Bir blog yazısı, makale veya herhangi bir içerik yazıyorsanız, hedef okuyucu kitlenizin arama eğilimlerine uygun yazmayı öncelik haline getirmeniz gerekir ki, arama motorları gözünde öne çıkabilin. “Hedef okuyucu kitlenizin arama eğilimleri” kısmını özellikle belirtmek istiyorum. SEO yaparken her şey anahtar kelimelerden ibaret değildir. Google’ın da bu konudaki görüşü oldukça net; Anlamlı içerik oluşturmalısınız.
“Okuyucunuza konuyla ilgili ve anlamlı içerik ile ulaşmak, hedeflediğiniz anahtar kelimelerden çok daha fazlasıdır.”
2020’de pazarlamacılar, arama motorlarının arkasındaki algoritmayı çözmeye çalışmaktan ziyade, içeriğe odaklanmalıdır. Ulaşmak istenilen kitlenin ihtiyaçlarını anlayarak, okuyucu ile marka arasında bağ kurmak hedeflenmelidir. Bunun için, neyin arandığını bilmeli ve okuyucunuzun sorularına tam olarak yanıt vermeyi amaçlamalısınız. Bir yazı yazmak ve ardından yazıyı birkaç anahtar kelime ile doldurmak kesinlikle iyi bir fikir değil. 2020 SEO Trendleri sizin için neden bu kadar önemli inceleyelim.
SEM Profesyonelleri için marka neden daha önemli hale geldi?
Carrie, kreatif içerik pazarlama, dijital PR ve sosyal medya alanlarında hizmet veren Rise at Seven’da kreatif direktör olarak çalışıyor. Çalışmaları SEO stratejisiyle uyumlu; üst düzey yayınlar için, gazetecilerin ve okuyucuların üzerine konuşmak, paylaşmak isteyeceği hikayeler yaratarak, organik performansı arttırmayı hedefleyen bağlar kuruyor. Northern Digital Award 2019’da Yılın Genç Dijital Pazarlamacısı ödülünde shortlist’teydi. Daha önce ise, SEO ajansı olan Branded3 ve Edit’te Kıdemli Kampanya Stratejisti olarak yer aldı.
“Google’ın markaları değerlendirdiği açık bir durum. Bu nedenle daha geniş marka ve içerik pazarlama kampanyaları, SEO başarısı için çok önemli. Peki, bu ne anlama geliyor?
Son zamanlarda, TV ve ATL yatırımları büyümüyor, markalar bütçelerini dijital performans pazarlamasına yönlendirmeyi tercih ediyor. Bunun sonucunda, pek çok marka farkındalık yaratma konusunda zorlanıyor ve arama sayfasında 1 numarada veya ilk sayfada yer almanın sorunu çözeceğine inanıyorlar. Bunun yanı sıra ise, reklamlar, lokal sonuçlar ve resimler ile ilk sayfanın yarısı doluyor; organik arama sıralaması yetersiz kalıyor.
Şu durumda sitenizi ne kadar iyi optimize ettiğinizin, sitenizin ne kadar kaliteli içeriğe sahip olduğunun ya da kaç tane iyi sitenin sizi linklediğinin önemi yok: Eğer arama sonuçlarında ilk veya ikinci sırada çıkan marka, daha önce hiç duymadığınız bir marka ise, güven meselesi işin içine giriyor. Daha önce duyduğunuz markalar listenin daha aşağısında yer alırken, ilk sıradaki, daha önce duymadığınız markadan sipariş verme olasılığınız nedir? Site Google tarafından güvenilir bulunmuş olabilir; müşteri daha önce bu markayı hiç duymadıysa, bu onun için ne kadar güvenilir?
Satın alma kararı bu aşamadan daha önce etkileniyor: kullanıcılar güvendikleri, daha önceden bildikleri veya tanıdık oldukları markaya tıklamayı tercih edecekler. Peki ya azalan TV ve reklam harcamalarıyla nasıl marka farkındalığını yaratacağız? Kreatif içerik pazarlaması ve Dijital PR ile!!
Eğer bir şirketi sosyal kanallarda domine bir şekilde görüyorsak; Facebook’ta etkileşim halindeyse, Youtube’da konuşuluyor ve pozitif bir etkisi varsa, bu markaya güvenmeye başlarız. Google’da görünür olmasının önemi yok bu noktada.
Aynı zamanda, marka farkındalığını arttırmak ve SEO ile dönüşüm sağlayabilmek için, sitenizde kullanıcıların görmek isteyeceği içerikler yaratmalısınız; bir hikaye anlatan, eğiten, etkileyen veya eğlendiren içerikler.”
Carrie’nin dediği gibi, SEO ve marka beraber çalışmalıdır. Eğer kullanıcılar sizi daha önce duymadıysa veya arama sonuçlarında büyük bir markanın yakınındaysanız, Google’daki sıralamanız tek başına bir şey ifade etmeyebilir. Sizin siteniz mi yoksa yakınınızdaki site mi konusunda, güven burada belirleyici faktör olacaktır.
1. 2020 SEO Trendleri: Multilingual SEO
“Global online pazarlama stratejisi yürütürken, bazı şirketler web sayfalarının dilini çevirerek, bu süreci başlattıklarını ve bitirdiklerini düşünüyorlar. Bir siteyi uluslararası yapmaya hazırlanmak, uygun bir planlama gerektirir; eğer yanlış bir şekilde uygulanırsa sonuçları korkunç olabilir. Planlama kısmının büyük bir kısmı ise, “multiethnic” ziyaretçilerin siteye akışı nasıl sağlanabilir üzerine olmalıdır.
