluşturuyorlar.

Bunun yanısıra, sosyal medyada yanlış oluşturulan müşteri hizmetleri stratejisi ise, markaları istenmeyen sonuçlarla karşılaştırabilir.

Müşterinizi dinlemek, olabilecek en kısa sürede cevap vermek, uygun ve samimi bir dil kullanmak gibi önemli noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.

Daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazıyı inceleyebilirsiniz.

https://freshsparks.com/using-social-media-for-customer-service/

6.Hikaye Paylaşımı

Snapchat’in ardından Instagram’ın “Hikaye” formatına yer vermesiyle, kullanıcılar arasında bu formatın kullanımı büyük yaygınlık kazandı.

2020 sosyal medya pazarlama trendleri (1)
2016 Ekim – 2019 Ocak | Günlük aktif kullanıcı sayısı (Milyon ile)

Hikaye, kullanıcılara farklı bir deneyim kazandırdı. Kullanıcılar arasında bu kadar yaygınlaşmasıyla beraber, markalar da Instagram Hikayelerini sosyal medya stratejilerine dahil ettiler.

Anlık ve güncel paylaşım yapma imkanı bulmaları, hedef kitleleriyle gerçek zamanlı etkileşim kurmaları ve başka hesapların postlarını hikaye yoluyla paylaşma imkanına sahip olmalarıyla, markalar için de bu format oldukça faydalı ve Instagram kullanıcıları tarafından sevilir hale geldi.

Hikayeler aracılığıyla markalar farklı alternatifler ile kullanıcılarıyla etkileşimde bulunabiliyor.

Örneğin, kullanıcılarını Instagram hikaye aracılığıyla IGTV’ye yönlendirerek, daha uzun içerik paylaşma imkanına sahipler. Bunun yanı sıra, Hikaye aracılığıyla ürünleri satmaya başlayabilirler.

Instagram, markalar ve kullanıcılar için sürekli gelişen bir platform. Kullanıcı trendiyle paralel olarak, Hikaye formatı etrafında daha fazla özellik eklemeye devam ettikçe markaların 2020’de de, bu gelişmelere hakim olması ve yenilikleri, markaları için uygulanabilir hale getirmesi gerekiyor.

Hızla değişen dijital ve sosyal dünyada, 2020’de neler olacak hep beraber takip edeceğiz.

Aşağıdaki yazımız da ilginizi çekebilir.

http://ajansara.com/2020-pazarlama-trendleri/

Kaynakça

Yorumunuzu bırakın
Yorum
İsim
E-posta

İlginizi Çekecek Yazılar

Sürdürebilir Başarı İçin Ajansara'ya Şimdi Kayıt Olun!

Şeffaf, Güvenilir ve Tarafsız Bir Platform

Hemen Teklif Alın!

1
2
3
4
Ajans Kategorisi

Ajans kategorisini seçmekle başlayın,

Hizmetler

İstediğiniz hizmeti seçin,

Önceki
Detaylar

Aradığınız hizmeti daha iyi anlamak istiyoruz,

Önceki
Devam
İletişim Bilgileri

Size ulaşmamız için iletişim bilgilerinize ihtiyacımız var

Gönder
Önceki