Farklı arama motorları, araştırmacılar ve teknoloji uzmanları tarafından yapılan farklı analizlere göre, lokal içerik için arama yapılması günümüzde trend haline geldi. İnsanlar, kendilerine yakın olan bilgi ve ürünleri bulmak istiyorlar.
Örneğin, siz Avustralya’dasınız ve üzüm satıyorsunuz. Almanya, Hollanda, Çin ve Kanadalı ithalatçıları hedefliyorsunuz. Bu durumda, “üzüm” kelimesinin her bir ülkenin kendi dilindeki karşılığına göre, global SEO’nuz, içeriğinizi ve anahtar kelimelerinizi optimize etmeli. Kanada’da İngilizce konuşulan bölge için “grapes” iken, Fransızca konuşulan bölgesi için “grain de raisin” olmalı. Diğer ülkeler için de kendi dillerine göre optimize olmalı.
Kaliteli içerik de, SEO stratejisi içerisinde oldukça önemlidir. Eğer web sayfaları yanlış tercüme edildiyse, kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler ve yüksek bounce rate’e sebep olabilir.
Odağımız Google’da olmasına rağmen, diğer arama motorlarının ihtiyaçlarını karşılamak da tavsiye edilebilir; Yandex, Baidu (Çin’de popüler). Her bir arama motorunun teknik detayını bilmek önemli. Örneğin, “geolocation” a güvenmektense, Google farklı diller için farklı URL kullanımını tercih ediyor. Ayrıca hreflang kullanımı ve diğer biçimlendirilmiş işaretlemeler de yapay zeka destekli olmaları sebebiyle tavsiye edilebilir.”
2. 2020 SEO Trendleri: Sesli ve yazılı arama
“2019’da aramaların hatırı sayılır bir kısmını sesli aramaların oluşturduğunu gördük. Comscore’a göre ise, 2020’de tüm aramaların yarısını sesli aramalar oluşturacak. Sesli arama hakimiyetinin, pazarlamacılar açısından bazı olası sonuçları mevcut; bunlardan özellikle ikisinin altını çizmek istiyorum.
- Sesli aramayı paraya çevirmek, web trafiğini paraya çevirmekten daha zordur.
- İnsanlar sesli aramayı, konuşma dili gibi kullanıyorlar, bu da önümüzdeki bir yılda içerik optimizasyonunu daha karışık bir hale getirecek. Bu noktada dikkat etmeniz gereken, içeriğinizi bilgilendirici, kullanıcı arama eğilimlerine uygun ve aynı zamanda rakiplerinizden daha kaliteli olacak şekilde oluşturmanız.
Google’ın yeni Gallery Ads reklam modeli, arama sonuçlarının en üst kısmında gösterilmesi ile trend olmaya devam edecek. Özellik doyuma ulaşana kadar early adopters, ortalamanın üzerinde tıklanma oranları elde ederek, özellikten faydalanmış olacaklar.
Bir başka takip edilmesi gereken yenilik ise, Google’ın iki yeni “no follow” özelliği; rel=“sponsored” ve rel=“ugc”. Google’ın asıl söylemek istediği, linkler hala derecelendirme için önemli ve gelecekte de öyle olmalı.”
“Yazılı ve sözlü aramanın her ikisini de kullanmaya devam edeceğiz. İlerleyen dönemde sesli arama daha önemli bir hale gelecek. Geçmişte gördüğümüz gibi (Masaüstü arama vs mobil arama), sesli aramayı yazılı aramaya göre baskın yapacak olan kıvılcım anı ne olacak acaba?
Peki sesli arama nasıl doğal arama şekli haline gelecek? Bazı terimleri nasıl söyleyeceğiz; lokal lehçelerden, farklı dillere kadar yepyeni bir beceri geliştirmek gerekecek.”
Charli, ajans ve in-house tecrübesi olmak üzere 7 yıldır pazarlama alanında çalışıyor; dijital ve SEM üzerine uzmanlığı var.
“Sesli arama trendi devam edecek; ek olarak, bunu nasıl kullanacağımız ve mobil ve masaüstü sonuçları için nasıl optimize edeceğimiz konusunda etkileri olacak. Sorulara göre arama sonuçları nasıl gösterilecek, içeriğiniz Google tarafından nasıl anlaşılacak gibi konular önemli hale gelecek; sadece içeriğin belli bir anahtar kelime için ne kadar iyi optimize edildiği konusu olmayacak.
3. 2020 SEO Trendleri: Bütün pazarlama kanallarıyla bütünleşik SEO
“Son birkaç senedir ana amacım, SEO ve organik aramaya etki eden her şeyin normal içerik ve linklerin ötesinde olduğunu müşterilerin anlamasını sağlamak.
5 yıldan uzun süredir, organik arama üzerine Google’ın yaptığı her şey, kullanıcı deneyimiyle ilgili. Bilmeliyiz ki, web sitesi ile ilgili alakalı her şey için SEO da konuşmalıyız; ancak TV, billboard, PR ve diğer pazarlama aktivitelerini konuşurken SEO konuşmamamız, organik performansımıza fayda sağlayacak imkanları kaçırmamamıza sebep olabilir. İnsanları web sitenize çekmek için, SEO düşüncesini, diğer kanallara da taşımalısınız.
Müşterilerime, sadece sitelerine ziyaretçi çekmeleri için değil, kullanıcı beklentilerini karşılamaları ve onlara orada pürüzsüz bir deneyim yaşatmalarını sağlayarak, sonucunda sadık müşteriler edinmeleri için yardım ediyorum. “
İlginizi çekebilecek diğer yazılar;
KAYNAK